NOTICIES


16/05/2019

Música x Arquitectura 2019

Compartir:

Programació

Dijous 16 de maig de 17 a 22h
Lloc: Pavelló Mies van der Rohe

Horari

17 h Visita arquitectònica amb Inscripció al Pavelló Mies van der Rohe, per l’arquitecta Mónica Cruz (Inscripció a la visita)

17.30 h L’art d’escoltar per Francesc Ticó tècnic de só i productor musical (Inscripció a la conferència)

19 h a 20.45 h  Musitectura: una lectura musical de l’espai per Gerard Guerra López arquitecte i músic
Conferència teòrico-pràctica (Inscripció a la conferència 45′)
Concert de piano (1h), sense inscripció

20.45 h  Dämmerung per Ensemble Topogràfic (Concert i performance sense inscripció)

17 a 22 h Veu silenciada per Datalash i Francesc Ticó (Instal·lació)

L’art d’escoltar – Francesc Ticó
La música, igual que l’arquitectura, és art en estat pur. Per reproduïr i gaudir de la música en directe o en estudi, la geometria i els materials amb els que estan construïts els espais on s’escolta, contribueix de forma significativa en com s’aprecia i com t’afecta a la teva emoció. Parlarem d’insonorització i acondicionament acústic en sales de mescla i d’enregistrament en estudis de gravació, auditoris i teatres. Fent un recorregut al llarg dels segles veurem l’evolució des de com s’espavilava l’home per poder amplificar sense altaveus ni micròfons, realitzant increïbles obres arquitectóniques plenes d’enginy i completament eficients fins als més sofisticats estudis de gravació que fan ús de diferents tècniques, sempre per aconseguir l’objectiu desitjat: escoltar la música.

Musitectura: una lectura musical de l’espai – Gerard Guerra López 
Amb el suport d’un piano de cua, aquesta activitat combinarà petites explicacions amb suport audiovisual (diapositives) introduint conceptes sobre “musitectura” (entesa com a simbiosi entre música i arquitectura) amb la interpretació en directe d’exemples musicals tocats al piano.

Dämmerung – Ensemble Topogràfic
Mies van der Rohe i Lilly Reich van projectar el Pavelló Alemany per l’Exposició Internacional de Barcelona del 1929. Proposàven un espai que fos “l’esperit d’una nova era”, on interior i exterior es diluïen i materials refinats i tradicionals s’alternaven com a fonaments, estructura i elements en suspensió. Fusió estètica de continent i contingut, transparència. Cadascun dels seus racons responia a un estudi acurat de llums, ombres i colors en pro d’una harmonia i una posada en escena racional i, alhora, poètica i evocadora. Per primer cop, Ensemble Topogràfic prenem un paisatge arquitectònic concret com a punt de partida per intervenir-lo “in situ”. Proposarem una acció en total sintonia amb la nostra constant experimentació com a duet on les fronteres dels llenguatges de so, moviment i teatre físic es difuminen i dialoguen creant un discurs únic per cada actuació. Resseguirem i habitarem aquest pavelló reconstruït, atemporal, amb un “acte/missatge” inspirat en la voluntat ètica i estètica dels seus creadors.

Instal·lació sonora: Veu silenciada
La ràdio que va ser el mitjà d’informació massiu i de comunicació de començaments del segle XX, va permetre al poble per primera vegada escoltar la veu de mandataris, i es va utilitzar com una eina política de gran abast.
Veu silenciada, és una reflexió en forma d’instal·lació de la frase de Laura Martínez de Guereñu: “La història no ha sigut justa amb Lilly Reich”, fent una analogia entre micròfon i història. Es proposa la instal·lació d’un micròfon com la interfície que va recollir o transmetre la veu de Mies Van der Rohe i de Lilly Reich per a la radiodifusió de la seva obra dins la història.
La veu de Lilly Reich va ser relegada a un segon pla, si no inexistent, en el relat i en la memòria d’aquesta obra cabdal en la història de l’arquitectura. En reconeixement a aquest llegat arquitectònic de Lilly Reich, aquest micròfon simbolitza la història que no ha recollit la seva trajectòria i que, per tant, ha silenciat.
Elements de la instal·lació:
La instal·lació està formada per un micròfon situat sobre el seu peu, i sobre un adhesiu a modus de catifa, i una breu explicació escrita. El micròfon té parts mortes de captació, al igual que la història és unidireccional i té parts mortes de transmissió. Es planteja un micròfon mut i la visualització gràfica del globus polar a modus de catifa amb el nom de Mies i Lilly Reich situats respectivament en els punts de màxima captació i mínima del globus.

Organitzen:

Col·laboren:

Marc: