NOTICIES


06/10/2021

ITINERARI ADAPTAT EN LLENGUA DE SIGNES FABRA I COATS

Compartir:

Itinerari que redescobreix l’arquitectura industrial del recinte Fabra i Coats. A través de diferents projectes, descobrirem múltiples estratègies a l’hora de rehabilitar el patrimoni fabril de la ciutat. Habitatge, centres escolars, museus, etc. El recinte s’ha convertit en un gran equipament del barri, amb una vida activa i constant.
Aquest itinerari permetrà descobrir tres edificis del recinte, començant pels habitatges socials Fabra i Coats, edifici guanyador del premi FAD de disseny 2021 i obra destacada de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme.

Aquest itinerari visitarà els següents espais:
– Habitatges Fabra i Coats
– Can Fontanet
– Institut Martí Pous

NOTICIES


21/09/2021

MASIA CAN ZAM

Compartir:

La història d’aquesta masia està molt lligada a la de la ciutat. Situada a prop del Besòs, està formada per dos cossos adossats, envoltats d’un gran parc gestionat per l’AMB. El nom actual de la masia es deu a Bartomeu Busquets, un pagès notable procedent de Badalona i anomenat popularment com a Zam, que va arribar a ser batlle de la vila.

NOTICIES


07/09/2021

HABITATGES SOCIALS AL BON PASTOR

Compartir:

Bloc de 54 habitatges que, amb la voluntat de preservar el model de vida exterior que s’estilava a les cases barates del Bon Pastor (futurs habitants), incorpora espais intermedis entre l’espai públic i l’espai privat dels habitatges (patis comunitaris en planta baixa, terrasses en planta pis, opció de terrat comunitari en coberta i un tancament de gelosia ceràmica en façana que comunica visualment interior i exterior de l’edifici). L’interior de l’habitatge s’articula al voltant d’un nucli central (peça exempta que conté el bany) que dona permeabilitat a la planta: possibilita la ventilació encreuada; genera recorreguts infinits i alternatius per l’interior; permet la profunditat de mirada, fent que l’habitatge sembli més gran (fa que les zones de dia i de nit es relacionin amb visuals llargues que el travessen de façana a façana). A més, les habitacions es comuniquen entre elles a través d’una terrassa compartida que emfatitza el bucle de circulacions interiors, allarga el passeig per la casa i en minimitza els espais en cul-de-sac.

NOTICIES


25/08/2021

RECINTE FABRA I COATS

Compartir:

La història del recinte de La Compañía Anónima de Hiladuras Fabra y Coats (1903-2005) comença abans que es constitueixi l’empresa i, en els seus més de cent anys d’història, s’ha anat transformant per adaptar-se a cada situació. Inicialment, a la parcel·la hi havia la fàbrica de la família Alsina (1853-1887), que va ser absorbida per una empresa britànica (1893-1903) que hi va construir la nau central. Amb la constitució de la Fabra i Coats (1903-1913), es van construir un magatzem de cotó i dos edificis auxiliars per al blanqueig i tintat, i es van renovar la sala de calderes i un edifici destinat a oficines. L’any 1919, es va incorporar a l’empresa l’antiga fàbrica del Rec, per a les seccions d’acabat; l’any 1965, es va iniciar la producció de fibres sintètiques i les naus es van reorganitzar tenint en compte els nous usos (magatzem de fil, taller de fibres sintètiques, cabdellat i plegat, condicionament i control de qualitat). Finalment, als anys vuitanta, la fàbrica es va quedar únicament els processos relacionats amb el tenyit, els acabats i el condicionament del fil. Actualment, les naus s’han transformat als usos actuals que necessita la ciutat, un pas més en l’evolució arquitectònica del recinte.

En aquesta edició del festival 48h Open House BCN 2021, es poden visitar els edificis següents:
– CAN FONTANET (CENTRE D’INTERPRETACIÓ DELS TRES TOMBS)
– ESCOLA CAN FABRA
– ESPAI VERTICAL (COLLA CASTELLERA JOVE DE BARCELONA)
– INSTITUT MARTÍ POUS
– HABITATGES FABRA I COATS

Un any més les activitats del festival coincideixen amb la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), que arriba enguany a la seva desena edició. Defensa un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris que funciona sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació. Trobareu més información al següent enllaç: https://drive.google.com/file/d/1BTPeuX9bc4hLKIvzQIpsmJVRVN3iu9Ob/view

NOTICIES


03/08/2021

ITINERARI LES MASIES SENYORIALS DE SANTA COLOMA

Compartir:

Itinerari que permet recórrer el passat històric de la ciutat a través de les seves masies més destacades, conèixer els seus usos actuals i els nous projectes urbanístics i arquitectònics que s’estan desenvolupant al seu entorn. Les masies que es visitaran seran les següents: Torre Balldovina, Can Mariner, Mas Fonollar, Can Selva i Can Zam. El recorregut s’acabarà a la Masia de Can Zam, amb una visita completa a l’edifici.

NOTICIES


03/08/2021

RECINTE TORRIBERA

Compartir:

El recinte Torribera té l’origen en l’antiga propietat de Torribera, una masia medieval reconstruïda al segle xviii. El 1922, la Mancomunitat de Catalunya va comprar la finca per construir-hi una clínica mental, segons una ordenació de pavellons aïllats d’estil noucentista que, de manera simètrica, es componen creant un eix central per a vianants que s’enfila des de l’accés principal fins a la Serra de Marina, assentats en un seguit de plataformes que aprofiten les feixes de conreu de l’antiga finca. És obra dels arquitectes Josep M. Pericas i Rafael Masó.
Avui en dia, el recinte acull diferents equipaments que constitueixen Santa Coloma com a ciutat universitària, com ara el Campus d’Alimentació de la Universitat de Barcelona, la UNED i el Centre Dr. Emili Mira i López – Parc de Salut Mar; a més d’Ecometròpoli i el Complex Esportiu Torribera.

En aquesta edició del festival 48h Open House BCN 2021, es poden visitar els edificis següents:

  • ECOMETRÒPOLI
  • ESCOLA DE RESTAURACIÓ SANTA COLOMA (amb copa de vi)
  • LA VINYA D’EN SABATER
  • MASIA TORRIBERA

NOTICIES


03/08/2021

PASSEIG SALZAREDA

Compartir:

El passeig Salzereda està situat a la llera del riu Besòs, que fins a mitjan segle xx eren principalment camps de fruiters que aprofitaven la proximitat amb el curs fluvial pel rec. La situació estratègica del passeig el converteix en un eix estructurant del Pla Director Urbanístic Metropolità, i una aposta per la transformació de la ciutat cap a una mobilitat més sostenible. Recentment, s’ha acabat la segona fase d’obres, on cal destacar la voluntat d’obrir l’espai cap al riu, eliminar els desnivells existents per millorar l’accessibilitat i potenciar les visuals.

NOTICIES


03/08/2021

RECINTE TORRIBERA – LA MASIA TORRIBERA

Compartir:

VISITES GUIADES AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. RESERVES A PARTIR DEL 19 OCTUBRE A LES 10H.

 

La Masia Torribera, situada dins el recinte que porta el mateix nom, és el resultat de les successives modificacions d’una masia d’origen medieval. Al segle xviii va ser ampliada pels monjos de Sant Jeroni de la Murtra per necessitats de tipus agrícola, i el 1922 la masia va ser adquirida per la Mancomunitat de Catalunya per instal·lar-hi un sanatori mental. En aquell moment, es va reformar d’acord amb els corrents neoclàssics del moment, i la recent rehabilitació ha permès adequar l’edifici per a ús administratiu i docent del Campus de l’Alimentació.

NOTICIES


03/08/2021

PAVELLÓ POLIESPORTIU NOU

Compartir:

Per causes alienes a l’organització, aquest espai no participa en el 48h Open House BCN

 

 

Rehabilitació integral del pavelló poliesportiu construït l’any 1975, per donar una resposta coherent i viable a la necessitat d’ordenar usos i circulacions, incorporar els requeriments de la Lliga Nacional de Futbol Sala, i intervenir en les patologies greus de l’edifici. S’hi incorpora un cos annex per ampliar prou espai per encabir-hi tots els nous requeriments i s’integra la façana posterior al teixit urbà reduint alçada.

NOTICIES


31/07/2021

EDIFICI D’OFICINES CLOTET & PARICIO

Compartir:

Projecte que s’organitza a través d’una banda estreta que recorre el perímetre del solar generant un pati interior, de dimensions generoses, comunicat amb el carrer a través d’un pòrtic ampli. Els arquitectes concentren l’edificabilitat permesa dissenyant un edifici en alçada (la mateixa que els edificis veïns), de tal manera que se’n redueix l’ocupació en planta i generen espai exterior de qualitat (el pati). El pati funciona com a vestíbul de tot el conjunt i com a zona d’exposició dels elements d’il·luminació pública de l’empresa. L’edifici, totalment envidrat, es folra amb una malla deployé d’acer inoxidable, que aporta protecció solar. Aquesta malla es plega per cobrir diferents necessitats de l’edifici: amaga les instal·lacions de coberta, s’allarga per sobre del pati, ajudant a delimitar-ne la geometria i protegint-ne les façanes, cau en vertical quan arriba al carrer… Únicament desapareix i deixa veure el vidre nu a la façana nord.

NOTICIES


31/07/2021

RECINTE FABRA I COATS – ESCOLA CAN FABRA

Compartir:

Edifici de nova planta situat als antics espais de ram d’aigua, tint i blanqueig del recinte de la Fabra i Coats. El nou edifici participa en l’atmosfera arquitectònica i industrial del recinte mitjançant recursos compositius (l’ordre geomètric que ofereix l’estructura vista de formigó armat fa de contrapunt a la composició de buits i plens dels edificis fabrils) i recursos materials (la nova edificació incorpora el totxo de cara vista, col·locat a sardinell, com a material principal per a la pell de l’edifici). L’escola, com a part d’un projecte europeu per adaptar les escoles al canvi climàtic, és una de les onze escoles de la ciutat escollides per transformar-se en refugi climàtic. Es tracta d’un projecte basat a aportar més aigua, més verd i més ombra als ambients exteriors per tal d’aconseguir espais amb més confort tèrmic, que a l’estiu s’obriran al veïnat en cas d’onada de calor.

NOTICIES


31/07/2021

RECINTE FABRA I COATS – CAN FONTANET (CENTRE D’INTERPRETACIÓ DELS TRES TOMBS)

Compartir:

Antiga quadra del complex industrial de la Fabra i Coats, rehabilitada com a Centre d’Interpretació dels Tres Tombs. El projecte de rehabilitació parteix d’una sèrie de premisses: recuperar la materialitat essencial de la nau; l’existència d’una franja lliure entre Can Fontanet i l’edifici contigu; la futura creació d’una plaça interior pública del recinte Fabra i Coats, i la necessitat d’incrementar la superfície per situar-hi el nou programa. Aquestes premisses es materialitzen en l’aparició d’un nou cos annex a la nau que esdevé l’accés per a visitants i el punt d’articulació entre tot el programa. El volum annex es troba un metre i mig per sobre de la cota de la nau, fet que permet la creació i l’accés a un altell de fusta sobre les quadres. A l’interior, aquest altell esdevé alhora un mirador cap a la zona expositiva de carruatges i una sala polivalent multimèdia necessària per al seu ús museístic.