Setmanes d’arquitectura 2024

 

Barcelona celebrarà les Setmanes d’Arquitectura del 14 de maig al 28 de juny de 2024, set setmanes amb una àmplia programació destinada a reforçar el vincle entre arquitectura i ciutadania.

Organitzades per l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies van der Rohe, les Setmanes d’Arquitectura compten amb cinc socis estratègics: un d’ells és la nostra associació.

Enguany, l’associació participarà amb la organització i producció de quatre esdeveniments, dos d’ells oberts al públic general: ESPAIS OCULTS, MÚSICA x ARQUITECTURA, ARQUITECTURA ACCESSIBLE: CIUTAT INCLUSIVA i OPEN GLOBAL.  

MÚSICA x ARQUITECTURA

MÚSICA x ARQUITECTURA ofereix propostes que relacionen experiències arquitectòniques amb activitats creatives al voltant de la música, expressions artístiques sonores pensades per explicar l’arquitectura des de la immersió creativa i per influir en l’experiència arquitectònica del públic. Es tracta d’una porta oberta a la creativitat amb la finalitat de presentar obres de vídeo i actuacions en directe d’autors d’àmbit local. MÚSICA x ARQUITECTURA es compon de dues activitats per tal de generar una plataforma per artistes que volen aventurar-se a nous formats i repertoris: MxA-Vídeo recull vídeos de caràcter experimental relacionats amb l’arquitectura. S’origina amb el concurs internacional de vídeo, obert a obres de caràcter experimental de ficció, no-ficció, assaig, documental, art i animació, relacionades amb l’arquitectura. MxA-Concert consta de l’actuació en directe de projectes musicals de caràcter experimental locals. L’esdeveniment final, que enguany serà el 17 de maig amb reserva prèvia al Recinte Modernista de Sant Pau, consta de la presentació dels vídeos finalistes, amb èmfasis en l’aparició dels 3 guanyadors del concurs de MxA-Vídeo. Després d’aquesta presentació, es dona pas al concert dels artistes triats en la convocatòria de MxA-Concert. Les inscripcions s’obren el 2 de maig a les 13h a través d’Eventbrite. 

 

ESPAIS OCULTS / TEMPUS FUGIT: EXPOSICIÓ UNIVERSAL 1888

ESPAIS OCULTS és un projecte basat en la difusió del patrimoni històric de la ciutat de Barcelona, amb l’objectiu de posar en valor espais desconeguts i inaccessibles i fer-los visibles al públic durant les Setmanes d’Arquitectura. El format d’aquestes jornades de patrimoni consisteix en visites guiades, de la mà d’experts, a una selecció d’espais singulars amb una explicació històrica i arquitectònica de cadascun. Creiem fermament que fomentar l’ús cultural i lúdic de l’espai urbà des d’un esdeveniment com aquest afavoreix la identitat personal i col·lectiva. A més, es fomenta el coneixement responsable del patrimoni i es posa en valor la professió dels equips d’obra. Per primera vegada, els ESPAIS OCULTS compartiran un tema comú, l’Exposició Universal de 1888. En aquesta 6a edició, la selecció d’edificis busca endinsar-nos en una zona concreta de la ciutat: el Parc de la Ciutadella i els seus voltants. Sota el lema “TEMPUS FUGIT: EXPOSICIÓ UNIVERSAL 1888”, del 21 de maig al 28 de juny es podran visitar 10 espais ocults que permetran entendre el pas del temps en aquest recinte i com s’han adaptat, o no, als grans canvis que hi han ocorregut.

  • Parlament de Catalunya
  • Cavallerisses de la Guàrdia Urbana
  • Cascada de la Ciutadella
  • Arc de Triomf
  • Museu Martorell
  • Institut Verdaguer
  • Hivernacle de la Ciutadella
  • Castell dels Tres Dragons
  • Umbracle de la Ciutadella
  • Dipòsit de les aigües

Es poden consultar els espais en la pròpia web d’Espais Ocults. Les inscripcions als espais s’obriran per a tot el públic en dos torns. LES ENTRADES S’HAN ESGOTAT PER AL TORN 1. El segon torn serà al juny. Es faran a través de la plataforma Eventbrite i costaran 5€ per persona i lloc.