NOTICIES


05/03/2021

Escolta les arquitectes

Compartir:

El festival 48H Open House BCN segueix treballant per destacar la feina de les dones arquitectes. Mostrem totes les #PilarCasasMur #OnSónlesDones

A continuació podeu escoltar alguns podcasts i vídeo d’arquitectes:

 Kàlida Sant Pau

PODCAST locutat per Anna Vila del despatx EMBT.

Miralles Tagliabue EMBT, 2017. Ubicat en una parcel•la entre el nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i el recinte modernista, el centre Kàlida és un edifici de 400 m² amb un jardí de 650 m² que ofereix una atmosfera acollidora i relaxada a les persones que es troben en circumstàncies difícils (persones amb càncer, els seus familiars i cuidadors). El centre ofereix un refugi que contrasta amb l’ambient clínic de l’hospital mitjançant espais pensats d’acord amb el concepte “arquitectura per cuidar” per a la millora del benestar físic i emocional d’aquestes persones. La façana es materialitza amb un mur ceràmic que filtra la llum, ajuda a ventilar i preserva la intimitat, al mateix temps que s’integra al recinte històric a través del color, la textura i la composició. Més info

 Hort al terrat de Ca la Dona

PODCAST locutat per l’arquitecta de l’edifici Sandra Bestraten i directora del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

Sandra Bestraten, 2013-2020; Manuela Glez. Griñán (enginyera tècnica agrícola), 2020. Edifici patrimonial resultant de l’agregació de finques i elements arquitectònics de diferents èpoques de la història: un tram de l’aqüeducte romà, arcs de pedra medievals, part d’una galeria renaixentista i un jardí romàntic que mostren la riquesa de l’evolució de l’edifici des de la seva construcció fins a l’actualitat. L’edifici s’ha rehabilitat recentment amb obres a la planta coberta, on s’ha previst un espai per a un hort urbà, a l’extrem sud de l’edifici, que gestionarà l’entitat. Aquest hort acull diferents tipus de plantes en funció de les estacions i els conreus roten d’ubicació d’any en any. Per decidir el tipus de conreu, s’han estudiat acuradament les condicions del clima, la insolació i l’exposició dels vents. El projecte inclou una zona no transitable a la coberta, zona de còdols situada a l’extrem nord-est de l’hort, que es converteix en el Racó de calma, un petit jardí japonès de roca i pedres integrat visualment en el conjunt de la intervenció. Més info.

  CEM Turó de la Peira

PODCAST locutat per l’arquitecta Anna Noguera.

Anna Noguera i Jose Javier Fernández Ponce, 2018. Projecte que proposa una regeneració integral de l’entorn urbanístic on es troba mitjançant la concentració de dos equipaments (pista poliesportiva i piscina) en un únic edifici per tal de crear un gran jardí de preàmbul que aporta un entorn de relació social al barri. L’edifici es pensa amb criteris de sostenibilitat; a tall d’exemple, es construeix amb una estructura de fusta prefabricada que redueix la petjada ecològica; s’hi planten espècies autòctones per a l’estalvi d’aigua i s’hi preveu un gran dipòsit per recollir i reaprofitar les aigües pluvials; introdueix sistemes eficients d’aerotèrmia i sensors per optimitzar les instal•lacions, i incorpora plaques fotovoltaiques que generen el 90% de l’energia que consumeix l’edifici. Més info.

  Plaça d’en Baró de Santa Coloma de Gramenet

PODCAST Locutat per  les arquitectes d’Equal Saree.

Equal Saree, 2019. És un projecte de remodelació urbana cocreat amb les nenes i els nens del barri del Riu Nord de Santa Coloma de Gramenet. L’enfocament feminista ha sigut clau, tant en el desenvolupament del procés participatiu com en el disseny del projecte tècnic, i s’hi han integrat els valors de la corresponsabilitat i el respecte a la diversitat. El resultat és una plaça permeable i oberta al barri, un espai lúdic en la seva totalitat que fomenta un joc divers i no estereotipat amb espais confortables en relació amb la natura. La seva essència alegre i colorista li dona un caràcter únic. Més info.

  Institut Guttmann de Badalona

PODCAST locutat per Silvia Barbera de BBats arquitectors.

Podcast de l’Itinerari Lliure de Can Ruti: Can Ruti és el topònim pel qual es coneix tota la carena que separa la part alta de les valls de Canyet i de Pomar, a la Serralada de Marina. El nom deriva de l’antiga masia del segle xvi on la família Urrutia va instal·lar-se després de la guerra del 1714. Per abreujar-ho, la gent va començar a dir-ne ca n’Urruti, i poc després can Ruti. Els terrenys de la masia, que l’any 1971 pertanyien a l’Ajuntament, es van cedir, amb certa polèmica, per construir-hi una residència sanitària. L’any 1983, després de més de deu anys en construcció, es va inaugurar l’Hospital Germans Trias i Pujol, que avui dia és un dels grans hospitals terciaris d’alta tecnologia de Catalunya. Actualment, tota la zona de Can Ruti ha esdevingut un campus que acull diverses institucions biomèdiques, com l’Institut Guttmann, l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i el Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge. Més info

Can Colom de L’Hospitalet de Llobregat

Segle XVII; Meritxell Inaraja, 2008-2010 (urbanització aprox. 2011). Antiga masia clàssica que ha patit transformacions importants i de la qual únicament es conserven les façanes principal i laterals (tot i que, probablement, les obertures d’aquestes façanes són fruit de reformes posteriors). Les diverses transformacions van afegir un nou volum rectangular al tercer pis; una capella d’estil neogòtic amb vitralls adossada a la façana est; una galeria a l’oest, i un celler amb terrassa a la nord. Es tracta d’un edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local. Actualment, l’edifici s’ha rehabilitat per acollir-hi la seu del Programa Municipal per a la Dona. Més info.

 

La imatge de la postal és un homenatge a les dones de l’escola d’art, disseny i arquitectura de la Bauhaus, que enguany celebra el centenari: més de 460 dones van passar-hi per un clima no igualitari.