NOTICIES


25/08/2021

RECINTE SANT PAU – HOSPITAL DE LA SANTA CREU I DE SANT PAU

Compartir:

Conjunt hospitalari que ocupa nou illes de l’Eixample de Cerdà amb un seguit de pavellons aïllats envoltats de jardins i connectats entre ells a través de galeries subterrànies. En una primera etapa, a càrrec de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, es van inaugurar nou pavellons (sis d’infermeria, un de reconeixement i un d’administració), tots d’estil modernista, amb una gran riquesa ornamental de pedra, ferro i ceràmica. En una segona etapa, a càrrec de l’arquitecte Pere Domènech i Roure, s’hi va introduir un estil eclèctic d’elements de disseny més simples (convent, farmàcia, cuina, església, casa de convalescència). Finalment, l’any 1930, es van traslladar definitivament els serveis de l’Hospital de la Santa Creu del Raval al nou Hospital de Sant Pau, que s’aniria actualitzant al llarg del temps amb noves edificacions (pavelló de tuberculosos, Fundació Puigvert, institut de recerca, centre Kàlida…).

En aquesta edició del festival 48h Open House BCN 2021, es poden visitar els edificis següents:

  • INSTITUT DE RECERCA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU
  • KĀLIDA SANT PAU
  • UAB CASA CONVALESCÈNCIA
  • UAB UNITAT DOCENT SANT PAU

NOTICIES


06/10/2020

LA CACI

Compartir:

La CACI és un dels escassos edificis fabrils d’època modernista que es conserven a la ciutat de Badalona. El nom són les inicials de Compañía Auxiliar del Comercio y la Industria. La fàbrica es dedicava a fabricar midó i sabó, i popularment es coneixia amb el nom de Coco. Va ser un dels primers edificis d’Europa executat mitjançant un sistema constructiu llavors innovador, una variant del formigó armat anomenada mètode Hennebique, consistent en blocs reforçats amb l’ajuda de barres d’acer longitudinals a la cara inferior. És un edifici aïllat de maó d’uns 5.400 metres quadrats, repartits en planta baixa més cinc plantes al cos central i planta baixa més tres plantes a les naus laterals simètriques. La façana de fàbrica de maó vist massís, en perfecte estat, està formada per finestres modulades i repetitives.

NOTICIES


06/10/2020

RECINTE SANT PAU – INSTITUT DE RECERCA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU

Compartir:

Edifici contemporani que s’integra al recinte històric de Sant Pau mitjançant una gelosia translúcida de ceràmica que, per la cara exterior, té el color de les façanes del recinte històric i canvia d’aparença constantment al llarg del dia. El nou edifici incorpora els paràmetres més exigents en termes de sostenibilitat i economia circular (edifici desmuntable i convertible, dissenyat amb criteris d’arquitectura bioclimàtica, i edifici saludable i assequible).