Open Social

OPEN SOCIAL és un seguit d’accions d’integració i participació que analitzen l’arquitectura que, al llarg dels anys, ha millorat la capacitat de resposta del conjunt de la ciutat davant dels desafiaments d’inclusió social.

La inclusió social és el camí per reconstruir un model de societat just que vinculi totes les persones i que generi els suports naturals per cobrir les necessitats de tots els ciutadans per igual. Per això, dins la programació del festival es pot veure aquella arquitectura pensada per a persones i col·lectius de risc (dones, gent gran, persones dependents, infants…).

La secció també dona visibilitat a l’arquitectura cooperativa que parteix d’una ciutadania proactiva i que allunya la societat de l’individualisme. Durant el festival es poden visitar projectes pensats, promoguts i dinamitzats per l’acció ciutadana i les xarxes veïnals; promoguts per l’Administració pública, i una mostra d’habitatge amb un model de gestió col·lectiva que involucra els usuaris en un projecte participatiu i els aporta estabilitat.

La secció vol promoure el dret a una arquitectura i un urbanisme de qualitat, i ho fa mitjançant activitats que tant donen visibilitat a diferents entitats que actualment treballen en aquesta línia com milloren l’autoestima dels col·lectius que hi participen.

 

Programació

 

L’ACCESSIBILITAT DEL FESTIVAL

El festival facilita les visites als edificis de la programació i l’experiència arquitectònica a tots els públics. D’una banda, el festival disposa d’una cartografia del grau d’accessibilitat de les activitats de la programació, indicant els elements de suport de què disposen;  d’altra banda, aporta un espai de crítica i debat amb continguts, que permeten entendre i aprofundir en la relació íntima que existeix entre l’arquitectura i l’accessibilitat.

El grau d’accessibilitat de les activitats és una valoració global que té en compte l’accés, la comunicació vertical entre plantes i la comunicació horitzontal entre diferents espais. L’associació fa un estudi que analitza el recorregut de cada visita en el marc del festival i defineix l’accessibilitat de les visites (no de l’edifici). A cada activitat de la programació s’especifica si és accessible per a persones amb mobilitat reduïda o si cal tenir en compte alguna informació per tal de fer les visites. Per poder garantir aquesta accessibilitat, els voluntaris assignats a l’edifici disposen d’informació ampliada sobre accessos o recorreguts alternatius, per poder atendre correctament qualsevol visitant que es trobi en situació de discapacitat o mobilitat reduïda. 

Aquesta edició destaquen, a més a més, tres activitats adaptades amb inscripció prèvia:

ITINERARI LITERARI MERCÈ RODOREDA – Gràcia
Visita adaptada per a persones amb discapacitat visual
Diumenge 24 d’octubre a les 11 h

VISITA A LA TORRE DE LA CREU – Sant Joan Despí
(Visita adaptada per a persones amb discapacitat visual)
Diumenge 24 d’octubre a les 12 h

ITINERARI LA HISTÒRIA DEL RECINTE FABRA I COATS – Sant Andreu
(Visita adaptada amb intèrpret en LSC)
Diumenge 24 d’octubre a les 11 h

 

EXPOSICIÓ La teva arquitectura i la meva. Barcelona, pionera en mobilitat i arquitectura – Casa Seat
De dilluns a dissabte de 9 a 21 h. Visita lliure i gratuïta.

 

 

Amb el suport de: