NOTICIES


29/09/2018

OPEN SOCIAL – ACCESSIBILITAT

Compartir:

L’OPEN SOCIAL 2018 agafa el relleu de l’edició anterior i busca poder fer encara més accessible el festival i, d’aquesta manera, acostar l’arquitectura a tothom.

La inclusió social és el camí per reconstruir un model de societat just que vinculi totes les persones i que generi els suports naturals per cobrir les necessitats de tots els ciutadans per igual. És bàsic poder treballar perquè l’oci i la cultura de la ciutat sigui el màxim d’accessible possible, facilitant la participació d’agents molt diversos que enriqueixen la societat. L’OPEN SOCIAL vol posar un èmfasi especial no només a facilitar les visites als edificis participants, i així l’experiència arquitectònica, sinó també a aportar a la programació del festival un espai de crítica i debat, continguts que permetin entendre i aprofundir en la relació íntima que existeix entre l’arquitectura i l’accessibilitat.

Les línies de treball de la novena edició del 48h OPEN HOUSE BARCELONA són:

  • Consolidar la catalogació d’edificis segons el nivell d’accessibilitat.
  • Incorporar a la programació edificis seleccionats per la seva innovació en el món de l’accessibilitat, com també per la qualitat arquitectònica com a referents a la ciutat en aquesta matèria.
  • Incorporar itineraris dissenyats especialment per acostar l’arquitectura a persones amb diversitat funcional.
  • Formació de voluntaris en matèria d’accessibilitat i tracte a persones amb diversitat funcional.
  • Crida de voluntaris especialitzats.
  • Contacte directe amb entitats i associacions de persones amb diversitat funcional.

Aquí i a la guia, podeu trobar tota la programació accessible del festival.

 

Consolidar la catalogació d’edificis segons el nivell d’accessibilitat

Un any més, tota la programació del festival té un apartat especial en el qual s’indica el grau d’accessibilitat de les visites als edificis i els espais. A la Guia i al web, trobareu les consideracions específiques de cada edifici i els elements auxiliars o de suport de què disposen.

Aquesta catalogació fa referència expressa a la visita que es farà amb el grup de visitants, buscant que l’experiència sigui global i compartida per tots i evitant al màxim els itineraris alternatius que divideixin els visitants. En aquest sentit, pot ser que es consideri com a no accessible la visita a un edifici que en el seu ús habitual sí que disposa dels elements necessaris per permetre l’accés a persones amb diversitat funcional. Això voldrà dir que la visita segueix un itinerari que no permet fer servir aquestes vies secundàries, per exemple.

 

Incorporar a la programació edificis seleccionats per la seva innovació en el món de l’accessibilitat, com també per la qualitat arquitectònica com a referents a la ciutat en aquesta matèria

El 48h Open House és una mostra de l’arquitectura més emblemàtica, innovadora i destacada de l’àmbit geogràfic: amb les seccions respectives, OPEN GREEN, OPEN INFRAESTRUCTURA i OPEN SOCIAL, es busca destacar la bona arquitectura i que pugui arribar als habitants. És per això que l’accessibilitat ha fet un pas més i, dins de la programació, es podran trobar exemples en què l’arquitectura aporta grans canvis en la qualitat de vida de la gent.

El disseny universal permet entendre la ciutat en clau transversal i, en un exercici extens d’empatia, permet dissenyar espais que transcendeixen el seu lloc i temps. Es tracta d’exemples d’arquitectura que tenen un abast molt ampli d’usuaris, i que busca arribar a tots ells amb el màxim de qualitat, tant artística com vivencial.

A més de la configuració de nous espais aptes per a tothom, amb aquest nou enfocament s’han destacat edificis i activitats relacionats amb la sensibilització envers l’accessibilitat universal i d’apoderament dels col·lectius de persones amb diversitat funcional.

S’hi ha volgut implicar els arquitectes amb una sensibilitat especial per l’accessibilitat, per fer visites als edificis del festival.

Aquesta selecció d’edificis que encapçalen l’OPEN SOCIAL d’aquesta edició busca crear un espai de debat, reflexió i consciència, per tal d’incorporar criteris de disseny universal a l’arquitectura, a més d’humanitzar-la. En una societat cada cop més àgil, massiva i basada en la bellesa, l’accessibilitat vol recuperar l’individu i apreciar-ne la diversitat. Recuperar les paraules de Vitrubi entenent que els nostres principis d’accessibilitat no deixen de ser aquesta utilitas estesa per encabir els drets de tothom.

L’accessibilitat no és un apartat normatiu que s’ha de complir, sinó una manera d’entendre l’arquitectura com a bé social que ens pertany a tots.

 

Incorporar itineraris dissenyats especialment per acostar l’arquitectura a persones amb diversitat funcional

A més de continuar amb la catalogació de les diferents propostes del festival, en aquesta edició s’han dissenyat diversos itineraris enfocats a col·lectius específics de persones amb diversitat funcional per tal de garantir al màxim la seva participació en les visites, i poder facilitar l’acostament a l’arquitectura més representativa del nostre patrimoni.

ITINERARI AMB CADIRA DE RODES

S’ha creat un itinerari per a persones amb cadira de rodes a Ciutat Vella, passant per carrers i vies aptes per a una bona circulació.

Itinerari Gòtic Accessible

 

ITINERARIS ADAPTATS EN LLENGUA DE SIGNES
S’han organitzat dos itineraris adaptats amb intèrpret de llengua de signes, un al voltant de l’Arc de Triomf i un altre a la Diagonal. Aquests dos recorreguts visitaran els edificis que ostenten el rècord de visitants del festival, i, gràcies a un equip de voluntaris format especialment, permetran descobrir aquests edificis que, edició rere edició, capten l’interès de tants visitants.

Itinerari adaptat en llengua de signes – Arc de Triomf

Itinerari adaptat en llengua de signes – Diagonal

ITINERARI ADAPTAT AMB AUDIODESCRIPCIÓ
A la zona del Port, s’ha organitzat un itinerari per a persones amb baixa visió i/o cegues que busca experimentar amb els sentits per acostar-se a l’arquitectura. Es farà una visita a la Facultat de Nàutica, on es podrà conèixer la història d’aquest edifici emblemàtic per mitjà de la maquinària dels vaixells que ocupen els passadissos de la facultat, a més d’apreciar-ne tots els detalls històrics gràcies a l’audiodescripció i el testimoni dels guies. Aquest itinerari servirà de prova pilot amb l’objectiu de poder créixer i ampliar les places i els espais adaptats.
Itinerari adaptat amb audiodescripció al Port

 

Formació de voluntaris en matèria d’accessibilitat i tracte a persones amb diversitat funcional

El festival aconsegueix, a més, acostar l’accessibilitat als més de mil voluntaris que hi participen, gràcies a la formació que reben a CaixaForum. En aquesta trobada, es donen consells generals envers el tracte a persones amb diversitat funcional i es busca la manera d’ajudar al màxim els visitants i els companys voluntaris, guanyant independència, autonomia i, sempre que cal, donant un cop de mà.

Aquesta breu formació permet als voluntaris saber com dirigir-se als visitants de la cua i com demanar si tenen alguna necessitat especial. Gràcies als voluntaris, molts dels edificis del festival poden ser accessibles, amb el seu suport i col·laboració, a l’hora de fer servir una entrada alternativa o un itinerari adaptat.

 

Crida de voluntaris especialitzats

L’OPEN SOCIAL, amb la seva diversitat, aconsegueix que perfils molt diversos col·laborin amb el festival. D’aquesta manera, intèrprets, audiodescriptors, mediadors, arquitectes especialitzats, docents, sociòlegs i moltes persones més formen part de la xarxa que permet al 48h Open House Barcelona ser més accessible que mai.

 

Contacte directe amb entitats i associacions de persones amb diversitat funcional

Tota la programació de l’OPEN SOCIAL s’ha fet gràcies al contacte directe amb associacions i entitats de persones amb diversitat funcional, a més de la col·laboració de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat.
MÉS INFORMACIÓ SOBRE EDIFICIS ACCESSIBLES