Dimarts, 21 Octubre 2014 00:06

Open Green

L'Open Green és el conjunt d'activitats programades per explicar la ciutat i la seva arquitectura des del punt de vista de la sostenibilitat.

Comissariades per especialistes del congrés World Sustainable Building 2014,  la reunió mundial més important sobre edificació sostenible. Les propostes green posen a l’abast del públic no professional els avantatges de la construcció sostenible, per millorar la qualitat de vida i per preservar el patrimoni.

 

- EDIFICIS OPENGREEN
BANC DE SANG I TEIXITS
CA LA DONA
CAN TITELLA
CENTRAL DE GENERACIÓ D'ENERGIES DE BARCELONA SUD
FÀBRICA DEL SOL
HABITATGES AL CARRER DE CÒRSEGA
HABITATGES AL CARRER DE PAU CLARIS
HABITATGE UNIFAMILIAR EFICIENT MZ
HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU - RECINTE MODERNISTA DE SANT PAU
PASSEIG DE SANT JOAN
OFICINES DELS TIL·LERS - CAMPUS NORD
YÖK CASA + CULTURA

- ACTIVITATS DE PARTICIPACIÓ OPEN GREEN
PLAÇA DE LA VIRREINA
FORAT DE LA VERGONYA (ACTIVITAT)

Amb l'objectiu d'ajudar al visitant

a triar entre les més de 160 activitats proposades per aquesta 5a. edició. Arxius d’Arquitectura a Catalunya AA* ha procurat que la selecció abracés diferents estils, tendències i tipologies, dins un arc cronològic ample i no limitat a una època en particular.
Es publicaran 12 imatges d'edificis dins del perfil d'instagram @arxiusarquitectura, per donar a conèixer les arquitectures de més vàlua. AA ha cregut important, que aquestes es troben repartides per tot l'àmbit del festival i que transcendeixen estils i edat. Cada selecció inclou un enllaç per saber-ne més.

 

Recomanacions:

1. Ciutat Vella - Hotel Park- AA
2. Eixample - Palau Macaya - AA
3. Gràcia - Tallers Manyach - AA
4. Horta-Guinardó - Pavelló de la República - AA
6. Nou Barris - Camp de Futbol Roquetes - AA
7. Sant Andreu - Cases Barates del Bon Pastor - AA
8. Sant Martí - Edifici Mediapro - AA
9. Sants-Montjuïc - Antiga Fàbrica Casaramona - AA
10. Sarrià-Sant Gervasi - Habitatges Les Cotxeres - AA
 
11. * Santa Coloma - Recinte Torribera - AA
12. * Vilassar de Dalt - Teatre de la Massa - AA
 
*AA
Arxius d’Arquitectura a Catalunya  és un projecte de divulgació on-line, dinàmic i interactiu, especialitzat en els àmbits de l’arquitectura i el disseny a Catalunya.
Diumenge, 19 Octubre 2014 16:54

LA HISTÒRIA DE BARCELONA DES DELS HABITATGES

LA HISTÒRIA DE BARCELONA DES DELS seus HABITATGES

Et proposem entendre el procés d’extensió urbanístic de la ciutat a partir de la necessitat de crear nous habitatges per els seus habitants.

CASES BARATES DEL BON PASTOR (Sant Andreu)
Xavier Turull Ventosa; 1896-1934.
Visites a càrrec de: Associació de veïns del barri del Bon Pastor (impulsors del procés de recuperació de la memòria històrica del barri de Bon Pastor).
El reallotjament de les barraques de Montjuïc per a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929.PIS MUSEU DE LA CASA BLOC, HABITATGE 1/11 (Sant Andreu)
Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana; 1933-1939
Visites a càrrec de: Globus Vermell.
Un símbol de l'arquitectura racionalista de Barcelona – GATCPAC.

HABITATGES “LA CASA DEL PATI” (Horta – Guinardó)
MBM arquitectes; 1962-64
Visites amb el suport de: veïns cooperativistes dels habitatges
Exemple de cooperativa d’habitatges.

HABITATGES AL C/ BISCAIA (Sant Andreu)
Antoni de Moragas i Gallissà; 1967-1970
Visites a càrrec de: Roger Such, arquitecte.
La industrialització del procés constructiu - GRUP R.

GRUP D'HABITATGES CANYELLES (Nou Barris)
Guillem Giráldez, Pere López-Iñigo, Xavier Subias; 1974
Visites amb el suport de: Associació de Veïns Canyelles.
Els polígons d'habitatges en tipologia de blocs.

HABITATGES AMB SERVEIS PER A GENT GRAN TORRE JÚLIA (Nou barris)
Sergi Pons, Pau Vidal, Ricard Galiana; 2011
Les noves necessitats d'habitatge contemporani.


“Els polígons constitueixen un dels episodis més tristos de la Barcelona moderna. Producte de la dictadura política, de l’estretor econòmica i del raquitisme cultural, han marcat el territori urbà amb un senyal lamentable. Però la denúncia de les grans deficiències – d’intenció de procediment, de gestió, de qualitat – no ens poden amagar la seva enorme transcendència urbanística (més de 900 ha de sòl i més de 127.000 habitatges); per la reforma estructural (actuacions unitàries segons cada projecte) i, encara més, pel seu impacte social (mig milió de persones), suposen una actuació tan gran com la construcció de l’Eixample i tant estructural com un metro o un pla d'accessos. ”. (Manuel de Solà-Morales; Deu lliçons sobre Barcelona)

Dimarts, 07 Octubre 2014 09:01

VILASSAR DE DALT CIUTAT CONVIDADA

VILASSAR DE DALT CIUTAT CONVIDADA

CIUTAT CONVIDADA es consolida enguany després de l’experiència en la darrera edició.
L’atractiu principal de la participació de Vilassar de Dalt al Festival s’articula entorn de la figura de l’arquitecte Rafael Guastavino, capdavanter de la modernització de la tradicional tècnica constructiva del maó de pla, conegut popularment com la volta catalana.
Vilassar de Dalt us ofereix un recorregut des dels orígens primigenis, amb l’elaboració de maons i de material de construcció als forns romans de la Fornaca, passant per la presència de diverses tipologies de volta catalana en edificacions particulars, industrials i culturals (entre les quals destaca l’obra emblema de Guastavino, el Teatre la Massa, rehabilitada per Solà-Morales, Dilmé i Fabré, el 2002), fins a arribar a intervencions arquitectòniques innovadores com la d'Arturo Frediani a l'edifici d'habitatges de Can Sabatés de nova planta, i la d'en Toni Gironés, que aconsegueix amb la seva intervenció arquitectònica i urbanística, enmarcar, protegir els forns romans i crear un espai públic a la coberta de l'edifici.

Per inscriure’t als itineraris guiats, omple el formulari que trobaràs en aquest enllaç:
Formulari d'Inscripció (TOTS ESTAN COMPLERTS)

NOTA: El diumenge 26 d'octubre el festival coincideix a Vilassar de Dalt amb la Fira del Bolet.

Dimarts, 07 Octubre 2014 11:58

SANTA COLOMA DE GRAMENET

SANTA COLOMA DE GRAMENET

Després de l’èxit de l’edició anterior, enguany la veïna Santa Coloma de Gramenet obrirà de nou les seves portes i seguirà sumant-se a aquesta gran festa.
La dinàmica de funcionament també repeteix, ja que contempla la visita, la descoberta i el gaudi de la ciutat de dues maneres diferents: una en format itinerari, guiat en tot moment, en la qual t’hauràs d’inscriure prèviament, i l’altra en format lliure dins els horaris establerts, sense inscripció.
Per inscriure’t als itineraris guiats, omple el  Formulari d'Inscripció

Dilluns, 06 Octubre 2014 12:28

Opengram 2014. Sostres.

Opengram 2014. Sostres.


Entra i mira cap amunt. Què hi veus? El sostre. Sostres plans, sostres decorats, sostres amb bigues, sostres de vidre, sostres amb volta catalana… Participa en el concurs amb imatges d’aquest element arquitectònic vital i referencial que ens dóna aixopluc.
La volta catalana és una tècnica constructiva amb la qual tradicionalment es feien sostres i escales. Es valoraran les imatges de voltes catalanes, un element constructiu brillant, que aconsegueix combinar peces de petita dimensió per cobrir grans llums.
Rafael Guastavino va fer evolucionar i perfeccionar aquesta tècnica.
Compateix el teu punt de vista. Usa les teves etiquetes d’arquitectura i afegeix-hi les nostres: #openhousebcn i #opengram. Fes servir l’aplicació Instagram per compatir-les.

BASES

- El concurs fotogràfic Opengram: Sostres de Barcelona consisteix en la publicació de fotografies de sostres* de la ciutat de Barcelona amb les etiquetes #opengram #openhousebcn a la xarxa Instagram. ES VALORARAN ESPECIALMENT AQUELLES IMATGES AMB SOSTRES DE VOLTA CATALANA.
Es realitzarà una preselecció de 50 fotografies, de les quals un jurat escollirà entre 5 i 10 que s'exposaran durant l'entrega de l'Open Foto 2014 organitzada per l'associació cultural 48H OPEN HOUSE BARCELONA.
Els seleccionats rebran un lot de productes del festival 48h Open House 2014.
Les fotografies hauran d'estar preses a Barcelona i incloure un sostre, com a element diferenciador d'un edifici de la ciutat de Barcelona que ajudi a donar a conèixer els aspectes més rellevants dels edificis que podem trobar a la ciutat de Barcelona. Es valoraran especialment les fotografies preses durant el festival 48h Open House Bcn que representin algun dels edificis de la programació d'aquest any.

*Sostre. M CONSTR. Part interior d'una casa, d'una habitació o d'una altra construcció, que la limita per dalt.

- El concurs s'iniciarà el 15 d'octubre i finalitzarà el dia 31 d'Octubre a les 22.00 h (UCT +1). No s'admetran a concurs fotografies publicades més tard de l'hora de finalització del concurs. El concurs podrà quedar desert.


- El 48h Open House Barcelona es reserva el dret d'usar les fotografies que cregui oportunes dels  participants per promoure tant el concurs, com el festival en general en l'edició d'enguany o posteriors a la seva pàgina de Facebook, https://www.facebook.com/48HOpenHouseBarcelona, a la seva pàgina de Twitter https://twitter.com/48hOpenHouseBcn i al seu bloc.

 

 

Pàgina 1 de 6ASSOCIACIÓ CULTURAL 48H OPEN HOUSE BARCELONA

Rambla Catalunya 87, 1D, 08008 Barcelona