NOTICIES


11/11/2020

Barcelona a OHWW: habitatge social

Compartir:

L’associació 48h Open House Barcelona participa al primer festival online Open House Worldwide del 14 i 15 de novembre parlant d’infraestructura i habitatge social.

Per primera vegada, les més de 40 ciutats Open House del món, hem organitzat un festival en un moment que ha esdevingut evident que els debats dels barris, ciutats i països són reptes compartits a tot el món.

Comptarem amb arquitectes, dissenyadors, urbanistes i ciutadans de les ciutats Open House per conèixer, debatre i avançar sobre els temes que ens plantegem a Barcelona i a tot el món, des de el canvi climàtic, el transport i les infraestructures, els habitatges fins al disseny de la ciutat post covid.

El festival dura 48 hores seguides i el programa està dividit per temàtiques, compartides amb altres ciutats. Barcelona participa al bloc d’Infraestructura amb Viena i Oslo, i al bloc temàtic d’Habitatge amb Buenos Aires i Viena.

HABITATGE

HABITATGE I ENVELLIMENT ACTIU: Projecte “Gran Open Extra”

Dissabte 14 de novembre a les 13:00 h (a les 12:00 h de London, com diu el web d’Open House Worldwide).

VOS: Audio en català, castellà i subtítols en anglès.

Veure info a Open House WorldwideConecta-t al festival en directe

Els canvis demogràfics a Catalunya indiquen que el col·lectiu de la gent gran està creixent i que té problemes per accedir a un habitatge digne i assequible. Per donar resposta a aquesta situació, l’Ajuntament de Barcelona construeix habitatges amb serveis per a gent gran a diferents barris de la ciutat.

Presentem 3 vídeos que expliquen el projecte Gran Open Extra que, des de l’any 2016, organitza l’Associació 48h Open House Barcelona per relacionar l’arquitectura, el col·lectiu de la gent gran i la ciutadania. El projecte comença en la formació arquitectònica dels habitants d’aquests habitatges (el arquitectes han explicat les principals característiques dels edificis a la gent gran), i culmina en la inclusió i visibilització d’aquest col·lectiu al públic del festival d’arquitectura 48h Open House BCN (els habitants fan de guies durant el festival explicant la seva vivència i obrint les portes de casa seva).

Actualment, el nombre d’habitatges que la ciutat disposa és inferior a la demanda que se’n fa: quin percentatge d’oferta d’habitatge públic és necessari per fer front a les necessitats bàsiques de la societat i garantir el dret a l’habitatge desvinculant-lo del sector privat?

Comptarem amb la intervenció d’Albert Civit, arquitecte i director de l’Institut Català del Sòl, empresa pública de la Generalitat de Catalunya que depèn del Departament de Territori i Sostenibilitat, i que té les atribucions de promoció pública d’habitatge de la Generalitat.

HABITATGE

HOW WE WILL LIVE TOGETHER? Debat sobre l’habitatge amb Viena, Buenos Aires i Barcelona

Dissabte 14 de novemebre a les 15:15 h (a les 2:30 pm de Londres i de la web d’Open House Worldwide).

VO: Anglès

Veure info a Open House Worldwide  /  Conecta-t al festival en directe

Després de presentar el projecte Gran Open Extra de Barcelona, el documental del nou barri inclusiu de Viena i el tour per la urbanitació col·lectiva de Buenos Aires,  es realitzarà una taula rodona amb un reprsentant de cada ciutat per posar en comú els aspectes clau dels habitatges de cada ciutat.

La globalització i digitalització ha esdevingut un gran canvi a l’estil de vida. A més a més, un nou enfocament cap al medi ambient i la societat ha mostrat tendències recents en matèria d’urbanisme i habitatge. Per tant, una qüestió del debat es centrarà en preguntes com viurem junts en el futur, a més d’explorar nous conceptes i projectes pilot.

Participants:

Josep Maria Montaner (Barcelona) doctor arquitecte. Catedràtic de Composició arquitectònica ETSAB, autor de més de 40 llibres. El 2015 va publicar “La Arquitectura de l’habitatge col·lectiu. Polítiques i projectes a la ciutat contemporània” Entre 2015 i 2019 va ser regidor d’habitatge i de districte de Sant Martí de Barcelona.

Iris Kaltenegger, moderadora (Open House Vienna )

Katharina Bayer  (Vienna, einszueins architektur )

Ana Rascovsky (Buenos Aires, Estudio Planta)