NOTICIES


30/09/2021

CASA I JARDÍ DE CAN FALÇ

Compartir:

Coneguda també com a Casa Dalmau, aquest casalot del segle XVI és un dels edificis més antics que es conserven a Sitges. Entre les seves parets s’han viscut moments importants per a la història de la localitat, i la seva propietat ha anat passant per diverses generacions, fins que les darreres propietàries, les senyores Dalmau, la van cedir a la Diputació de Barcelona, que des de fa uns anys s’està plantejant quin és el millor projecte per a aquest espai únic. Estilísticament, l’edifici està lligat a la tradició popular, amb una influència de les petites cases de pescadors que l’envoltaven, una simplicitat que contrastava amb el gran hort i jardí que la casa tenia a la part posterior, un espai que va ser l’escenari triat per grans pintors, com Santiago Rusiñol, Eliseu Meifren o Agapit Casas Abarca. Actualment, l’hort és un parc públic, amb accés allunyat de la casa pairal, i on destaca una plaça dura que no recorda gens la frondositat original. Un espai que, com la casa, s’ha de repensar per retornar-li la bellesa.

NOTICIES


20/09/2021

PARC DIAGONAL MAR

Compartir:

Gran parc que relaciona l’avinguda Diagonal amb la platja a través d’un passeig principal que travessa la Ronda del Litoral. Aquest passeig voreja un llac i es ramifica en totes direccions mitjançant camins que es transformen en pistes de joc i placetes. El llac conté diverses fonts, salts d’aigua i vegetació a les ribes, que l’oxigenen i el converteixen en lloc d’esbarjo. La vegetació es desenvolupa seguint el caràcter de les maresmes (a prop del mar i el llac) i creixent en altura i densitat (quan arriba als carrers adjacents), fins a volar per sobre els caps dels ciutadans quan entra en contacte amb els carrers (grans vasos ceràmics). Els vorals del parc recullen els camins ramificats i la vegetació, i es creen ambients semblants als d’un jardí d’una casa (amb bancs, pèrgoles, bar…).

NOTICIES


20/09/2021

PÈRGOLES DE L’AVINGUDA D’ICÀRIA

Compartir:

El projecte d’aquesta pèrgola fa una lectura del lloc i del temps, i estableix vincles amb el passat tot fent una crítica a la intervenció de tabula rasa que es va fer a l’entorn del barri de la Icària per a la celebració dels Jocs Olímpics. El projecte evoca el passat industrial i les antigues vies de tren del barri mitjançant una estructura expressiva d’acer pintat i llates de fusta plena d’interrupcions, que trenca amb la llargada de l’avinguda d’Icària. D’aquesta manera, es vol que el passejant revisqui les sensacions de quan es caminava sota les cobertes de l’antic barri industrial: les interrupcions generen diferents ambients, amaguen l’entorn construït i aporten ombra a qui hi passeja per sota.

NOTICIES


20/09/2021

INTERVENCIÓ ARTÍSTICA AL CARRER DE SANTA ROSA

Compartir:

Mural efímer (fins al novembre) que reivindica que desenes de milers de llebrers són maltractats a tot l’Estat, anualment, uns gossos que, quan deixen de ser “útils” per a la caça i les carreres, són abandonats o molt maltractats. El mural mostra un paisatge nocturn que transmet pau, felicitat i, sobretot, un desig de llibertat per a aquests animals: tres llebrers feliços passejant amb absoluta llibertat. La tècnica utilitzada, escollida per aconseguir el nivell de detall dels gossos, és amb pinzells i pintura, i tots els dibuixos s’han fet a mà alçada, sense ajuda de cap projecció a la paret.

NOTICIES


03/08/2021

PASSEIG SALZAREDA

Compartir:

El passeig Salzereda està situat a la llera del riu Besòs, que fins a mitjan segle xx eren principalment camps de fruiters que aprofitaven la proximitat amb el curs fluvial pel rec. La situació estratègica del passeig el converteix en un eix estructurant del Pla Director Urbanístic Metropolità, i una aposta per la transformació de la ciutat cap a una mobilitat més sostenible. Recentment, s’ha acabat la segona fase d’obres, on cal destacar la voluntat d’obrir l’espai cap al riu, eliminar els desnivells existents per millorar l’accessibilitat i potenciar les visuals.

NOTICIES


03/08/2021

PROJECTE BESÒS: NOU REFUGI DE LA BIODIVERSITAT

Compartir:

El Refugi de Biodiversitat és un projecte que té com a objectiu protegir i potenciar la biodiversitat present al riu Besòs. Concretament, es recullen actuacions sobre els murs, els vials, les lleres o les zones d’aigua per tal d’accelerar el procés de renaturalització del Besòs en el seu tram final. Aquest objectiu s’aconseguirà incorporant al projecte el desenvolupament i l’aplicació de solucions basades en la natura. Les actuacions inclouen l’adequació d’una zona de rebuda i un circuit de visita controlada, la creació de llacunes, la transformació d’alguns dels wetlands en zones d’aiguamoll, la gestió dels accessos o la modificació del traçat dels camins. També s’incorporen accions per a la protecció d’espècies concretes, com ara l’anguila, incorporant-hi elements per facilitar la seva migració, entre moltes altres accions, totes adreçades a fer compatible la protecció dels valors naturals presents al riu Besòs amb les problemàtiques associades a l’alta pressió i freqüentació a la qual està sotmès aquest espai.

NOTICIES


31/07/2021

PASSATGE MAS DE RODA

Compartir:

El conjunt de Mas de Roda és un episodi complex dins el projecte 22@ de rehabilitació urbana de la ciutat. El projecte combina elements nous i vells, habitatges i oficines, edificis, carrers, passatges i placetes. La intervenció s’inicia l’any 2003, amb la redacció del pla per a l’antiga fàbrica Companyia d’Indústries Agrícoles S.A. L’any 2008, es rehabiliten els antics edificis industrials per a ús d’habitatge (amb solucions arquitectòniques que ressalten els espais fabrils), i l’any 2019, es construeixen noves edificacions amb ús d’oficines. La solució urbanística i arquitectònica per a aquestes noves oficines busca la coherència amb els vials i amb els edificis antics (continuïtat de la massa, materialitat, forma, disposició constant de les obertures…), però no renuncia a un llenguatge més abstracte que fuig del mimetisme de l’estètica industrial.

NOTICIES


30/07/2021

JARDINS MARTÍ-CODOLAR

Compartir:

El banquer i empresari Lluís Martí-Codolar va allotjar una de les primeres col·leccions d’animals d’Europa a la seva finca. Aquest espai, avui és un jardí que combina racons romàntics i on sembla que el temps s’atura. S’hi troba una gran varietat d’arbres i plantes (una pineda i un palmerar); un monument als reis Ferran VII i Alfons XIII; un estany anomenat Rombe, on encara hi viu una colònia de tortugues; un monument en forma de dolmen dedicat a sant Joan Bosco datat del 1890, i l’espai del Cigarral de la Santa, un antic galliner destinat a allotjar animals de la col·lecció zoològica que es va transformar en un espai tranquil que evoca l’ambient d’un pati castellà (1922).

NOTICIES


23/10/2020

ITINERARI DE TORRENT A PARC. UN RECORREGUT HISTÒRIC PER L’ENTORN DE LA FONTSANTA

Compartir:

Itinerari guiat per l’actual passeig del Canal, per conèixer la història d’aquesta infraestructura: origen, construcció, usos agrícoles, industrials i urbans… d’una canalització que va suposar la transformació econòmica del marge esquerre del riu Llobregat.

 

NOTICIES


21/10/2020

ITINERARI DE MAS A PALAU NEOGÒTIC. UNA PASSEJADA PEL JARDÍ ROMÀNTIC DE TORREBLANCA

Compartir:

El Parc de Torreblanca és una combinació perfecta d’itinerari mediambiental i cultural. Es coneix l’existència d’una vil·la romana dedicada al conreu de cereals i vinya que data dels segles i i ii dC.  Posteriorment, i també a través de restes arqueològiques, sabem de l’existència d’un antic mas medieval, al segle xiv, tot i que el nom de Torre Blanca associat a la zona no apareixerà en escrits fins al segle xvi. Al segle xviii, la finca és comprada pels marquesos de Monistrol d’Anoia, que hi faran reformes per fer-la servir de finca d’estiueig.

El parc que podem observar avui dia és fruit d’aquesta gran reestructuració que els marquesos iniciaran a finals del segle xix i principis del xx: a sobre de les runes de l’antiga masia, es construiran un gran palau d’estil neogòtic (avui desaparegut) i els jardins romàntics del seu entorn, inspirats en formes i elements naturals, com grutes, illes, coves, llacs, salts d’aigua, vegetació exuberant…

El recorregut es farà per diferents espais:
–       El mirador del laberint i el bosquet
–       Les places de la Gerra i de la Gruta
–       El llac
–       El laberint
–       L’estany
–       El passeig de les Esfinxs i la plaça de la Torre
–       El roserar
–       La pineda i la plataneda

 

NOTICIES


06/10/2020

ITINERARI LLIURE LA REMUNTA

Compartir:

Itinerari audioguiat per l’antic recinte de La Remunta, ara parc públic, on descobrireu l’origen a través de la masia, les restes del canal de la Infanta, les ampliacions de la caserna militar i els canvis d’ús de les darreres restauracions.

NOTICIES


06/10/2020

ITINERARI LLIURE CARRER DEL XIPRERET

Compartir:

Itinerari audioguiat pel carrer del Xipreret, especial per a famílies amb infants. Segueix les pistes que presenten els edificis per descobrir la història d’un dels carrers més antics de la ciutat.