Presentació

La ciutat saludable

La ciutat dels quinze minuts

Enguany, la programació del festival d’arquitectura 48h Open House BCN s’organitza al voltant de la temàtica La ciutat saludable, i s’ha agrupat en zones que es poden recórrer a peu amb una distància màxima de quinze minuts entre les diferents activitats. Urbanísticament, el concepte ciutat dels quinze minuts reivindica la ubicació de serveis bàsics a una distància màxima de quinze minuts caminant per als ciutadans i aposta per una ciutat justa (respectuosa amb les persones), humana (que afavoreix una mobilitat sostenible i anul·la desplaçaments innecessaris) i sostenible (respectuosa amb el medi ambient).

El tema de l’any, La ciutat saludable, és un tema transversal que engloba diferents destacats de programació. En primer lloc, la ciutat de les persones, aquella ciutat que té en compte l’arquitectura per a persones i col·lectius vulnerables (per exemple, els habitatges Aprop i l’edifici de la CIBA, a Santa Coloma de Gramenet), i que proposa noves arquitectures col·lectives que allunyen els ciutadans de l’individualisme (amb exemples com els habitatges cooperatius en cessió d’ús La Balma i Cirerers, o la implantació de formes de treballar en col·lectiu que involucren els ciutadans, com el projecte de regeneració urbana de l’espai de Matacavalls, a l’Hospitalet de Llobregat).

En segon lloc, la ciutat-barri, aquella ciutat que tant propicia un urbanisme de proximitat i una mobilitat sostenible com és capaç d’adaptar-se als canvis (amb activitats com la trobada sobre mobilitat sostenible a la Casa SEAT i itineraris amb bicicleta que connecten l’àrea metropolitana de Barcelona, o les visites als dipòsits subterranis de regulació d’aigua de la ciutat).

Finalment, la ciutat mediterrània, la ciutat que es construeix tenint en compte les característiques climàtiques, culturals i socials pròpies del Mediterrani, i que està compromesa globalment amb la sostenibilitat mediambiental. Són exemples d’aquesta programació la construcció en volta catalana de l’arquitecte Rafael Guastavino que es pot visitar a Vilassar de Dalt; l’arquitectura de Josep Maria Jujol de Sant Joan Despí; la reconversió del patrimoni industrial de Badalona i el Poblenou barceloní, amb exemples com La Caci i l’Orfebreria, i edificis energèticament eficients com el CEM Turó de la Peira.

Per adaptar-se a les circumstàncies provocades per la pandèmia per la COVID-19, enguany el festival ofereix, a part de les visites presencials habituals, visites guiades amb audioguia i activitats virtuals. A més, el festival s’allarga en el temps: comença el 15 d’octubre, amb la inauguració de l’exposició La teva experiència i la meva: la teva exposició i la meva, que se celebra amb motiu dels deu anys del festival d’arquitectura, a l’Espai Mercè Sala de l’intercanviador de Diagonal (amb el suport de TMB); i s’acabarà el cap de setmana del 14 i 15 de novembre, amb la celebració del primer festival d’arquitectura Open House Worlwide, que reunirà diferents ciutats del món que formen part de la xarxa internacional Open House per exposar i debatre sobre els temes arquitectònics que preocupen arreu del món. Tot el contingut digital de les visites (audioguies, vídeos, fotografies…) estarà disponible al web de l’associació tot el 2020, fet que permetrà visitar-lo espaiadament durant tot l’any.

El cap de setmana del 24 i 25 d’octubre, tornarem a gaudir de l’arquitectura de l’arquitectura de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i l’Hospitalet de Llobregat, el 25 d’octubre de Vilassar de Dalt, i el cap de setmana del 14 i 15 de novembre de Sant Joan Despí.