Barcelona a Open House Worldwide

L’associació 48h Open House Barcelona participa al primer festival online Open House Worldwide del 14 i 15 de novembre parlant d’infraestructura i habitatge social.

Per primera vegada, les més de 40 ciutats Open House del món, hem organitzat un festival en un moment que ha esdevingut evident que els debats dels barris, ciutats i països són reptes compartits a tot el món.

Comptarem amb arquitectes, dissenyadors, urbanistes i ciutadans de les ciutats Open House per conèixer, debatre i avançar sobre els temes que ens plantegem a Barcelona i a tot el món, des de el canvi climàtic, el transport i les infraestructures, els habitatges fins al disseny de la ciutat post covid.

El festival dura 48 hores seguides i el programa està dividit per temàtiques, compartides amb altres ciutats. Barcelona participa al bloc d’Infraestructura amb Viena i Oslo, i al bloc temàtic d’Habitatge amb Buenos Aires i Viena.

INFRAESTRUCTURA

BARCELONA: L’ADAPTACIÓ DEL PLA CERDÀ A LA MOBILITAT DEL SEGLE XXI. NOUS REPTES DE LA MOBILITAT URBANA I INTERURBANA

Dissabte 14 de novembre a les 19 h (6 pm hora de Londres – i la que posa al seu web).

Veure info a Open House Worldwide

El Pla de Reforma i Eixample de la ciutat de Barcelona, conegut com a Pla Cerdà (1859), va ser dissenyat per donar respostes a una ciutat insalubre i oprimida situada dins les muralles. Pel que fa a la mobilitat, el pla estructurava la ciutat a partir tres eixos de connexió amb el territori (la península Ibèrica, el litoral mediterrani i Europa); i a partir d’una trama de carrers int

eriors (orientats per aprofitar la direcció dels vents) que tenien una amplada generosa preveient l’arribada del vehicle motoritzat. A més a més, en la seva visió de futur, el planejament incorporava el traçat de les vies ferroviàries. 

L’associació 48h Open House Barcelona presenta una xerrada (en diferit) entre diferents institucions i tècnics que treballen sobre la mobilitat de la ciutat actual: un tècnic de l’àrea metropolitana explicarà com es planteja una mobilitat interurbana eficient a la primera i segona corona de la ciutat; des de l’ajuntament de Barcelona ens parlaran sobre la mobilitat urbana i com els nous models que s’introdueixen per reduir la contaminació a la ciutat capgiren el model Cerdà que ens ha arribat avui dia. Finalment, comptarem amb la visió transversal i l’opinió lliure d’una arquitecta, divulgadora i consultora independent a les institucions.

Participants

Presentació a càrrec de Gabriele Palma, director de Casa SEAT.

Xavier Mariño, arquitecte i cap del Servei de Redacció del Pla Director de l’Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques (AMB). @xav_marino / @pdumetropolita
Maria Sisternas, arquitecta, cofundadora de Mediaurban i experta en transformació urbana. @mariasisternas 
Xavi Matilla, arquitecte en cap d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona. @xavimatilla
Modera Elisenda Bonet, arquitecta i directora del festival 48h Open House Barcelona. 

Descripció dels participants:

Xavier Mariño, arquitecte i cap del Servei de Redacció del Pla Director de l’Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques (AMB).
Arquitecte per l’ETSAB-UPC des del 2003, ha desenvolupat la seva carrera professional principalment en el món de la planificació urbanística i territorial en el sector públic, amb excepció d’una intensa etapa (2007-2011) centrada en projectes urbans i d’edificació, en el sector privat. El 1998 va començar a  col·laborar en el Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de l’ETSAB-UPC, participant en estudis, projectes urbans i planejament urbanístic de l’entorn metropolità, coordinats pels arquitectes Maria Rubert de Ventós i  Josep Parcerisa i Bundó fins el 2005, on exerceix com assessor tècnic extern de l’AMB fins el 2007. Des del 2011 forma part de la Direcció de Serveis d’Urbanisme de l’AMB, primer com arquitecte del Servei de Planejament Territorial i Director, participant entre d’altres en la redacció del Pla Especial de protecció i millora del Parc Agrari del Baix i Llobregat i formant part de la ponència tècnica de la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’àmbit Metropolità i, des del 2015, com a Cap del Servei de redacció del Pla director, coordinant totes les feines vinculades al procés de redacció del PDU. En paral·lel, ha coordinat i col·laborat en diversos articles, publicacions i exposicions; compaginant-ho com a professor convidat en diferents cursos de Màster i Postgrau vinculats a la planificació, de diverses universitats públiques i privades. 
Maria Sisternas, arquitecta, cofundadora de Mediaurban i experta en transformació urbana.
@mariasisternas 

Experta en transformació urbana, amb sòlids coneixements en l’àmbit de les ciències socials. Arquitecta per l’EtsaB (UPC), va obtenir el Master MSc City Design and Social Sciences a la London School of Economics. Té una àmplia experiència en el camp del disseny de ciutats i consultoria urbana.  Va ser Directora de Projectes d’Hàbitat Urbà a l’Ajuntament de Barcelona, entre el 2012 i el 2015. Col·labora habitualment amb el Diari Ara i els informatius del vespre de Betevé, i és membre del Consell de Redacció del Món de Demà. Participa en diversos fòrums urbans globals i ha treballat per administracions locals i organitzacions internacionals com la xarxa de ciutats mediterrànies Medcités. Actualment lidera Mediaurban, l’Agència de Continguts Urbans del Grup Mediapro.

Xavi Matilla, arquitecte en cap d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona.
@xavimatilla

Aquitecte-urbanista per la ETSAV-UPC, nascut a Terrassa (Barcelona) l’any 1975. Ha desenvolupat la seva carrera professional en diferents despatxos de reconegut prestigi. Entre 1999 i 2000 a “BAMMParquitectes”. Entre 2000 i 2013, en “Jornet-Llop-Pastor arquitectes” on va ser coordinador de diversos projectes entre els quals destaquen el «POUM de Montmeló» (guardonat amb el Premio Urbanismo de la XI Bienal de Arquitectura Española 2011») o el «Projecte de Regeneració Urbana del Barri de Sant Jaume a Tortosa» (guanyador del Premi Catalunya Urbanisme 2012). L’any 2013 fundà conjuntament amb l’arquitecta Mònica Beguer «Territoris XLM». L’any 2016 van ser guardonats amb l’accèssit del Premi Catalunya Urbanisme 2013 per «l’Avanç de POUM de Sant Jaume de Llierca».

És professor associat del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori (DUOT) de la Universitat Politècnica de Catalunya UPC_BarcelonaTECH des de l’any 2010 i professor del «Master Metropoli en Estudis Metropolitans i Urbans de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i la Universitat Autònoma de Barcelona de de l’any 2018. Altrament ha participat en diversos seminaris i tallers internacionals.

Entre els anys 2010 i 2015 fou secretari de l’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya.

Actualment és Arquitecte en Cap de l’Ajuntament de Barcelona.