Giráldez, López Íñigo i Subías

Titulats a l'escola d’Arquitectura de Barcelona el 1951, Guillermo.Giráldez Dávila, Pedro López Íñigo i Xavier Subías Fages es van associar establement el 1956 amb motiu de la convocatòria del concurs d’arquitectes i constructors convocat pel Ministeri de l’Habitatge.

Giràldez pertanyia al Grup R (amb Antoni Moragas i Galliss., Josep M. Sostres, Oriol Bohigas, Josep Martorell, Manuel Ribas Piera, i altres) des de 1955, el mateix any en que el règim franquista fou reconegut per la unió europea. Lopez-Iñigo s’especialitzà en temes d’habitatges; arquitecte municipal de l'Ajuntament de Barcelona el 1952, a partir de 1954 entrà al Patronat Municipal de l'Habitatge, del qual arribà a ser arquitecte en cap a partir de 1961.  Subías es dedicà a temes de planejament; en 1952 participà en la redacció del Pla Provincial de Barcelona; el 1956, com a arquitecte municipal, s'incorporà a l'Oficina d'Estudis Urbanístics.

Foren anys de modernització de la cultura catalana, i l’arquitectura hi tingué un paper cabdal. Es van recuperar les propostes del moviment modern dels anys trenta del GATCPAC, posant de manifest la voluntat d’innovació i l’extrema necessitat d’evolució del moment.

López-Íñigo i Subias, coneixedors de les avantguardes europees, eixamplaren horitzons i inquietuds arquitectòniques promovent noves idees sobre el paper de l’arquitecte com a impulsor de solucions arquitectòniques adequades a les exigencies tècniques i socials d’aquells anys.

El seu enfocament innovador i la seva recerca cap a un llenguatge arquitectònic contemporani propi rebutjaren l’arquitectura acadèmica i monumental que  imperava al país. Això,  es posà de manifest en els seus projectes d’habitatge, tant públic com privat, que s’iniciaren amb el Polígon de Montbau i amb el projecte d'habitatges experimentals al Polígon de Puerta Bonita a Madrid. Tambè es reflecteix en experiències com el Polígon d’habitatges de Canyelles, la Facultat de Dret o la Facultat de ciències econòmiques, entre molts d’altres.

L'obra de l'equip LIGS  ha estat reconeguda en diferents ocasions: la Facultat de Dret va rebre el premi FAD el 1958, el 1959 els arquitectes van rebre la Medalla al Mèrit Artístic de l'Associació d'Artistes Actuals de Barcelona i el 1964 la Medalla Cerdà al Mèrit Urbanístic de l'Ajuntament de Barcelona.

 

Guillermo Giraldez en el festival de arquitectura 48H Open House Barcelona from Open House Barcelona on Vimeo.