NOTICIES


06/10/2021

INSTITUT LA LLAUNA

Compartir:

Rehabilitació d’una antiga fàbrica d’envasos metàl·lics, coneguda popularment com La Llauna, per convertir-la en un institut. El nou projecte s’organitza a partir de l’entrada a l’edifici, a través d’una àmplia planta baixa que actua com a porxo exterior (com si es tractés de part de la ciutat, els llums també es van pensar com a fanals). El projecte va ser guardonat amb el premi FAD de rehabilitació de l’any 1986.

NOTICIES


06/10/2021

EDIFICI PLANETA

Compartir:

L’activitat judicial es va desenvolupar en aquest edifici des de 1985 fins al 2008 quan els òrgans judicials de l’Hospitalet es traslladaren a la Ciutat de la Justícia (inaugurada el 2009). Cedit al Grup Planeta, l’edifici ha estat convertit en un centre de formació i innovació adaptant l’edifici existent a les necessitats dels nou ús i obert a un ampli ventall d’usuaris. Projecte de reforma realitzat per Lagranja Design que ha creat un centre modern, funcional i connectat amb l’entorn immediat. Alguns dels equipaments estan oberts a la activitat i oci de la ciutadania. La façana revestida amb una pell metàl•lica li aporta un aspecte tecnològic fita visual del barri. Conté un gran auditori per diferents cites culturals de la ciutat, així com aulari, sales de reunions, biblioteca i cafeteria.

 

NOTICIES


21/09/2021

CASA PROVIDÈNCIA

Compartir:

El projecte és la rehabilitació d’una casa obrera del segle XIX. Amb pati al darrere, entre mitgeres i originàriament de dos pisos, la casa creix en alçada a partir dels criteris constructius i geomètrics de l’habitatge original per donar cabuda a una parella amb dos fills. L’escala, situada al centre, es converteix també en claraboia, que distribueix llum natural i concentra totes les circulacions dins de la casa. Aquesta escala és el lloc on els membres de la família es troben, l’espai públic de la casa, i tan bon punt l’escala toca la planta baixa es converteix en una mena de lloc secret. Qui la fa servir desapareix de la vista i torna a aparèixer per sota de l’arc, per sorpresa.

NOTICIES


20/09/2021

PARC DIAGONAL MAR

Compartir:

Gran parc que relaciona l’avinguda Diagonal amb la platja a través d’un passeig principal que travessa la Ronda del Litoral. Aquest passeig voreja un llac i es ramifica en totes direccions mitjançant camins que es transformen en pistes de joc i placetes. El llac conté diverses fonts, salts d’aigua i vegetació a les ribes, que l’oxigenen i el converteixen en lloc d’esbarjo. La vegetació es desenvolupa seguint el caràcter de les maresmes (a prop del mar i el llac) i creixent en altura i densitat (quan arriba als carrers adjacents), fins a volar per sobre els caps dels ciutadans quan entra en contacte amb els carrers (grans vasos ceràmics). Els vorals del parc recullen els camins ramificats i la vegetació, i es creen ambients semblants als d’un jardí d’una casa (amb bancs, pèrgoles, bar…).

NOTICIES


20/09/2021

PÈRGOLES DE L’AVINGUDA D’ICÀRIA

Compartir:

El projecte d’aquesta pèrgola fa una lectura del lloc i del temps, i estableix vincles amb el passat tot fent una crítica a la intervenció de tabula rasa que es va fer a l’entorn del barri de la Icària per a la celebració dels Jocs Olímpics. El projecte evoca el passat industrial i les antigues vies de tren del barri mitjançant una estructura expressiva d’acer pintat i llates de fusta plena d’interrupcions, que trenca amb la llargada de l’avinguda d’Icària. D’aquesta manera, es vol que el passejant revisqui les sensacions de quan es caminava sota les cobertes de l’antic barri industrial: les interrupcions generen diferents ambients, amaguen l’entorn construït i aporten ombra a qui hi passeja per sota.

NOTICIES


20/09/2021

CASETA KOLONIHAVEN (JARDINS DE PEDRALBES)

Compartir:

Kolonihaven és una tradició danesa que consisteix a llogar una parcel·la als afores de les ciutats, com a hort o jardí d’ús personal, un refugi de la ciutat on està permès construir un pavelló per a estades temporals. L’any 1994, es va demanar a tretze arquitectes de renom internacional que reinterpretessin aquestes cases-jardí. El despatx d’arquitectes EMBT va fer una reflexió al voltant del temps: els cicles de la natura (l’hort) i el temps de la família (espai refugi). El pavelló se situava al costat d’un arbre, i hi interactuava a través d’una estructura de fusta que establia un diàleg entre l’interior i l’exterior. El volum del pavelló, tres peces de diferents alçades, representava el creixement conjunt de la casa i la família al llarg del temps. El concepte de joc relligava el projecte: la planta del pavelló recollia unes traces que havia deixat la filla dels arquitectes jugant amb una cadira; les alçades variables responien a la interacció entre els diferents membres d’una família, i, finalment, l’estructura facilitava el joc entre l’arbre i la casa.

NOTICIES


20/09/2021

INTERVENCIÓ ARTÍSTICA AL CARRER DE SANTA ROSA

Compartir:

Mural efímer (fins al novembre) que reivindica que desenes de milers de llebrers són maltractats a tot l’Estat, anualment, uns gossos que, quan deixen de ser “útils” per a la caça i les carreres, són abandonats o molt maltractats. El mural mostra un paisatge nocturn que transmet pau, felicitat i, sobretot, un desig de llibertat per a aquests animals: tres llebrers feliços passejant amb absoluta llibertat. La tècnica utilitzada, escollida per aconseguir el nivell de detall dels gossos, és amb pinzells i pintura, i tots els dibuixos s’han fet a mà alçada, sense ajuda de cap projecció a la paret.

NOTICIES


09/09/2021

MAREMAGNUM

Compartir:

L’edifici Maremàgnum, construït l’any 1995, en un moment de gran èxit de l’entorn del Port Vell, es va remodelar l’any 2006 amb l’objectiu de donar resposta arquitectònica a una actualització de la imatge comercial convencional. El nou projecte, que potenciava les qualitats arquitectòniques del projecte inicial, s’estructurava en dos fronts: d’una banda, introduïa nous materials i una paleta de colors més lluminosos; d’altra banda, creava un atri central que organitzava totes les plantes de l’edifici, hi introduïa llum natural i canviava radicalment la imatge del centre comercial. L’any 2007, amb la voluntat de donar caràcter de punt de trobada a l’edifici, es va fer una reforma a la planta segona del centre. Entre altres aspectes, el nou projecte va crear una plaça-terrassa-mirador central, coberta amb una marquesina lleugera i transparent, per poder-hi portar a terme diferents esdeveniments públics.

NOTICIES


08/09/2021

ESCOLA MODULAR – ESCOLA XIRINACS

Compartir:

Escola modular situada en un solar sense edificar fruit de l’enderroc parcial dels edificis que formaven part del conjunt de la presó La Model. Aquests centres modulars són centres provisionals en creixement progressiu (habiliten espais a mesura que els alumnes creixen i avancen el curs) que s’adapten a la realitat sociodemogràfica de la ciutat. Per tant, l’entitat que els gestiona forma part de l’anàlisi del planejament urbanístic de la ciutat. En aquest cas, el projecte es va iniciar per a la implantació temporal d’una escola d’educació infantil i primària de dues línies, i s’ha anat ampliant per possibilitar l’escolarització de nou alumnat i intervenint per millorar-ne les condicions (l’any 2019 es van construir un mur acústic i un mur verd en el perímetre del pati del centre escolar limítrof amb la via pública).

NOTICIES


07/09/2021

HABITATGES SOCIALS AL BON PASTOR

Compartir:

Bloc de 54 habitatges que, amb la voluntat de preservar el model de vida exterior que s’estilava a les cases barates del Bon Pastor (futurs habitants), incorpora espais intermedis entre l’espai públic i l’espai privat dels habitatges (patis comunitaris en planta baixa, terrasses en planta pis, opció de terrat comunitari en coberta i un tancament de gelosia ceràmica en façana que comunica visualment interior i exterior de l’edifici). L’interior de l’habitatge s’articula al voltant d’un nucli central (peça exempta que conté el bany) que dona permeabilitat a la planta: possibilita la ventilació encreuada; genera recorreguts infinits i alternatius per l’interior; permet la profunditat de mirada, fent que l’habitatge sembli més gran (fa que les zones de dia i de nit es relacionin amb visuals llargues que el travessen de façana a façana). A més, les habitacions es comuniquen entre elles a través d’una terrassa compartida que emfatitza el bucle de circulacions interiors, allarga el passeig per la casa i en minimitza els espais en cul-de-sac.

NOTICIES


30/08/2021

DIPÒSIT D’AIGÜES PLUVIALS L’ESTRELLA

Compartir:

Dipòsit amb capacitat per a 30 milions de litres d’aigua. En episodis de pluja forta, l’aigua s’emmagatzema per tal de retenir-la i desguassar-la de manera controlada fins a arribar a la depuradora, i així evitar possibles inundacions al carrer i reduir els abocaments a la platja. Tot es controla automàticament, amb un ordinador industrial situat al mateix dipòsit.

NOTICIES


25/08/2021

RECINTE FABRA I COATS

Compartir:

La història del recinte de La Compañía Anónima de Hiladuras Fabra y Coats (1903-2005) comença abans que es constitueixi l’empresa i, en els seus més de cent anys d’història, s’ha anat transformant per adaptar-se a cada situació. Inicialment, a la parcel·la hi havia la fàbrica de la família Alsina (1853-1887), que va ser absorbida per una empresa britànica (1893-1903) que hi va construir la nau central. Amb la constitució de la Fabra i Coats (1903-1913), es van construir un magatzem de cotó i dos edificis auxiliars per al blanqueig i tintat, i es van renovar la sala de calderes i un edifici destinat a oficines. L’any 1919, es va incorporar a l’empresa l’antiga fàbrica del Rec, per a les seccions d’acabat; l’any 1965, es va iniciar la producció de fibres sintètiques i les naus es van reorganitzar tenint en compte els nous usos (magatzem de fil, taller de fibres sintètiques, cabdellat i plegat, condicionament i control de qualitat). Finalment, als anys vuitanta, la fàbrica es va quedar únicament els processos relacionats amb el tenyit, els acabats i el condicionament del fil. Actualment, les naus s’han transformat als usos actuals que necessita la ciutat, un pas més en l’evolució arquitectònica del recinte.

En aquesta edició del festival 48h Open House BCN 2021, es poden visitar els edificis següents:
– CAN FONTANET (CENTRE D’INTERPRETACIÓ DELS TRES TOMBS)
– ESCOLA CAN FABRA
– ESPAI VERTICAL (COLLA CASTELLERA JOVE DE BARCELONA)
– INSTITUT MARTÍ POUS
– HABITATGES FABRA I COATS

Un any més les activitats del festival coincideixen amb la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), que arriba enguany a la seva desena edició. Defensa un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris que funciona sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació. Trobareu més información al següent enllaç: https://drive.google.com/file/d/1BTPeuX9bc4hLKIvzQIpsmJVRVN3iu9Ob/view