Santa Coloma de Gramenet

Des de l’explosió demogràfica dels anys seixanta del segle passat, Santa Coloma sempre ha tingut mancança d’espais de convivència. L’esforç urbanístic per transformar un paisatge massificat i engolit pels edificis i el trànsit rodat és un repte global. Santa Coloma lluita per reinventar-se, amb actuacions inclusives, participatives i sostenibles, on la veu dels veïns cada cop és més present i forta.

Aquest any, els oficis de l’arquitectura es fan visibles als espais de la Masia o al Pavelló del Convent, al campus universitari de Torribera, el recinte més important de l’arquitectura noucentista a la regió metropolitana de Barcelona. Es va tenir una cura especial en la rehabilitació d’acabats i detalls originals de cada edifici, una forma de destacar les particularitats d’una manera de fer arquitectura.

A més, el treball de l’arquitecte municipal Josep Alemany i Juvé (l’arquitecte de la primera Lleialtat Santsenca, entre altres espais) es remarca amb un itinerari especial per ressaltar la repercussió dels oficis a les seves obres a Santa Coloma. O també aprofitar el festival per visitar l’antic pavelló B de l’Hospital de l’Esperit Sant, que es va convertir en un centre de formació per a adults, l’escola d’oficis Centre de Formació Marie Curie, després de restaurar els elements històrics de l’edifici.

Programació WEB