NOTICIES


21/09/2021

MASIA CAN ZAM

Compartir:

La història d’aquesta masia està molt lligada a la de la ciutat. Situada a prop del Besòs, està formada per dos cossos adossats, envoltats d’un gran parc gestionat per l’AMB. El nom actual de la masia es deu a Bartomeu Busquets, un pagès notable procedent de Badalona i anomenat popularment com a Zam, que va arribar a ser batlle de la vila.

NOTICIES


03/08/2021

ITINERARI LES MASIES SENYORIALS DE SANTA COLOMA

Compartir:

Itinerari que permet recórrer el passat històric de la ciutat a través de les seves masies més destacades, conèixer els seus usos actuals i els nous projectes urbanístics i arquitectònics que s’estan desenvolupant al seu entorn. Les masies que es visitaran seran les següents: Torre Balldovina, Can Mariner, Mas Fonollar, Can Selva i Can Zam. El recorregut s’acabarà a la Masia de Can Zam, amb una visita completa a l’edifici.

NOTICIES


03/08/2021

RECINTE TORRIBERA

Compartir:

El recinte Torribera té l’origen en l’antiga propietat de Torribera, una masia medieval reconstruïda al segle xviii. El 1922, la Mancomunitat de Catalunya va comprar la finca per construir-hi una clínica mental, segons una ordenació de pavellons aïllats d’estil noucentista que, de manera simètrica, es componen creant un eix central per a vianants que s’enfila des de l’accés principal fins a la Serra de Marina, assentats en un seguit de plataformes que aprofiten les feixes de conreu de l’antiga finca. És obra dels arquitectes Josep M. Pericas i Rafael Masó.
Avui en dia, el recinte acull diferents equipaments que constitueixen Santa Coloma com a ciutat universitària, com ara el Campus d’Alimentació de la Universitat de Barcelona, la UNED i el Centre Dr. Emili Mira i López – Parc de Salut Mar; a més d’Ecometròpoli i el Complex Esportiu Torribera.

En aquesta edició del festival 48h Open House BCN 2021, es poden visitar els edificis següents:

  • ECOMETRÒPOLI
  • ESCOLA DE RESTAURACIÓ SANTA COLOMA (amb copa de vi)
  • LA VINYA D’EN SABATER
  • MASIA TORRIBERA

NOTICIES


03/08/2021

PASSEIG SALZAREDA

Compartir:

El passeig Salzereda està situat a la llera del riu Besòs, que fins a mitjan segle xx eren principalment camps de fruiters que aprofitaven la proximitat amb el curs fluvial pel rec. La situació estratègica del passeig el converteix en un eix estructurant del Pla Director Urbanístic Metropolità, i una aposta per la transformació de la ciutat cap a una mobilitat més sostenible. Recentment, s’ha acabat la segona fase d’obres, on cal destacar la voluntat d’obrir l’espai cap al riu, eliminar els desnivells existents per millorar l’accessibilitat i potenciar les visuals.

NOTICIES


03/08/2021

RECINTE TORRIBERA – LA MASIA TORRIBERA

Compartir:

VISITES GUIADES AMB INSCRIPCIÓ PRÈVIA. RESERVES A PARTIR DEL 19 OCTUBRE A LES 10H.

 

La Masia Torribera, situada dins el recinte que porta el mateix nom, és el resultat de les successives modificacions d’una masia d’origen medieval. Al segle xviii va ser ampliada pels monjos de Sant Jeroni de la Murtra per necessitats de tipus agrícola, i el 1922 la masia va ser adquirida per la Mancomunitat de Catalunya per instal·lar-hi un sanatori mental. En aquell moment, es va reformar d’acord amb els corrents neoclàssics del moment, i la recent rehabilitació ha permès adequar l’edifici per a ús administratiu i docent del Campus de l’Alimentació.

NOTICIES


03/08/2021

PAVELLÓ POLIESPORTIU NOU

Compartir:

Per causes alienes a l’organització, aquest espai no participa en el 48h Open House BCN

 

 

Rehabilitació integral del pavelló poliesportiu construït l’any 1975, per donar una resposta coherent i viable a la necessitat d’ordenar usos i circulacions, incorporar els requeriments de la Lliga Nacional de Futbol Sala, i intervenir en les patologies greus de l’edifici. S’hi incorpora un cos annex per ampliar prou espai per encabir-hi tots els nous requeriments i s’integra la façana posterior al teixit urbà reduint alçada.

NOTICIES


03/08/2021

PROJECTE BESÒS: NOU REFUGI DE LA BIODIVERSITAT

Compartir:

El Refugi de Biodiversitat és un projecte que té com a objectiu protegir i potenciar la biodiversitat present al riu Besòs. Concretament, es recullen actuacions sobre els murs, els vials, les lleres o les zones d’aigua per tal d’accelerar el procés de renaturalització del Besòs en el seu tram final. Aquest objectiu s’aconseguirà incorporant al projecte el desenvolupament i l’aplicació de solucions basades en la natura. Les actuacions inclouen l’adequació d’una zona de rebuda i un circuit de visita controlada, la creació de llacunes, la transformació d’alguns dels wetlands en zones d’aiguamoll, la gestió dels accessos o la modificació del traçat dels camins. També s’incorporen accions per a la protecció d’espècies concretes, com ara l’anguila, incorporant-hi elements per facilitar la seva migració, entre moltes altres accions, totes adreçades a fer compatible la protecció dels valors naturals presents al riu Besòs amb les problemàtiques associades a l’alta pressió i freqüentació a la qual està sotmès aquest espai.

NOTICIES


06/10/2020

ITINERARI TEATRALITZAT CENTRE

Compartir:

Vols endinsar-te en la història de Santa Coloma de Gramenet de la mà dels seus personatges més
emblemàtics? Passeja pels seus carrers acompanyat d’en Pere Pascali, un il·lustre veí colomenc una mica
despistat; d’en Jaume Galobardes, traginer de vi i cronista de l’època; de l’agutzil, l’home que ho fa
tot al poble, o de les bugaderes dels antics safaretjos. I visita l’Església Major, d’estil neogòtic i amb un impressionant campanar; la casa senyorial Can Roig i Torres, que va acollir un hospital i que ara és l’edifici de l’Escola Municipal de Música; el carrer Major, la via que identifica el centre històric de Santa Coloma i que és símbol del creixement econòmic de la burgesia local del segle XIX; els safaretjos públics, on es parlava de la vida de
l’altre, i l’edifici de l’Ajuntament a la placa de la Vila, eix central de la vida social colomenca.”

NOTICIES


06/10/2020

ITINERARI LLIURE SANTA COLOMA SALUDABLE

Compartir:

El repte de les ciutats de convertir-se en espais més humans i saludables implica una transformació dels usos que se’n fan. Voleu descobrir espais saludables a quinze minuts a peu de casa vostra? Voleu entendre què s’amaga rere el canvi urbanístic que es duu a terme a Santa Coloma? Parcs, atletisme, rius nets, carrils bici i zones de vianants al vostre abast! Veniu a conèixer-los de prop!

 

 

NOTICIES


06/10/2020

ANTIC PAVELLÓ B DE L’HOSPITAL DE L’ESPERIT SANT

Compartir:

Transformar un antic hospital per a tuberculosos en una escola d’oficis, aquest és el repte amb què s’enfronten els arquitectes i els tècnics del projecte, per tal de dotar la ciutat, mancada d’equipaments, de nous espais per impulsar l’ocupació i l’economia. Aquest espai, patrimoni arquitectònic de la ciutat, conserva l’estructura exterior, com a testimoni dels aires beneficiosos per a la salut dels quals presumia Santa Coloma fins a mitjan segle passat.

NOTICIES


06/10/2020

RECINTE TORRIBERA – ECOMETROPOLI

Compartir:

Ecometropoli, ubicat al Pavelló Montserrat del Recinte Torribera, és el Centre d’Educació Ambiental Municipal. Es tracta del projecte de canvi d’ús del pavelló noucentista preexistent, que adapta els espais per ubicar-hi els aularis per als tallers i les activitats escolars i familiars que s’hi realitzen, així com l’exposició permanent BOSC, que mostra els ecosistemes de la Serra de Marina, del riu Besòs i el mateix ecosistema urbà. També hi conviuen altres usos, com l’espai de recerca sobre paleontologia Joan Vicente i Castells o el Parc de Mobilitat Sostenible i Educació Viària, que ofereixen els seus recursos a les escoles i ciutadans colomencs.

NOTICIES


06/10/2020

PLAÇA D’EN BARÓ

Compartir:

És un projecte de remodelació urbana cocreat amb les nenes i els nens del barri del Riu Nord de Santa Coloma de Gramenet. L’enfocament feminista ha sigut clau, tant en el desenvolupament del procés participatiu com en el disseny del projecte tècnic, i s’hi han integrat els valors de la corresponsabilitat i el respecte a la diversitat. El resultat és una plaça permeable i oberta al barri, un espai lúdic en la seva totalitat que fomenta un joc divers i no estereotipat amb espais confortables en relació amb la natura. La seva essència alegre i colorista li dona un caràcter únic.