NOTICIES


06/10/2020

CAVALLERISSES DE LA GUÀRDIA URBANA

Compartir:

L’antic edifici de la Galeria de Màquines de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888 va ser construït segons els paràmetres de modernitat del moment (tres naus cobertes per una estructura metàl·lica). Però després de l’exposició va ser parcialment enderrocat i afectat pel nou traçat del carrer de Wellington. Encara se’n conserven la façana principal (mirant al parc de la Ciutadella) i la part anterior de les naus, que estableixen un curiós diàleg amb els seus nous habitants.

NOTICIES


06/10/2020

DIPÒSIT DE LES AIGUES (BIBLIOTECA DE LA UPF)

Compartir:

La cascada del Parc de la Ciutadella necessitava un gran dipòsit d’aigua que l’abastís, i Fontserè va idear una gran bassa elevada sostinguda per una estructura de pilars i arcades de maó vist: l’espai de suport semblava una nau impressionant d’església romànica i avui allotja una biblioteca. El nou projecte es va pensar amb la intenció de no ferir l’edifici original i es va materialitzar amb l’ús d’uns mòduls prefabricats (escales, forjats, instal•lacions i prestatgeries) que se separen subtilment dels murs d’obra vista. Com a resultat, la nova intervenció sembla que pugui ser extreta en qualsevol moment sense deixar cap rastre d’aquest nou ús.

NOTICIES


06/10/2020

PIS ZERO (ARRELS FUNDACIÓ)

Compartir:

El Pis Zero és un habitatge temporal per a persones sense llar, un model de pis de baixa exigència i experimental, a repetir en altres situacions i emplaçaments. Per a la concepció d’aquest espai es va tenir en compte el caràcter i la casuística dels usuaris de manera que vestíbul, àgora i dormitori presenten una singularitat extrema. Les màrfegues, la peça clau de l’habitatge, estan dissenyats con una estructura contínua, flexible i funcional que s’estén per tot l’espai promouen que sigui, l’habitant temporal, qui esculli entre les diverses superfícies el lloc on desplegar el matalàs. La recerca d’una experiència agradable, l’aproximació arquitectònica tant sensible fan d’aquest espai un lloc únic.

NOTICIES


06/10/2020

ESCOLA-TALLER LA TROBALLA (ARRELS FUNDACIÓ)

Compartir:

Situada en una antiga fàbrica de banderes, La Troballa forma part d’una proposta estratègica de la Fundació Arrels per a la millora de les instal·lacions, que atenen persones sense sostre, i per donar visibilitat a les activitats que s’hi fan. Inicialment, La Troballa oferia a aquestes persones l’oportunitat d’ocupar el temps lliure i recuperar hàbits personals i socials a través d’activitats artesanals, i amb els anys ha complementat l’oferta amb espais per a la formació i venda dels productes manufacturats. El nou local destina l’espai interior a taller d’aprenentatge, i la sala gran, a àmbit de treball comú (amb taules i bancs de treball disposats en un espai diàfan).

NOTICIES


06/10/2020

ETNIA BARCELONA

Compartir:

La nova seu d’Etnia Barcelona ocupa un edifici de set plantes: les dues primeres, destinades a botiga, i la resta, a showrooms, tallers i espais per a reunions. El projecte arquitectònic transforma l’edifici preexistent en espais diàfans i hi col·loca un ascensor per connectar els diferents pisos de la botiga. El projecte es va dur a terme seguint un estudi arqueològic que revelava que l’edifici estava construït sobre les restes de la Sala del Capítol de Santa Maria del Mar (primer quart del segle XVI) i sobre un edifici d’habitatges plurifamiliar (finals del segle XIX). El projecte d’interiorisme, d’estil eclèctic, recrea diferents ambients, que tant recorden l’essència dels habitatges barcelonins com diferents oficis. Hi trobem paviments hidràulics, ascensors antics de fusta, fustes de roure, enrajolats coloristes, volta catalana i tocs industrials de pilars de fosa; així com una làmpada antiga de quiròfan, un moble taller de joieria, un moble central semblant a una barra de bar, zones de backstage de passarel·les de moda i, fins i tot, unes zones de llibreria plenes de cultura.

NOTICIES


06/10/2020

FUNDACIÓ ENRIC MIRALLES

Compartir:

Laboratori internacional de creació nascut el 2011, situat al mateix edifici que acull l’estudi d’arquitectura Miralles Tagliabue EMBT i on es troba el centre de documentació i l’arxiu Enric Miralles. La Fundació disposa de més de 500 metres quadrats per allotjar exposicions que mostren l’arxiu i, en particular, la col·lecció de maquetes originals de l’arquitecte. L’entrada de l’edifici es caracteritza pel pati, amb un banc dissenyat per l’arquitecte Enric Miralles, del qual enguany es commemoren els vint anys de la seva mort.

NOTICIES


06/10/2020

ESCOLA MASSANA (CENTRE D’ART I DISSENY)

Compartir:

Projecte nascut de rastrejar el lloc que, tot i la geometria fragmentada de la parcel·la i la diversitat del context amb què dialoga, assoleix ser un edifici de forta presència unitària. L’escola, que representa una institució de futurs artesans i dissenyadors, es cobreix amb un material ceràmic de grans dimensions fet de manera artesanal i única per a l’edifici, la qual cosa ajuda a donar-li un caràcter singular i emblemàtic.

NOTICIES


06/10/2020

CASA ADRET – CASA MAS

Compartir:

Reforma d’una casa catalogada, situada en un dels carrers principals del call. La casa respon a una quarta part d’un antic palau del qual s’havien restaurat les façanes als anys seixanta i no es podien modificar. La intervenció ha volgut, sobretot, recuperar part del pati original: d’una banda, enderrocant forjats afegits que l’amagaven; de l’altra, construint-hi una nova escala d’acer que permet retrobar una presència imaginària de l’escala original medieval.

NOTICIES


06/10/2020

CASA DE LA CIUTAT

Compartir:

Anomenat «Edifici Vell», és una construcció marcada per la posició del Saló de Cent i el pati d’entrada, resultat d’adaptacions al llarg de sis-cents anys. El 1373 es construí el Saló de Cent, primera edificació explícita per acollir les reunions del Consell de Cent Jurats. Era una sala al pati de la casa de l’escrivà del Consell i fou encarregada al mestre Pere Llobet. A posteriori, l’arquitecte Arnau Bargués féu la porta per a les noves dependències al carrer de la Ciutat. Al segle XIX, es duu a terme l’aixecament d’una nova façana, encarada a la plaça de Sant Jaume.

NOTICIES


06/10/2020

CERCLE DEL LICEU

Compartir:

Inaugurat sis mesos després del Gran Teatre del Liceu, hi destaquen les seves dependències de decoració modernista. A més a més del mobiliari i de l’interiorisme, el Cercle és una mostra viva de l’art dels millors artistes catalans de l’època. Té un interès particular la decoració amb murals d’Antoni Martí i l’important conjunt modernista constituït pels vitralls d’Oleguer Junyent, els elements decoratius de Josep Pascó i Alexandre de Riquer i, sobretot, els dotze plafons de Ramon Casas al saló de la Rotonda.

NOTICIES


22/11/2022

COL·LEGI D’ARQUITECTES DE CATALUNYA

Compartir:

El projecte per a l’edifici del Col·legi d’Arquitectes va néixer d’un concurs que es va celebrar l’any 1958. Es tracta d’un edifici contemporani en ple barri gòtic, en un lloc destacat en la mateixa plaça on es situa la catedral de Barcelona. Es troba en una cantonada enfront de les restes de la muralla i i envoltat de construccions medievals. El projecte es va concebre amb la voluntat de relacionar-se amb l’arquitectura moderna internacional i i consta de dos volums clarament diferenciats: un cos baix de forma trapezoidal -que conté l’espai d’exposicions i la sala d’actes- amb esgrafiats de Picasso a la façana, i una torre reculada de vuit pisos d’alçada.

NOTICIES


06/10/2020

COL·LEGI D’ARQUITECTES DE CATALUNYA

Compartir:

El projecte per a l’edifici del Col·legi d’Arquitectes va néixer d’un concurs que es va celebrar l’any 1958 i consta de dues parts: un cos baix de forma trapezoidal (que conté l’espai d’exposicions i la sala d’actes) i una torre de vuit pisos d’alçada.

La darrera intervenció a l’edifici es fa amb la voluntat de convertir-lo en el Centre Obert d’Arquitectura de Barcelona. El nou projecte, aprofitant-se de la seva ubicació privilegiada, crea una àgora central connectada amb l’espai públic exterior i comunica físicament i visual una seqüència d’espais comuns existents. Aquests espais comuns són l’accés a l’edifici, una planta altell (per a exposicions), la sala d’actes, l’Espai Picasso (que es flexibilitza i es donen opcions de compartimentació), la planta segona i la terrassa, que genera el canvi de volumetria de l’edifici. Com a conseqüència, en planta segona apareix un nou mirador interior-exterior sobre la plaça Nova on es preveu que s’hi puguin dur a terme diferents esdeveniments culturals oberts a la ciutadania, i que emfasitza la voluntat de convertir l’edifici en un punt de trobada.