NOTICIES


28/04/2020

Música x Arquitectura ONLINE

Compartir:

DIJOUS 7 DE MAIG

Per quart any consecutiu, l’Associació 48h Open House Barcelona celebra el projecte Música x Arquitectura, que explora les relacions entre formes d’expressió tan diferents com són el fet sonor i l’arquitectònic. Durant la Setmana de l’Arquitectura 2020, l’associació presenta un format on line d’aquest projecte i dona a conèixer autors i personalitats rellevants que han treballat i treballen la relació entre les dues disciplines.

Important! A causa de les restriccions que vivim per la COVID-19, la programació prevista a l’espai Mercè Sala dins l’exposició La teva experiència i la meva, la teva exposició i la meva i a la Casa SEAT es posposen fins a nou avís.


19.00 h In Progress al Cilindre d’Horta
Juan J. Ochoa

Presentació en Instagram

Un dels punts de partida de la música del compositor Juan J. Ochoa ha estat sempre la recerca de la condició física, igual que un ballarí que expressa i dibuixa la música amb el cos, com a catalitzador d’emocions. In Progress busca la relació entre el cos i l’espai que l’envolta, relacionant-ho amb la pròpia música i el procés de creació i evolució de l’obra. Per a aquest audiovisual es tenia clar que no es volia mostrar el piano i les seves tecles, així que es va indagar en el seu interior, buscant un espai arquitectònic d’on sortiria la música de manera automàtica, contínua i fluida, i l’autor seria un ballarí que es transformaria en aquell piano. De la mateixa manera que la música s’anava construint dins el piano, i aquesta en el seu cos, es buscava un espai fluid, amb sensació d’infinit, com el Cilindre d’Horta i la seva rampa en espiral. A In Progress es relaciona l’arquitectura de l’espai, l’arquitectura del piano, la del cos i la de la música.

Juan José Ochoa: “En música, las emociones están más allá del sonido o de la técnica”

Cilindre d’Horta
Manuel Ribas Piera, 1985

El Cilindre d’Horta és una infraestructura que es va construir l’any 1985 per comunicar –des de l’àmbit dels vianants–, donant continuïtat i fluïdesa, diferents barris del districte d’Horta-Guinardó. Aquest districte, un territori amb pendent de la ciutat de Barcelona, té un teixit urbà molt fragmentat, amb barris molt heterogenis i poc vinculats entre ells. Concretament, el Cilindre està situat al final de la rambla del Carmel (punt de confluència i de cohesió de diferents barris) i és una construcció amb forma de rampa en espiral coberta que salva el desnivell entre la rambla i el carrer de Lisboa (desnivell aproximat de 15 m). La construcció d’aquest pas de vianants té una alçada de 24.88 m i un diàmetre exterior de 19,35 m. L’estructura exterior la forma un mur doble de maó i de formigó armat que fa de mur de contenció de la rambla del Carmel; l’estructura interior la forma la rampa en espiral, construïda en formigó armat i amb 4 m aproximats d’amplada que lliga tot l’edifici. Aquesta rampa domina tot l’espai interior: un espai auster i diàfan per on s’enfila un camí en espiral.

El Cilindre es va mantenir com a zona de pas per a vianants durant deu anys, i la construcció d’ascensors a la rambla del Carmel va propiciar que es tanqués. Des de llavors, l’espai està en desús i únicament serveix com a magatzem del districte.

19:45 h “Playlist” de Música x Arquitectura
Presentació en Instagram

Hem preparat una playlist musical que busca connexions entre formes d’expressió tan diferents com són la música i l’arquitectura. Aquesta relació entre les dues disciplines es podria fer des de diversos enfocaments. En el nostre cas, ens hem basat en una visió clàssica que considera els aspectes que han acostat les dues disciplines, com el procés de creació, la seva abstracció, la utilització de metàfores entre la música i l’espai, músics que han actuat en espais excepcionals i, sobretot, tenint en compte figures pioneres i que han tractat profundament la seva relació (destaca el cas de Iannis Xenakis, que considerava la música una arquitectura mòbil).

20 h Mapa de sons: Com sona Barcelona?
Presentació en Instagram

Projecte d’instal·lació audiovisual que mostra l’enregistrament de sons en diferents punts de la ciutat i ens evoca com sonava Barcelona fa una dècada. El públic del festival va gravar espais de la ciutat, es van exportar en format de mapa sonor i els artistes digitals Marco Bellonzi i Javier Maculet van fer la remescla en directe, a la Festa del Voluntariat del 48h Open House BCN del 2011.

VIDEO

AUDIO REMIX del Concert  (3 min 21″)

Concomitance · Mezcla Mapa Sons 2011