Edicions anteriors

 

El festival ofereix més de 200 experiències arquitectòniques que permeten gaudir de forma diversa del patrimoni de les ciutats participants.

La participació de set diferents municipis és una font de riquesa i diversitat que permet descentralitzar la cultura a través del patrimoni.

L’associació 48h Open House Barcelona treballa per divulgar el patrimoni arquitectònic de la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i ofereix productes i serveis culturals en l’àmbit de l’arquitectura i l’urbanisme.

La seva eina principal d’actuació és el festival d’arquitectura 48h Open House BCN, que dona visibilitat a la figura dels arquitectes i fidelitza públics interessats en l’arquitectura i l’entorn construït de la ciutat. El festival és gratuït i se celebra un cap de setmana a l’any, el mes d’octubre. Per tal de mostrar que l’arquitectura no té fronteres, la programació s’estén per Barcelona i la regió metropolitana

Durant les tretze edicions (2010 – 2022), el festival ha acumulat 701.800 visites i ha dut a terme més de 2.500 activitats, gràcies a la col·laboració de 11.550 voluntaris i 230 arquitectes autors voluntaris, així com al suport de 80 entitats i empreses

13ª edició | 2022

La Lliga dels Oficis | Memòria

Al 2022, el festival va commemorar els oficis com una manera de reconèixer totes les disciplines i els professionals que fan de l’arquitectura una peça col·laborativa i global. Hem parlat de les parts (professions i oficis) que formen el tot (l’arquitectura). Aquest enfocament en allò que està més enllà de l’edifici –en els oficis, en els processos i en els elements– és una manera d’enderrocar barreres entre dissenyadors i artesans, entre usuaris i arquitectes. Ens va interessar que es vegin les persones que fan aquests treballs, generalment ocultes, i proposar una presa de consciència sobre l’arquitectura com una obra cocreada. Hem volgut que aquests professionals i artesans comparteixin amb nosaltres els secrets dels processos de producció col·laborativa. Perquè, al final, els que es dediquen a crear aquest tot que és l’arquitectura són persones que materialitzen aquest entorn on vivim.

12ª edició | 2021

Arquitectura Mediterrània | Memòria

La programació al 2021 va destacar el tema de l’arquitectura mediterrània, una tradició arquitectònica vernacular, d’arrels populars i anònima que s’ha interpretat i adaptat a les noves realitats. Històricament, la costa del Mediterrani s’estructurava en nuclis densos que componien un equilibri territorial: ciutats actives amb comerç portuari, boscos que controlaven l’érosió i àrees fèrtils d’agricultura. L’arquitectura mediterrània va desenvolupar característiques tipològiques pròpies i tècniques constructives arrelades al lloc: vivendes amb dimensions humanes, voltes catalanes, materials propers. El festival va destacar l’obra de l’arquitecte José Antonio Coderch de Sentmenat, que va modernitzar la tradició mediterrània adaptant-la als paràmetres del moviment modern, fusionant la funcionalitat de l’arquitectura rural amb tècniques constructives del moment sense perdre’n l’essència.

11ª edició | 2020

La ciutat saludable | La ciutat dels 15 minuts | Memòria

Al primer any de la pandèmia per Covid-19, la programació del festival es va fer de manera presencial i virtual per tal d’evitar concentracions i aglomeracions. La programació es va organitzar al voltant de la ciutat saludable i es va agrupar en zones que es podien recórrer a peu amb una distància màxima de quinze minuts entre les diferents activitats: a cada zona es destaquen certs edificis i es va proposar un itinerari lliure exterior que els relliga. Així, es van començar a fer les visites guiades a través diverses medias: podcast, vídeos 360º, recull de fotografies històriques i vídeos explicatius, que ara formen part de Radiomedia Arquitectura. Es va englobar diferents tipos de ciutats: la ciutat de les persones, la que s’apropa a col·lectius vulnerables i proposa arquitectures col·lectives; la ciutat-barri, que propicia un urbanisme de proximitat i una mobilitat sostenible que s’adapta als canvis; la ciutat mediterrània, la que es construeix tenint en compte les característiques climàtiques, culturals i socials pròpies del Mediterrani.

10ª edició | 2019

Dones arquitectes | Memòria

Amb l’objectiu de contribuir a naturalitzar la figura de la dona en el sector de l’arquitectura, la programació del festival va posar èmfasi en la visibilització de les dones arquitectes. En el 20% dels edificis que s’han pogut visitar durant el festival, han intervingut dones en el procés de disseny i execució, i la campanya de comunicació les ha destacat i les ha donat a conèixer. L’arquitecta de l’any ha sigut una creació especial, la Pilar Casas Mur: és una representació d’aquelles dones que, tot i mostrar interès per l’arquitectura, no van poder estudiar; aquelles que, havent estudiat, mai se’ls va reconèixer la feina; i aquelles que avui just se’ls comencen a valorar els mèrits professionals. Pilar Casas Mur sempre ha volgut que se li reconeguin els mèrits a través de la seva obra, però per primera vegada fa una acció política i ofereix la seva imatge per reivindicar la invisibilitat de la dona arquitecta al llarg dels anys. Per a la imatge gràfica de l’esdeveniment, s’ha escollit deu dones especialistes en diferents camps de la professió. D’una banda, cinc dones han representat les diferents ciutats que participen al festival; d’altra banda, cinc dones més han representat les diferents seccions del festival.

9ª edició | 2018

Desvestim l’arquitectura | Memòria

L’arquitectura és molt més que la seva aparença estètica: és art i és funcionalitat, però, el que és més important, és una suma d’espais estructurats i ordenats que tenen la capacitat d’emocionar-nos. Però quina és la imatge mental que tenim d’una obra arquitectònica? La imatge primigènia és la façana, l’element compositiu o el vestit que més la identifica, i el que està més sotmès a estils i modes. Al 2018, hem desvestit l’arquitectura de més de 200 edificis per descobrir els interiors i promoure el coneixement arquitectònic des de l’experiència vivencial dels seus espais. Desvestir l’arquitectura és el que van fer els arquitectes europeus al començament del segle XX, desvestir-la d’ornamentació per pensar-la a escala humana i social. Aquí, durant la II República, un grup d’arquitectes catalans, el GATCPAC, va iniciar l’arquitectura moderna a Catalunya en portar aquests ideals d’avantguarda; els hem reivindicat en el marc de l’Any Europeu del Patrimoni, incloent els edificis d’estil racionalista que van dissenyar.

8ª edició | 2017

La pell de l’arquitectura | Memòria

La pell, l’organ més extens que tenim, és un espai frontera amb el mon i intercanviador de sensacions. La pell és un organisme viu que ens explica com som, amb les arrugues, els tatuatges i les taques. L’arquitectura és, alhora, la continuació de la pell del lloc, del territori, de la ciutat. En la pell de l’arquitectura es pot llegir el passat i el present, i en aquesta edició s’ha fet a Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Vilassar de Dalt, Sant Joan Despí, Badalona i L’Hospitalet de Llobregat com a ciutat convidada. A més a més, el festival es va sumar als 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona, amb una programació que va posar el focus en la transformació arquitectònica i urbanística soferta, aglutinant una selecció d’edificis i autors per mostrar-los 25 anys després de la seva creació.

7ª edició | 2016

Persones, arquitectura i urbanisme | Memòria

A la setena edició del festival es va crear la secció OPEN SOCIAL, on han confluït els paisatges urbà, humà i social per mostrar com l’arquitectura pot ajudar a millorar la vida de les persones. Aquest any, el festival s’ha desenvolupat en cinc ciutats: Barcelona, des del 2010; Santa Coloma de Gramenet, des del 2013; Vilassar de Dalt, des del 2014; Sant Joan Despí, des del 2015; i la ciutat convidada ha sigut Badalona. Cal destacar la secció OPEN GREEN, que ha apel·lat a la consciència sobre sostenibilitat i temes ecològics, i s’ha dut a terme un itinerari amb bicicleta pel riu Besòs fins al mar. A la secció OPEN INFRAESTRUCTURES s’han mostrat espais de gran impacte, planificats amb antelació i que incideixen molt directament en el desenvolupament econòmic i social de la ciutat.

6ª edició | 2015

Persones, arquitectura i urbanisme | Memòria

El 2015 va ser el primer any amb el lema PERSONES, ARQUITECTURA, URBANISME, tres paraules que recullen i descriuen les relacions i els processos constructius de les ciutats. La programació del 2015 es va desenvolupar en quatre ubicacions: Barcelona, Villasar de Dalt (per segona vegada), Santa Coloma de Gramenet (per tercera vegada) i Sant Joan Despí que va ser la ciutat convidada. Es va estrenar la secció OPEN INFRAESTRUCTURES on es reuniexen espais de gran impacte urbanístic, planificats amb molta antelació i que incideixin en la qualitat de vida de les persones. Amb la secció OPEN GREEN s’explica i promou l’arquitectura que busca optimitzar els recursos naturals, de tal manera que es minimitza l’impacte ambiental dels edificis sobre el medi ambient i els seus habitants.

5ª edició | 2014

5 anys obrint portes! | Memòria

Des del 2010, any en què va començar l’aventura barcelonesa del 48h Open House, l’arquitectura ha esdevingut el marc i el contingut d’un festival obert a tota la ciutadania. El 2014 va ser la cinquena edició: cinc anys obrint portes per explorar i entendre el valor d’un espai ben contruït i dissenyat. El festival d’arquitectura de Barcelona ha descobert espais excepcionals i ocasions úniques per endinsar-se en llocs, sovint, inaccessibles. Iniciar-se en l’arquitectura és un camí que no s’acaba. Al 2014, més de 170 activitats van ajudar a descobrir llenguatges, estils i tècniques constructives. Les activitats del OPEN GREEN van ser comissariades per especialistes del congrés World Sustainable Building 2014, la reunió mundial més importat sobre edificació sostenible. A més, el festival va tornar a donar suport als professionals amb la promoció del mARQet d’arquitectura, la fira dels joves arquitectes organitzada per l’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya (AJAC) del COAC.

4ª edició | 2013

Ulls, ments i portes obertes. Cap al bon disseny a la ciutat | Memòria

El 2013 va ser l’any de l’ampliació i l’expansió territorial del festival a l’àrea metropolitana de Barelona amb la incorporació de Santa Coloma de Gramenet, en sintonia amb la realitat dels ciutadans: una Barcelona sense fronteres. Amb aquesta ampliació geogràfica, s’han aconseguit reforçar els districtes limítrofes del nord-est de Barcelona i s’ha demostrat el valor cultural i arquitectònic de l’àrea metropolitana. Per a la ciutat convidada, s’ha adaptat el model de visites i s’han preparat dues modalitats: format de visita lliure dins horaris establerts; format d’itinerari guiat i amb inscripció prèvia.

3ª edició | 2012

Ulls, ments i portes obertes. Cap al bon disseny a la ciutat | Memòria

Amb l’edició del 2012, el festival es comença a convertir en el principal mediador cultural de l’arquitectura de Barcelona i fidelitza públic a tots els districtes de la ciutat. Van participar 39 entitats diferents de caràcter social, tècnic i artístic, per ensenyar la bona arquitectura de la ciutat. Els visitants van tener la possibilitat de parlar amb els arquitectes que han dissenyat l’obra o amb seus usuaris habituals. Van poder interactuar, preguntar i reflexionar per comprende millor els espais que estaven visitant. Els itineraris del 2012 van donar visibilitat a l’esforç inversor en equipaments urbans i a la creació artística de la ciutat.

2ª edició | 2011

Ulls, ments i portes obertes. Cap al bon destiny a la ciutat | Memòria

Des d’un fanal a una escola o un parc metropolità. Aquest projecte de divulgació busca apropar l’arquitectura i l’urbanisme a totes les persones de la ciutat, donante-los l’oportunitat de remirar-la. És un concepte simple però alhora molt potent: compartir l’excel·lència de la bona arquitectura i del bon urbanisme, fent accessibles els edificis a tota mena de públic, amb itineraris i activitats completament gratuïtes. Els arquitectes han compartit la seva obra i experiència amb els visitants a la major part dels espais oberts, la qual cosa ha fet possible l’intercanvi d’opinió cara a cara. En la segona edició del festival, s’ha consolidat la presència als mitjans de comunicació a la vegada que ha augmentat qualitativament la tipologia d’impactes.

1ª edició | 2010

Ulls, ments i portes obertes. Cap al bon destiny a la ciutat | Memòria

La primera edició del festival va obrir al públic prop de 130 edificis de diferents tipologies, formes i mida. Més de 25.000 persones van gaudir d’aquesta edició, la qual cosa demostra un nivell d’interès per l’arquitectura i l’entorn mai vist abans a Barcelona. Ha estat una iniciativa molt valorada per diferents sectors: 450 persones voluntàries, 22 entitats col·laboradors i propietaris, tant públics com privats, i més de 100 arquitectes. A més, s’han publicat articles i textos d’opinió las mitjans de major repercussió a l’àmbit local, amb la finalitat de fer arribar als residents l’esdeveniment fins a la porta de casa seva.