La Casa de Convalescència, amb una superfície de 6.235 m2, és una de les darreres obres del modernisme català i forma part del recinte de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La seva construcció va ser dirigida per Pere Domènech i Roura, que va col·laborar amb el seu pare, Lluís Domènech i Montaner, i el va substituir en la direcció de les obres a la seva mort, el 1923.
L’edifici, que es va destinar a albergar persones convalescents –amb una capacitat màxima per a cent residents–, destacava pels solàriums envidrats i disposava d’una capella, que dividia l’edifici en dues ales, una per a homes i una per a dones. La Casa gaudia d’una vida autònoma de l’Hospital, amb economia, cuina i farmàcia pròpies.
La Universitat Autònoma de Barcelona va obtenir la concessió per a la utilització de l’edifici l’any 1969, amb l’objectiu de desenvolupar-hi diverses activitats acadèmiques, fet que va consolidar la presència d’aquesta Universitat a la ciutat.
Anys més tard, el 1998, es va rehabilitar l’edifici per adaptar-lo a aquests usos acadèmics amb la voluntat, també, de retornar-li la forma original: es van rehabilitar façanes i cobertes (amb la gran cúpula central) i es va adequar l’edifici com a equipament d’aulari, ubicant la biblioteca a la planta soterrani. Actualment, la Casa de Convalescència és la seu de la Fundació Universitat Autònoma de Barcelona.
Arquitectes / any
Lluís Domènech i Montaner i Pere Domènech i Roura, 1930
Ús actual
DocentEstil
ModernismeAdreça
Carrer de Sant Antoni Maria Claret, 171, 08041 Barcelona
Horari
Dissabte de 15 a 19 h
Tipus de visita
Visita guiada sense inscripció prèvia
Transport
Com arribar
Metro: L4 (Guinardó/ Hospital de Sant Pau), L5 (Sant Pau/ Dos de Maig)
Accessibilitat
*
*El recorregut de la visita transcorre per diferents nivells, a través d'escales, però hi ha un recorregut alternatiu accessible amb l’acompanyament d’un voluntari.
AVÍS: Aquest edifici és d'alta afluència de visitants. Un cop assolit l'aforament màxim de l'edifici es procedirà al tancament de la cua.