Oriol Bohigas

Arquitecte de l'Any

Els inicis de la carrera professional d'Oriol Bohigas es troben lligats a les activitats del Grup R quan, durant els anys 50 i en plena dictadura franquista, un grup d'arquitectes catalans es van unir per reivindicar aquella arquitectura catalana de preguerra que havia seguit l'avantguarda europea del moviment modern. Aquesta afinitat ideològica al GATCPAC es troba present en les primeres obres del'estudi MBM, format junt amb Josep Martorell i David Mackay, junt amb una clara voluntat de promoure laconstrucció artesanal que encara sobrevivia a Catalunya. Exemples a visitar d'aquesta època són els habitatges "la casa del pati", de 1962, o la parròquia del crist redemptor, de 1968.

Posteriorment, i sense renunciar a l'exercici de la professió amb l'estudi MBM, Oriol Bohigas dirigí la transformació urbanística de Barcelona durant els anys 80, primer com a delegat d'urbanisme de 1980 fins al 1984, i posteriorment com a conseller urbanístic de l'ajuntament fins a les olimpíades de 1992. Si bé durant els primers anys es va dur a terme un seguit d'intervencions de petita escala dotant la ciutat de Barcelona de més de 150 nous espais públics, en el que s'anomenaria "Model Barcelona", la cita olímpica va servir per canviar d'escala i actuar en l'àmbit de ciutat, amb grans intervencions com la Vila Olímpica.

Amb la figura de l'arquitecte de l'any, aquesta 8a edició del festival vol repassar les seves principals obres olímpiques, tant en l'àmbit urbanístic com arquitectònic, mostrant la Vila Olímpica del Poblenou i el Centre Municipal de Vela, alhora que fer un repàs pels primers anys de professió, amb obres de diferent tipologia com les escoles Thau (1972) i Costa Llobera (1976), els habitatges illa Escorial (1955) o el parc de la Creueta del Coll (1987).

Aquesta és la selecció d'edificis de l'arquitecte que es podran visitar:

EDIFICIS ORIOL BOHIGAS (MBM)

GRÀCIA:
Habitatges Illa Escorial
Parc Creueta del Coll

HORTA-GUINARDÓ:
Habitatges ‘La Casa del Pati’
Parròquia del Crist Redemptor

LES CORTS:
Escola Thau

SANT MARTÍ:
Centre Municipal de Vela
Itinerari Vil·la Olímpica

SARRIÀ – SANT GERVASI:
Escola Costa i Llobera

BADALONA:
Habitatge unifamiliar i sabateria Can Gubern
Edifici d’habitatges Gama

Edificios relacionados