FÒRUM


CONJUNT DE LA TORRE DE LES AIGÜES DEL BESÒS

El conjunt de la Torre de les Aigües del Besòs (1882) era un model innovador construït per subministrar aigua potable als barcelonins que, posteriorment, va integrar-se en un complex siderúrgic (1993). L’any 2010, es va iniciar un procés de recuperació de tot el conjunt per fer-lo accessible a la ciutadania. Aquest projecte de restauració és fidel a les dues construccions originals. Entre altres aspectes, ha rehabilitat la volta catalana en la formació d’escales interiors i exteriors de la Torre, i únicament ha introduït nous elements constructius en aquells casos imprescindibles (les dues edificacions originals estaven construïdes amb maó massís i s’hi han introduït nous elements metàl·lics, clarament diferenciables dels materials d’origen). S’ha fet un gran treball d’artesania per reproduir materials perduts o massa desgastats, i s’ha actuat amb molta delicadesa per mantenir la textura dels materials constructius de base sense perdre la tonalitat d’un envelliment natural. Tot plegat per conservar l’aspecte original del complex. La intervención realizada por los arquitectos Antoni Vilanova y Eduard Simó ha sido galardonada con el Premio Europa Nostra 2021 de Conservación, que concede la Unión Europea.

Arquitectes / any

Pere Falqués i Urpí, 1882; BCN Water Tower Team (Antoni Vilanova, Eduard Simó i Joana Olona, arquitectes; Mercè Tatjer, geògrafa i historiadora), 2010-2019

Ús actual

Museu

Premis i Mèrits Arquitectònics i Culturals

Premi European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2021


Què necessites saber

Adreça

Plaça de Ramon Calsina, 08019 Barcelona

Transport

Com arribar

Metro: L4 (Selva de mar), TRAM: T4 (Selva de mar)

Informació

 

 

Ubicació