NOTICIES


30/07/2021

JARDINS MARTÍ-CODOLAR

Compartir:

El banquer i empresari Lluís Martí-Codolar va allotjar una de les primeres col·leccions d’animals d’Europa a la seva finca. Aquest espai, avui és un jardí que combina racons romàntics i on sembla que el temps s’atura. S’hi troba una gran varietat d’arbres i plantes (una pineda i un palmerar); un monument als reis Ferran VII i Alfons XIII; un estany anomenat Rombe, on encara hi viu una colònia de tortugues; un monument en forma de dolmen dedicat a sant Joan Bosco datat del 1890, i l’espai del Cigarral de la Santa, un antic galliner destinat a allotjar animals de la col·lecció zoològica que es va transformar en un espai tranquil que evoca l’ambient d’un pati castellà (1922).

NOTICIES


28/07/2021

ANTIC PALAU SAVASSONA (ATENEU BARCELONÈS)

Compartir:

VISITES GUIADES SENSE INSCRIPCIÓ PRÈVIA

Edificació senyorial del segle XVIII que, des de l’any 1907, acull la seu de l’entitat cultural Ateneu Barcelonès i que, al llarg de la seva història, ha sofert diverses transformacions. L’any 1906, mitjançant una reforma respectuosa, es va adequar l’espai de la planta noble per acollir-hi la biblioteca; però, a finals dels anys seixanta, sota els efectes del franquisme, es va construir una remunta de tres plantes que malmetia la lectura de l’edifici original. Finalment, una darrera rehabilitació ha posat en ordre les diferents intervencions del passat, potenciant-ne els elements més característics i millorant-lo tècnicament i arquitectònica per adequar-lo a les necessitats actuals. De l’edifici original encara en destaca l’accés mitjançant un pati espaiós d’escala coberta; la decoració d’alguns salons i la biblioteca amb pintures de Francesc Pla (segle XVIII), i un jardí original a l’altura del pis principal, mostra d’estil romàntic del segle XIX.

NOTICIES


06/10/2020

ANTIC INSTITUT MENTAL PI I MOLIST (SEU DE DISTRICTE)

Compartir:

L’Institut Mental de la Santa Creu, construït per cobrir les mancances que tenien els serveis psiquiàtrics del vell Hospital de la Santa Creu, es va fer realitat gràcies a la constància del doctor Emili Pi i Molist. En un terreny de 20 hectàrees es va construir un vast complex ortogonal d’edificacions comunicades entre si que formen amplis patis interiors de planta rectangular. A partir de 1955 es va iniciar un procés especulatiu que va afectar l’edifici, que va començar a perdre pavellons. Actualment solament sobreviu el cos central de l’antic recinte, que acull les dependències de la seu del districte de Nou Barris i la Biblioteca de Nou Barris.

NOTICIES


06/10/2020

PALAU CASADES (IL·LUSTRE COL·LEGI D’ADVOCATS DE BARCELONA)

Compartir:

Palauet classicista de planta rectangular que s’organitza al voltant d’un pati central, cobert per una claraboia i format per columnes de marbre multicolors. L’ampliació al carrer de Roger de Llúria replica la façana original i relliga el conjunt amb una façana aixamfranada, lleugerament enretirada de la línia del carrer, que esdevé l’entrada principal. Està presidida, al coronament, per quatre escultures de cos sencer. És la seu del Col·legi d’Advocats des de l’any 1921.

NOTICIES


06/10/2020

PALAU MOJA

Compartir:

VISITES GUIADES SENSE INSCRIPCIÓ PRÈVIA

Palau senyorial que va fer edificar el marquès de Moja i que ocupava una de les torres de la Porta Ferrissa, oberta a les muralles de la Rambla. El seu estil mostra els darrers moments del barroc junt amb influències del neoclassicisme francès. Al final del segle passat el palau va ser adquirit pel Marquès de Comillas i després d’un llarg abandó durant el qual va patir un parell d’incendis, el 1984 va ser rehabilitat i adaptat com a seu de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.