VILASSAR DE DALT


CARRER DE CASES DE CÓS

Les cases de cós són un tipus d’habitatge tradicional de Vilassar de Dalt i de molts dels pobles del Maresme. Es consoliden amb la Revolució Industrial, des del primer terç del segle xix, com a solució al ràpid creixement de la població obrera, i perduren fins a la primera dècada del segle xx. S’estableixen de manera seriada i amb una tipologia unificada al voltant de les fàbriques tèxtils, per tal d’allotjar els treballadors i les seves famílies dins del mateix nucli urbà. El seu nom deriva de la paraula llatina cursum, que significa ‘porció de terra estreta i allargada per edificar-hi una casa’. L’amplada característica es determina en funció de la longitud de les bigues de fusta que s’han fet servir per obtenir una resistència correcta en l’edificació de cases urbanes. Aquest tipus de construcció forma part de la nostra història i és un patrimoni arquitectònic que cal cuidar, no només en l’aparença externa, sinó també a l’interior. Les seves característiques particulars les han convertit en un senyal d’identitat de Vilassar de Dalt. Entre els seus trets distintius, cal destacar les voltes de mocador a la cuina, la gran campana i el forn, les voltes a l’escala, les bigues de fusta, els murs de pedra i els ampits centenaris.

Les cases de cós del carrer de Santa Engràcia 14 i 16 s’han reformat íntegrament, respectant-ne la idiosincràsia i posant valor a la tradició arquitectònica. Ambdues cases daten del 1868 i van ser construïdes per Mateu Serra Tauran, industrial tèxtil impulsor de la fàbrica Les Sedes, de la colònia tèxtil de l’Ametlla de Merola (Berguedà).

Durant la reforma, s’han netejat les voltes i la campana, per mostrar-ne les rajoles artesanals. També s’han reproduït els ampits malmesos de les finestres, a partir de fotografies, i s’ha recuperat el forn, que estava ple de runa. En el terreny estructural, s’han conservat les bigues de fusta, retirant-ne capes de pintura, i s’han mostrat els panys de les antigues parets de pedra. Restaurar aquestes cases per recuperar el nostre llegat patrimonial fa que valgui la pena.

Arquitectes / any

Segle XIX; Alfonso Sánchez, 2020

Ús actual

Espai públic

Estil

Obra popular

Què necessites saber

Adreça

Carrer Santa Engràcia 14-16, 08339 Vilassar de Dalt

Com arribar

Línia C3-C4: Ronda Universitat, 21- Vilassar de Dalt

Accessibilitat

Informació

 

 

Ubicació