Qui som?

L’associació cultural sense ànim de lucre 48h Open House Barcelona treballa per divulgar el patrimoni arquitectònic de la ciutat de Barcelona i ofereix productes i serveis culturals en l’àmbit de l’arquitectura. El seu objectiu és promoure l’arquitectura, ensenyant a veure-la i descobrir-la;  professionalitzar l’arquitecte; fer difusió cultural i crear i fidelitzar públics per ampliar l’interès en l’arquitectura com a component imprescindible de la cultura. El festival d’arquitectura de Barcelona, el 48h Open House Bcn, és l’eina principal d’actuació i difusió.

L’associació va nèixer com a entitat el 2010 per organitzar a Barcelona l’Open House, un festival creat a Londres des del 1992. El 48h Open House Bcn forma part de la xarxa internacional openhouseworldwide.org  i, en veure l’èxit i la importància del projecte com a eina de coneixement i transformació social, s’han anat sumant més de 45 ciutats de tot el món.

El Festival és gratuït i es celebra cada any durant un cap de setmana del mes d’octubre a Barcelona i el seu àmbit geogràfic. La programació del festival és un exemple clar que l’arquitectura no té fronteres ja que el Festival es desenvolupa en sis ciutats: a Barcelona, des del 2010; a Santa Coloma de Gramenet, des del 2013; a Vilassar de Dalt, des del 2014; Sant Joan Despí, des del 2015; Badalona, des de 2016 i l’Hospitalet de Llobregat des del 2017.

Durant aquests 10 anys, el Festival acumula més de 500.000 visitants, obtenint en la última edició 2019, 61.900 visites. A més, durant l’any l’associació realitza altres projectes en col·laboració amb altres entitats: visites arquitectòniques per les Amigues del Festival, activitats durant la Setmana de l’Arquitectura (música x arquitectura i Espais Ocults), ha organitzat visites guiades per professionals com l’activitat BAR-CEL-ONA i ha gravat vídeos pel cicle Emmarquem l’arquitectura.

El 2019 l’Associació 48h Open House Barcelona va rebre la Medalla COAC 2019 en reconeixement de les tasques de divulgació del patrimoni arquitectònic, dels arquitectes i l’arquitectura.

Gràcies a un equip de 22 persones, 1.000 voluntaris, 120 entitats col·laboradors i més de 30 patrocinadors en l’última edició.