NOTICIES


06/10/2021

WALKING TOUR MODERNISME HIDDEN GEMS

Compartir:

INSCRIPCIONS EXHAURIDES

Discover in this panoramic guided tour the hidden gems of modernist architecture in the city of Barcelona. On this tour we will see unique buildings not so well known that stand out for their history, architecture or relevance in the city.

TOUR REALITZAT ÚNICAMENT EN ANGLÈS

NOTICIES


02/08/2021

SEU CENTRAL DE LA UNIVERSITAT OBERTA DE CATALUNYA

Compartir:

Projecte que ocupa dos edificis de caire molt diferent situats en una parcel·la triangular (resultat de la construcció de la Ronda de Dalt). El primer edifici és una torre noucentista construïda com a residència d’estiueig: un volum aïllat amb la façana principal orientada a migdia, de composició simètrica, dues plantes nobles, una planta sota coberta i una planta soterrani. El projecte de reforma l’adapta a les necessitats del nou ús (serveis centrals d’una universitat) mantenint el caràcter i la configuració bàsica dels seus espais més representatius, la volumetria i la imatge exterior. La intervenció se centra a millorar la comunicació vertical entre les plantes i a adequar la resta d’espais als nous requeriments funcionals i tècnics. El segon edifici és un volum de nova construcció pensat per acollir els usos administratius de la universitat. El projecte opta per no esgotar el gàlib permès pel planejament i proposa un volum horitzontal parcialment soterrat que no entra en competència amb la torre (construeix quatre plantes i només una és visible des de l’exterior).

NOTICIES


02/08/2021

TORRE ADRIÀ MARGARIT

Compartir:

Aquest habitatge del notari del Dr. Andreu és un exemple de la transformació d’usos que han patit les residències senyorials de l’avinguda del Tibidabo (avui convertides en consolats, oficines, clíniques…). Es tracta d’una torre unifamiliar aïllada originalment de planta baixa, pis i golfes (avui dos pisos i golfes) i envoltada de jardí. De la torre, d’estil noucentista amb influència francesa, destacava la solució de l’accés principal porxat, situat en un lateral de l’edifici, fet que provocava un recorregut per davant de la façana principal fins al garatge.

NOTICIES


28/07/2021

ANTIC PALAU SAVASSONA (ATENEU BARCELONÈS)

Compartir:

VISITES GUIADES SENSE INSCRIPCIÓ PRÈVIA

Edificació senyorial del segle XVIII que, des de l’any 1907, acull la seu de l’entitat cultural Ateneu Barcelonès i que, al llarg de la seva història, ha sofert diverses transformacions. L’any 1906, mitjançant una reforma respectuosa, es va adequar l’espai de la planta noble per acollir-hi la biblioteca; però, a finals dels anys seixanta, sota els efectes del franquisme, es va construir una remunta de tres plantes que malmetia la lectura de l’edifici original. Finalment, una darrera rehabilitació ha posat en ordre les diferents intervencions del passat, potenciant-ne els elements més característics i millorant-lo tècnicament i arquitectònica per adequar-lo a les necessitats actuals. De l’edifici original encara en destaca l’accés mitjançant un pati espaiós d’escala coberta; la decoració d’alguns salons i la biblioteca amb pintures de Francesc Pla (segle XVIII), i un jardí original a l’altura del pis principal, mostra d’estil romàntic del segle XIX.

NOTICIES


06/10/2020

ITINERARI LLIURE LES TORRES DE SAGNIER

Compartir:

Enric Sagnier és una de les figures clau de l’arquitectura catalana de finals del segle xix i principis del xx i, alhora, una de les més prolífiques. L’arquitecte va construir edificis públics de grans dimensions, sumptuosos habitatges unifamiliars, nombroses esglésies i centres d’ensenyament, tant a les zones més cèntriques com en espais amb una vista privilegiada de la ciutat. Els edificis de Sagnier són molt presents als carrers de Barcelona i, gràcies a restauracions i reconversions dels seus usos, han arribat a l’actualitat.

En aquest itinerari ens centrem en la construcció de les torres de l’avinguda del Tibidabo (habitatges unifamiliars aïllats, mostres del desig de notorietat de la burgesia i la noblesa catalana), una tipologia que va centrar gran part de la seva carrera.

Avui dia, en aquestes cases d’estiueig no hi viu ningú, ja que el darrer mig segle la zona ha sofert una modificació important d’usos i, progressivament, s’han abandonat els habitatges i hi han aparegut usos d’oficines, docents, d’hostaleria i lúdics. Què queda d’aquell moment de lluïment i ostentació? Com ha sobreviscut al pas del temps? Amb Sagnier descobrirem algunes de les torres més destacades al peu de Collserola i com han arribat al dia d’avui.

NOTICIES


06/10/2020

DIPÒSIT DEL REI MARTÍ

Compartir:

Una troballa va ser el que va passar amb el dipòsit del Rei Martí, un antic dipòsit de retenció d’aigua situat a l’antiga finca de la torre i viaducte de Bellesguard, obra d’Antoni Gaudí. Un dipòsit soterrat de més de 600 m2 i datat a la fi del segle xix que havia quedat oblidat sota un bosc de pins fins que, fa vint anys, es va redescobrir de manera accidental.
A l’interior del dipòsit, els arcs i les voltes ceràmiques mantenen el caràcter original i l’empremta de l’aigua i la calç. Uns elements constructius que s’emfasitzen amb la il·luminació per convertir-los en els únics protagonistes.

NOTICIES


06/10/2020

LYCÉE FRANÇAIS MATERNELLE

Compartir:

Reforma i ampliació del centre escolar que proposa un diàleg entre un edifici històric (una vil•la de principis del segle XX) i un nou edifici pel futur (representatiu i extremament funcional) connectats per un nou porxo i un gran pati central de jocs. La proposta situa totes les aules a l’edifici nou, i els usos comuns (mediateca, sala de música i àrees d’administració), a la vil•la restaurada. La façana es forma amb planxes verticals que aporten una protecció solar òptima i eficient en el comportament tèrmic, mediambiental i de durabilitat, gràcies a un estudi de la seva posició, orientació i separació.

NOTICIES


06/10/2020

RESTAURANT LA BALSA

Compartir:

El projecte d’aquesta obra se situa encaixonat a l’interior d’una antiga bassa quadrada del segle XIX de la qual es conserva el mur de pedra perimetral. A la planta semisoterrani s’ubiquen les zones de servei del restaurant i un habitatge per al propietari; i a la planta primera s’ubica el menjador. Aquesta sala té una estructura de pilars que suporten una coberta de fusta i deixen lliure el perímetre per il·luminar l’interior, mentre que una gran lluerna il·lumina la part central de la planta. El restaurant s’estén cap al nord mitjançant una terrassa d’estiu coberta amb encanyissat, i al sud, amb una terrassa d’hivern. El conjunt dels materials, el detall amb què es va projectar el jardí i la importància entre la relació interior-exterior de l’edifici fan que el projecte sigui una mostra d’arquitectura mediterrània.

NOTICIES


06/10/2020

COTXERA DEL TRAMVIA BLAU

Compartir:

Situada estratègicament a la falda de la muntanya del Tibidabo, la cotxera del Tramvia Blau va entrar en funcionament l’any 1901. En aquella època era una infraestructura innovadora, avui dia és una de les cotxeres de tramvia més antigues d’Europa, i encara està en funcionament. Llevat d’algunes modificacions, la cotxera del Tramvia Blau conserva el seu estat original i mostra la distribució típica d’una nau industrial pròpia de les cotxeres de l’època de finals del segle XIX

NOTICIES


06/10/2020

ITINERARI LLIURE MORT DE LES BOTIGUES HISTÒRIQUES

Compartir:

Mort de les botigues històriques és un itinerari basat en el Treball final de grau Esborrant la ciutat, una iniciativa que pretén generar una reflexió sobre el model turístic actual i les conseqüències que aquest comporta a nivell social i patrimonial a Barcelona.
Aquest projecte neix de la disconformitat per la creixent despersonalització dels barris més turístics i, per conseqüència, una sensació de pèrdua de pertinença de la pròpia ciutat.
L’objectiu és mostrar els efectes negatius de la gentrificació i el turisme de masses, exemplificats en una pèrdua de patrimoni i d’identitat de la ciutat.
L’itinerari se centra en Ciutat Vella, on es poden trobar casos de desaparició de botigues històriques com són Musical Emporium, El Ingenio o la Xocolateria Fargas entre d’altres, totes elles substituïdes per negocis destinats al turisme.

NOTICIES


06/10/2020

CA LA DONA

Compartir:

Per causes alienes a l’organització, aquest espai no participa en el 48h Open House BCN

 

Edifici patrimonial resultant de l’agregació de finques i elements arquitectònics de diferents èpoques de la història: un tram de l’aqüeducte romà, arcs de pedra medievals, part d’una galeria renaixentista i un jardí romàntic que mostren la riquesa de l’evolució de l’edifici des de la seva construcció fins a l’actualitat. L’edifici s’ha rehabilitat recentment amb obres a la planta coberta, on s’ha previst un espai per a un hort urbà, a l’extrem sud de l’edifici, que gestionarà l’entitat. Aquest hort acull diferents tipus de plantes en funció de les estacions i els conreus roten d’ubicació d’any en any. Per decidir el tipus de conreu, s’han estudiat acuradament les condicions del clima, la insolació i l’exposició dels vents. El projecte inclou una zona no transitable a la coberta, zona de còdols situada a l’extrem nord-est de l’hort, que es converteix en el Racó de calma, un petit jardí japonès de roca i pedres integrat visualment en el conjunt de la intervenció.