Aquest 14 i 15 de novembre s’ha realizat amb èxit el primer festival Open House Worldwide, 48 hores de programació d’arquitectura i urbanisme, gràcies a la col·laboració dels més de 40 open house de tot el món. Durant un cap de setmana hem viatjat pel món a través dels tours, activitats, debats que ens han fet explorar els grans reptes de les nostres ciutats.
El festival es va emetre en directe per Youtube i Facebook live durant 48 hores, des de les 00.00 UTC de dissabte 14 fins les 23:59 h de diumenge 15 de novembre. L’Open House Worldwide va obtenir més de 11.765 reproduccions des de tot el món, mentre que l’hemisferi nord dormia, l’hemisferi sud seguia el festival amb videos, xerrades, taules rodones i documentals.
Des de Barcelona vam parlar sobre la mobilitat urbana i interurbana, l’habitatge social i el projecte Gran Open Extra i, vam fer un debat amb Buenos Aires i Viena sobre l’habitatge. Si t’ho vas perdre pots tornar-ho a veure al nostre canal de Youtube. Des del web d’open house worldwide ja han compartit progrmació d’algunes ciutats per poder reviure les xerrades des de qualsevol lloc.
BARCELONA: L’ADAPTACIÓ DEL PLA CERDÀ A LA MOBILITAT DEL SEGLE XXI. NOUS REPTES DE LA MOBILITAT URBANA I INTERURBANA (Barcelona).
“garantir el dret a l’accessibilitat no és el mateix que garantir el dret a la mobilitat, perquè la mobilitat per sí sola no hauria de ser un objectiu.” – Xavier Mariño, arquitecte i cap del Servei de Redacció del Pla Director de l’Àrea de Desenvolupament de Polítiques Urbanístiques (AMB).
“La pandèmia ha capgirat alguns dels grans prejudicis de la ciutat com el concepte de perifèria i centralitat: un mantra del sector immobiliari que té els orígens en l’escola de Chicago i que es posa en dubte durant els confinaments.” – Maria Sisternas, arquitecta, cofundadora de Mediaurban i experta en transformació urbana.
“En un any, per Sants passen les mateixes persones que per l’Aeroport de Barcelona abans COVID. Ho dic perquè prenguem consciència de la importància de Sants i la futura Sagrera cap a un canvi d’escala de la mobilitat i un transport públic metropolità.” – Xavier Matilla, arquitecte en cap d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona.
HABITATGE I ENVELLIMENT ACTIU (Barcelona)
«El desig és revertir els problemes derivats del fet que alguns d’aquests els barris van sorgir sense una planificació urbana adequada i, amb el pas del temps, es van anar convertint en guetos de ciutat» – Albert Civit, arquitecte i director de l’Instiut Català del Sòl (INCASOL).
Des del 2015, l’associació 48h Open House Barceloan realitza el projecte Gran Open Extra que relaciona arquitectura, gent gran i ciutadans. El projecte promou la difusió d’arquitectura, la inclusió social i visibilització de les seves necessitats, visibilització de la inversió social del diner públic.
Més info a https://www.openhouseworldwide.org