
Amb els superoficis, ens proposem fer-nos conscients de les persones que desenvolupen les seves habilitats per fer servir amb molt de compte els recursos de la terra, per relacionar-se en equilibri amb la natura, per adaptar-se amb responsabilitat a les urgències actuals. Aquestes preocupacions es reflecteixen en projectes amb suports transversals, ambientalment sostenibles i socialment responsables.
L’arquitectura no acaba on hi ha la seva pell, sinó on acaba la seva repercussió
Carme Pinós
OPEN SOCIAL és un seguit d’accions d’integració i participació per millorar la capacitat de resposta de l’arquitectura davant dels desafiaments d’inclusió social.
La inclusió social és el camí per construir un model de societat justa que vinculi totes les persones i que generi els suports naturals per cobrir les necessitats de tots els habitats de la ciutat per igual. Per això, dins la programació del festival es pot veure aquella arquitectura pensada per a persones i col·lectius de risc (com ara dones, gent gran, persones dependents, infants…).
La secció també dona visibilitat a l’arquitectura cooperativa, que parteix d’una ciutadania proactiva i que allunya la societat de l’individualisme. Durant el festival, es poden visitar projectes pensats, promoguts i dinamitzats per l’acció ciutadana i les xarxes veïnals; promoguts per l’Administració pública, i una mostra d’habitatge amb un model de gestió col·lectiva que involucra els usuaris en un projecte participatiu i els aporta estabilitat.
ProgramacióL’ACCESSIBILITAT DEL FESTIVAL
El festival facilita les visites als edificis de la programació i l’experiència arquitectònica a tots els públics. D’una banda, el festival disposa d’una cartografia del grau d’accessibilitat de les activitats de la programació, indicant els elements de suport de què disposen; d’altra banda, aporta un espai de crítica i debat amb continguts, que permeten entendre i aprofundir en la relació íntima que existeix entre l’arquitectura i l’accessibilitat.
El grau d’accessibilitat de les activitats és una valoració global que té en compte l’accés, la comunicació vertical entre plantes i la comunicació horitzontal entre diferents espais. L’associació fa un estudi que analitza el recorregut de cada visita en el marc del festival i defineix l’accessibilitat de les visites (no de l’edifici). A cada activitat de la programació s’especifica si és accessible per a persones amb mobilitat reduïda o si cal tenir en compte alguna informació per tal de fer les visites. Per poder garantir aquesta accessibilitat, els voluntaris assignats a l’edifici disposen d’informació ampliada sobre accessos o recorreguts alternatius, per poder atendre correctament qualsevol visitant que es trobi en situació de discapacitat o mobilitat reduïda.
Aquesta edició destaquen, a més a més, tres activitats adaptades (una amb inscripció prèvia):
ITINERARI ADAPTAT EN LLENGUA DE SIGNES A CIUTAT VELLA
Dissabte 22 d’octubre a les 10 h
Inscripcions exhaurides
VISITA GUIADA ALS ANTICS TALLERS MANYACH (ESCOLA JOSEP MARIA JUJOL)
Diumenge 23 d’octubre de 10 a 14 h i de 16 a 18 h
Visita accessible per persones amb mobilitat reduïda
VISITA GUIADA A L’ATENEU DE FABRICACIÓ DE GRÀCIA
Diumenge 23 d’octubre de 10 a 19 h
Visita accessible per persones amb mobilitat reduïda
Amb el suport de:
