NOTICIES


20/08/2022

TALLER DE TOP MANTA A CAN BATLLÓ

Compartir:

El recinte fabril de Can Batlló, que originalment estava dedicat al sector del tèxtil, acull la seu de Top Manta, una cooperativa activista pels drets dels migrants que aposta per la dignitat i la regularització administrativa d’aquestes persones a través de la inserció laboral en l’àmbit de la roba i la costura. Concretament, se situa en una nau amb un taller espaiós, amb diverses màquines de costura, brodat i serigrafia, que dona feina a unes trenta persones i on es fan, entre d’altres, tallers de formació.

Des que el recinte de Can Batlló va començar a fer-se permeable al barri (l’any 2013 se’n va enderrocar el mur perimetral) s’hi han incorporat diferents projectes que cobreixen diversos àmbits de la vida quotidiana, molts dels quals estan a l’espera d’una ubicació definitiva, a causa de la manca d’espais rehabilitats. El fet que Top Manta s’hagi instal·lat al recinte és un pas més cap a la seva obertura, creixement i transformació.

NOTICIES


20/08/2022

RECINTE SANT PAU – ITINERARI CAMPUS HUMANISTA

Compartir:

Itinerari que inclou la visita a:

ESGLÉSIA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU
Pere Domènech i Roura, 1923-1930

Església dissenyada per Pere Domènech i Roura a partir del disseny que ja n’havia fet el seu pare, Lluís Domènech i Montaner, el 1911. És un exemple clar del moviment modernista català, especialment per la decoració de ceràmica.
La capella consta d’una àmplia nau central, acompanyada de dues de laterals que estan separades amb columnes de maó. Dins s’hi custodien diversos quadres barrocs, i hi destaquen els vitralls de l’absis.

RECINTE MODERNISTA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU
Lluís Domènech i Montaner, 1902-1923; Pere Domènech i Roura, 1923

Després d’acollir durant un segle les instal·lacions de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, arran del trasllat de l’activitat sanitària al nou centre, el 2009, un ambiciós procés de rehabilitació ha permès recuperar el valor patrimonial i artístic del Recinte Modernista de Sant Pau.
Obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que en una primera etapa va inaugurar deu pavellons, entre ells el d’administració, té una gran riquesa ornamental de pedra, ferro i ceràmica.
En una segona etapa, a càrrec del seu fill i també arquitecte Pere Domènech i Roura, s’hi va introduir un estil eclèctic d’elements de disseny més simples (es tracta dels pavellons construïts entre el 1923 i el 1930, com el convent, la farmàcia, la cuina, l’església i la casa de convalescència, que actualment no formen part del Recinte Modernista).
Gràcies a aquesta transformació, el Recinte Modernista ha esdevingut un nou espai de referència a la ciutat de Barcelona, on conviuen la història i la innovació. La restauració dels pavellons modernistes, declarats patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 1997, també ha permès el desenvolupament d’un programa cultural que té com a objectiu principal la reivindicació d’aquest tresor del modernisme europeu.
La figura de Lluís Domènech i Montaner i la seva aportació al moviment modernista, així com el valor patrimonial i institucional de Sant Pau i la seva aportació a la medicina, en són les peces clau.
A més, la recuperació del conjunt modernista ha convertit part del Pavelló de l’Administració en un centre de reunions i esdeveniments. Amb capacitat per a més de sis-centes persones, els espais de l’administració són un emplaçament emblemàtic de la ciutat.
El Pavelló de l’Administració també acull l’Arxiu Històric de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, un dels fons documentals hospitalaris més importants que es conserven en l’actualitat, que abasta obres i documents històrics des del segle XV fins al XX.

NOTICIES


20/08/2022

RECINTE SANT PAU – ESCOLA UNIVERSITÀRIA D’INFERMERIA DE SANT PAU (centre adscrit a la UAB)

Compartir:

L’Escola es va crear segons el Decret del 4 de desembre del 1953, i va iniciar l’activitat el curs acadèmic 1954-1955, funcionant com a Escola d’Ajudants Tècnics Sanitaris (ATS). L’edifici que ocupa l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Pau des de llavors va ser l’antic allotjament de les monges que treballaven al centre hospitalari (el convent). L’any 1977, es va produir la integració dels estudis d’Infermeria a la Universitat, que es va transformar en Escola Universitària d’Infermeria, adscrita a la UAB.

NOTICIES


20/09/2022

RECINTE SANT PAU – HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU

Compartir:

Complex sanitari de quasi 100.000 m2 que es va inaugurar el 2009 i que està format per cinc blocs pràcticament independents, que s’uneixen en un gran vestíbul que, al seu torn, redistribueix les diferents circulacions i relaciona tot el complex hospitalari. Obra dels arquitectes Esteve Bonell, Josep Maria Gil, Sílvia Barberà, Josep Lluís Canosa i Francesc Rius, està situat al triangle nord del recinte històric.

El nou edifici té dues zones clarament diferenciades: una àrea per a serveis i una per a hospitalització, unides entre si per una zona intermèdia que actua com a vestíbul de relació. El bloc principal, de 36.000 m2, concentra l’activitat ambulatòria (serveis i consultes) i assumeix el rol d’edifici límit de parcel·la en el vessant del carrer del Mas Casanovas. La zona hospitalària es configura en forma de dits d’una mà, que s’introdueixen en la zona enjardinada que hi ha entre l’antic hospital i el nou, aconseguint una menor escala de l’edifici i una relació més subtil amb els antics pavellons.

Avui, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau forma part del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).

NOTICIES


15/09/2022

BLUE CONTAINERS PROJECT

Compartir:

Aquest projecte neix per fomentar la recuperació i la transformació de contenidors marítims com a habitatges socials i equipaments, aplicant criteris de sostenibilitat. El Departament d’Edificació i Obra Civil de l’Institut Provençana l’ha desenvolupat a partir d’una iniciativa de Julio Martínez Alcalde, que ha dedicat part de la seva trajectòria professional a iniciatives vinculades a l’economia social. En conseqüència, les propostes presentades s’orienten a l’àmbit de l’economia col·laborativa amb finalitats socials, vehiculades des del món educatiu de la formació professional. Com que es tracta d’un projecte de reciclatge de contenidors marítims, també és un projecte ecològic orientat a l’economia social i solidària. Els edificis s’han projectat segons criteris d’arquitectura bioclimàtica i donen resposta a les demandes vigents d’eficiència energètica. Les solucions constructives projectades permeten que la construcció es pugui dur a terme de manera industrialitzada. El projecte s’està desenvolupant amb els alumnes dels graus superiors de Projectes d’Edificació i d’Obra Civil, a través dels mòduls formatius de projectes, en una experiència d’innovació educativa en l’àmbit de la formació professional. https://bluecontainersproject.com/ca

NOTICIES


19/09/2022

RECINTE SANT PAU – PAVELLÓ DE SANT MANEL DEL RECINTE MODERNISTA (BARCELONA HEALTH HUB I CENTRE DE VALIDACIÓ CLÍNICA DE SOLUCIONS DIGITALS DE SANT PAU)

Compartir:

Amb una superfície construïda de més de 2.563 m2, és un dels edificis amb unes dimensions més grans del Recinte Modernista. Dotat originalment de dos pisos i semisoterrani, al llarg dels anys l’edifici va patir diverses intervencions, que en van alterar les volumetries i l’aspecte interior i exterior. Però, gràcies a la rehabilitació que es va portar a terme entre els anys 2009 i 2012, ara es mostra amb tot el seu valor artístic original: façana de pedra i maó, rajoles de ceràmica blava decorades amb elements vegetals, teules vidriades a la coberta i pinacles que coronen l’edifici, entre altres elements.

L’últim ús sanitari que va tenir l’edifici va ser el d’acollir les dependències del Servei de Cirurgia General. Actualment, és l’espai que acull el nou Centre de Validació Clínica de Solucions Digitals, que ha posat en marxa l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau conjuntament amb el Barcelona Health Hub, amb l’objectiu d’avaluar i validar clínicament la viabilitat, la seguretat i l’efectivitat de noves solucions digitals en salut i de nous processos assistencials. Alhora, és un dels espais de treball que el Barcelona Health Hub, entitat que aglutina més de 300 grans corporacions, noves empreses i inversors, té al Recinte Modernista de Sant Pau.

NOTICIES


08/09/2022

EDIFICI D’OFICINES PALLARS 180

Compartir:

El barri del Poblenou de Barcelona s’ha vist envaït, els darrers anys, per una nova arquitectura d’edificis singulars que no dialoguen amb el seu entorn industrial i tradicional. Aquest conjunt d’edificis dispersos no ajuda a construir un espai urbà de qualitat i molts cops el carrer es converteix en un lloc inhòspit que no convida a passejar. La intenció del projecte és apostar clarament per la continuïtat de l’illa i fer-ho amb un llenguatge i uns colors que encaixin en el context de manera natural, sense renunciar a una certa autonomia i personalitat. En secció, el volum recula en terrasses per reconèixer les alçades veïnes, així s’estableixen vincles amb l’entorn més proper i, al mateix temps, s’aconsegueix un volum més lleuger des del carrer.

NOTICIES


08/09/2022

VITRALLS BONET

Compartir:

Vitralls Bonet és una empresa fundada el 1923. Originàriament, el taller era al carrer d’Astúries del barri de Gràcia. El 2017, es va traslladar a un antic edifici industrial més gran (600 m2) i accessible del Districte Cultural de l’Hospitalet de Llobregat. El nou taller disposa d’espais per a l’exposició, magatzem i tallers separats per a la construcció de vitralls nous i per a la conservació i la restauració de vitralls. La visita permet veure els espais de treball, però també els projectes que desenvolupa, que solen ser peces rellevants del patrimoni vitraller català. Els mètodes i els materials que s’han fet servir en aquest art d’origen medieval, sempre associat a l’arquitectura, en general són poc coneguts. A l’espai d’exposició es poden veure altres obres i objectes elaborats pels artesans del taller, partint de projectes d’artistes com Grau-Garriga, Will Faber, Perico Pastor, Tano Pisano, Daríus Vilàs… La visita al taller J.M. Bonet és una immersió en l’art del vitrall i també una revisió a l’evolució de les arts decoratives catalanes dels darrers cent anys.

NOTICIES


21/07/2022

APARTAMENT PICASSO

Compartir:

Reforma integral d’un habitatge de dimensions reduïdes i molt compartimentat, que es transforma en un apartament obert on els espais interactuen entre si i res està dissenyat a l’atzar. El nou habitatge es distribueix a partir d’un bloc central que dona suport a diferents espais (conté un vestidor, llibreries i zones d’emmagatzematge) i ubica les peces principals a façana. A més, aquest bloc amaga una habitació que queda molt connectada a la sala i té usos molt flexibles. Pel que fa als materials, destaquen l’ús de tancaments translúcids, que tanquen espais d’intimitat i alhora deixen passar la llum, i un paviment continu de color verd, que evoca les copes dels arbres que es deixen entreveure darrere les cortines que tamisen la llum.

NOTICIES


08/09/2022

HABITATGE L’OASI

Compartir:

Oasi és el nom d’un projecte arquitectònic, però prové del procés de recerca de trobar un espai verd, sostenible i amb qualitat de vida en una de les ciutats més denses del país. Als inicis era una botiga de productes de tot a 1 euro que tenia l’objectiu final de convertir-ho en un espai d’ús mixt, on es pogués viure i treballar, però, per sobre de tot, que fos un espai flexible i eficient energèticament. El repte d’aquesta reforma era trobar el punt de flexibilitat i adaptació adient per plantejar un habitatge que s’adaptés als usos d’una parella jove en l’actualitat, però també amb quinze o vint anys de projecció. El resultat és un pulmó verd com a nucli central de l’habitatge que treballa com a espai termoregulador, i la resta d’estances s’articulen al seu voltant nodrint-se de la qualitat de l’aire i de la temperatura que proporciona aquest gran jardí.

NOTICIES


20/07/2022

CENTRE D’ESTUDIS POLITÈCNICS

Compartir:

Projecte situat en un edifici típic de l’Eixample barceloní que es transforma en centre docent. Un dels objectius del projecte és que el centre tingui visibilitat al carrer i, per aconseguir-ho, genera un nou accés i crea un vestíbul que ocupa tota la façana, a la plaça. Les diferents plantes del centre es connecten a través d’una escala col·locada estratègicament, que, en planta baixa, forma una grada i espais d’espera per als alumnes i, en el conjunt de l’edifici, dona continuïtat a l’espai cap a les plantes superiors. Constructivament, el projecte recupera elements de ferro i columnes de fosa (deixant les instal·lacions vistes en planta baixa), i recupera el sostre de bigues de fusta i revoltons de les peces nobles en planta primera.

NOTICIES


30/09/2021

MASIA CAN MILÀ

Compartir:

L’origen d’aquest edifici el trobem en l’antiga casa Milà dels Ferrers, d’una família de pagesos molt lligada a la història de Sitges, ja que la tradició explica que l’any 878 va ser un esclau moro dels amos de la casa qui, treballant una vinya, va desenterrar una imatge de la Mare de Déu amb el Nen, una troballa que va suposar la construcció, en aquelles terres, de l’ermita de la Mare de Déu del Vinyet.  La imatge de la masia es deu a reformes i ampliacions posteriors, fetes entre el 1927 i el 1941, projectes de Josep Maria Martino, autor de la caseta de planta baixa que completa el conjunt.  Actualment és de propietat pública, i s’ha reformat per convertir-la en un espai informatiu, amb una proposta de comunicació interactiva per potenciar el coneixement i la difusió del patrimoni cultural de Sitges i de la comarca del Garraf.