Dijous, 23 Octubre 2014 15:48

5 anys!

La Barcelona que coneixem ara, va començar aqui,

en aquesta part de la ciutat on convivien la memòria històrica i una certa degradació urbana. Aquesta extraordinària foto d'en Català Roca, ens il·lustra com un projecte privat va ser pioner i va portar la modernitat a la ciutat. Aprofitem també parlar de nosaltres, per explicar-vos que el nostre projecte d'obrir la cultura arquitectònica a la ciutadana, va començar aquí en aquest mateix carrer ara fa 5anys.

Us recomanen la visita aquest emblemàtic edifici, on explicant passat, present i futur, explicaran alhora el passat, present i futur de la nostra ciutat. Aquí trobareu una interessant exposició sobre Jujol, un recull de l'obra i de dibuixos originals del gran arquitecte modernista, del qual John Malkovich és un incondicional seguidor. També podreu tenir a tocar una de les obres de Picasso més grans del món. I pels que els hi agradi treballar pel futur, s'explicarà el projecte de rehabilitació de la façana que inclou criteris d'eficiència energètica.

Dimarts, 21 Octubre 2014 00:06

Open Green

L'Open Green és el conjunt d'activitats programades per explicar la ciutat i la seva arquitectura des del punt de vista de la sostenibilitat.

Comissariades per especialistes del congrés World Sustainable Building 2014,  la reunió mundial més important sobre edificació sostenible. Les propostes green posen a l’abast del públic no professional els avantatges de la construcció sostenible, per millorar la qualitat de vida i per preservar el patrimoni.

 

- EDIFICIS OPENGREEN
BANC DE SANG I TEIXITS
CA LA DONA
CAN TITELLA
CENTRAL DE GENERACIÓ D'ENERGIES DE BARCELONA SUD
FÀBRICA DEL SOL
HABITATGES AL CARRER DE CÒRSEGA
HABITATGES AL CARRER DE PAU CLARIS
HABITATGE UNIFAMILIAR EFICIENT MZ
HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU - RECINTE MODERNISTA DE SANT PAU
PASSEIG DE SANT JOAN
OFICINES DELS TIL·LERS - CAMPUS NORD
YÖK CASA + CULTURA

- ACTIVITATS DE PARTICIPACIÓ OPEN GREEN
PLAÇA DE LA VIRREINA
FORAT DE LA VERGONYA (ACTIVITAT)

Amb l'objectiu d'ajudar al visitant

a triar entre les més de 160 activitats proposades per aquesta 5a. edició. Arxius d’Arquitectura a Catalunya AA* ha procurat que la selecció abracés diferents estils, tendències i tipologies, dins un arc cronològic ample i no limitat a una època en particular.
Es publicaran 12 imatges d'edificis dins del perfil d'instagram @arxiusarquitectura, per donar a conèixer les arquitectures de més vàlua. AA ha cregut important, que aquestes es troben repartides per tot l'àmbit del festival i que transcendeixen estils i edat. Cada selecció inclou un enllaç per saber-ne més.

 

Recomanacions:

1. Ciutat Vella - Hotel Park- AA
2. Eixample - Palau Macaya - AA
3. Gràcia - Tallers Manyach - AA
4. Horta-Guinardó - Pavelló de la República - AA
6. Nou Barris - Camp de Futbol Roquetes - AA
7. Sant Andreu - Cases Barates del Bon Pastor - AA
8. Sant Martí - Edifici Mediapro - AA
9. Sants-Montjuïc - Antiga Fàbrica Casaramona - AA
10. Sarrià-Sant Gervasi - Habitatges Les Cotxeres - AA
 
11. * Santa Coloma - Recinte Torribera - AA
12. * Vilassar de Dalt - Teatre de la Massa - AA
 
*AA
Arxius d’Arquitectura a Catalunya  és un projecte de divulgació on-line, dinàmic i interactiu, especialitzat en els àmbits de l’arquitectura i el disseny a Catalunya.
Diumenge, 19 Octubre 2014 16:54

LA HISTÒRIA DE BARCELONA DES DELS HABITATGES

LA HISTÒRIA DE BARCELONA DES DELS seus HABITATGES

Et proposem entendre el procés d’extensió urbanístic de la ciutat a partir de la necessitat de crear nous habitatges per els seus habitants.

CASES BARATES DEL BON PASTOR (Sant Andreu)
Xavier Turull Ventosa; 1896-1934.
Visites a càrrec de: Associació de veïns del barri del Bon Pastor (impulsors del procés de recuperació de la memòria històrica del barri de Bon Pastor).
El reallotjament de les barraques de Montjuïc per a l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929.PIS MUSEU DE LA CASA BLOC, HABITATGE 1/11 (Sant Andreu)
Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé i Joan Baptista Subirana; 1933-1939
Visites a càrrec de: Globus Vermell.
Un símbol de l'arquitectura racionalista de Barcelona – GATCPAC.

HABITATGES “LA CASA DEL PATI” (Horta – Guinardó)
MBM arquitectes; 1962-64
Visites amb el suport de: veïns cooperativistes dels habitatges
Exemple de cooperativa d’habitatges.

HABITATGES AL C/ BISCAIA (Sant Andreu)
Antoni de Moragas i Gallissà; 1967-1970
Visites a càrrec de: Roger Such, arquitecte.
La industrialització del procés constructiu - GRUP R.

GRUP D'HABITATGES CANYELLES (Nou Barris)
Guillem Giráldez, Pere López-Iñigo, Xavier Subias; 1974
Visites amb el suport de: Associació de Veïns Canyelles.
Els polígons d'habitatges en tipologia de blocs.

HABITATGES AMB SERVEIS PER A GENT GRAN TORRE JÚLIA (Nou barris)
Sergi Pons, Pau Vidal, Ricard Galiana; 2011
Les noves necessitats d'habitatge contemporani.


“Els polígons constitueixen un dels episodis més tristos de la Barcelona moderna. Producte de la dictadura política, de l’estretor econòmica i del raquitisme cultural, han marcat el territori urbà amb un senyal lamentable. Però la denúncia de les grans deficiències – d’intenció de procediment, de gestió, de qualitat – no ens poden amagar la seva enorme transcendència urbanística (més de 900 ha de sòl i més de 127.000 habitatges); per la reforma estructural (actuacions unitàries segons cada projecte) i, encara més, pel seu impacte social (mig milió de persones), suposen una actuació tan gran com la construcció de l’Eixample i tant estructural com un metro o un pla d'accessos. ”. (Manuel de Solà-Morales; Deu lliçons sobre Barcelona)

Dimarts, 07 Octubre 2014 09:01

VILASSAR DE DALT CIUTAT CONVIDADA

VILASSAR DE DALT CIUTAT CONVIDADA

CIUTAT CONVIDADA es consolida enguany després de l’experiència en la darrera edició.
L’atractiu principal de la participació de Vilassar de Dalt al Festival s’articula entorn de la figura de l’arquitecte Rafael Guastavino, capdavanter de la modernització de la tradicional tècnica constructiva del maó de pla, conegut popularment com la volta catalana.
Vilassar de Dalt us ofereix un recorregut des dels orígens primigenis, amb l’elaboració de maons i de material de construcció als forns romans de la Fornaca, passant per la presència de diverses tipologies de volta catalana en edificacions particulars, industrials i culturals (entre les quals destaca l’obra emblema de Guastavino, el Teatre la Massa, rehabilitada per Solà-Morales, Dilmé i Fabré, el 2002), fins a arribar a intervencions arquitectòniques innovadores com la d'Arturo Frediani a l'edifici d'habitatges de Can Sabatés de nova planta, i la d'en Toni Gironés, que aconsegueix amb la seva intervenció arquitectònica i urbanística, enmarcar, protegir els forns romans i crear un espai públic a la coberta de l'edifici.

Per inscriure’t als itineraris guiats, omple el formulari que trobaràs en aquest enllaç:
Formulari d'Inscripció (TOTS ESTAN COMPLERTS)

NOTA: El diumenge 26 d'octubre el festival coincideix a Vilassar de Dalt amb la Fira del Bolet.

Dimarts, 07 Octubre 2014 11:58

SANTA COLOMA DE GRAMENET

SANTA COLOMA DE GRAMENET

Després de l’èxit de l’edició anterior, enguany la veïna Santa Coloma de Gramenet obrirà de nou les seves portes i seguirà sumant-se a aquesta gran festa. La ciutat metropolitana ens ofereix una magnífica vista del pla de Barcelona que podreu gaudir si pujeu al campanar de l'Esglèsia Major, una experiència molt recomanable també per contemplar l'execució amb volta catalana, per trams i replans i helicoidal per arribar a dalt de tot a tocar les campanes. Santa Coloma ofereix dins l'atractiu de visitar el recinte Torribera, el millor conjunt noucentista català, es visitarà per primera vegada un pavelló en el seu estat original, el Pavelló Canigó (s'ignagura una peitita exposició explicarà el conjunt arquitectònic Torribera) construït amb criteris higienistes i de ciutat jardí per la Mancomunitat. Altres novetats: l’auditori Can Roig i Torres, un excel·lent equipament que emergeix i s’adapta a un entorn de forta densitat; l'Antiga fàbrica Can Xiquet i el CEE Josep Sol amb una única visita guiada per l'autor a les 10.30h.
La dinàmica de funcionament ha sigut concentrar tota la programació el diumenge 25, ja sigui amb visita sense reserva, com en format itinerari (COMPERTS), guiat en tot moment, en la qual t’hauràs d’inscriure prèviament, i l’altra en format lliure dins els horaris establerts, sense inscripció.
Per inscriure’t als itineraris guiats, omple el  Formulari d'Inscripció EXHAURITS

Consulta els EDIFICIS A VISITAR

 

Pàgina 1 de 6ASSOCIACIÓ CULTURAL 48H OPEN HOUSE BARCELONA

Rambla Catalunya 87, 1D, 08008 Barcelona