NOTICIES


25/08/2021

RECINTE SANT PAU – CAMPUS SALUT BARCELONA

Compartir:

Conjunt hospitalari que ocupa un espai equivalent a nou illes de l’Eixample de Cerdà, amb un seguit de pavellons aïllats envoltats de jardins i connectats entre ells a través de galeries subterrànies. En una primera etapa entre 1902 i 1912, a càrrec de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, es van acabar deu pavellons (sis d’infermeria, dos de reconeixement i un d’administració), tots d’estil modernista, amb una gran riquesa ornamental de pedra, ferro i ceràmica. En una segona etapa entre 1914 i 1930, a càrrec de Domènech i Montaner i, partir de la seva mort el 1923, el seu fill Pere Domènech i Roura, s’hi va introduir un estil eclèctic d’elements de disseny més simples (convent, farmàcia, cuina, església, casa de convalescència). Paulatinament, a partir de 1916 i fins el 1930, es van anar traslladant els serveis de l’Hospital de la Santa Creu del Raval al nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que s’aniria actualitzant, al llarg del temps, amb noves edificacions (pavelló de tuberculosos, Fundació Puigvert, institut de recerca, centre Kàlida…). Des de l’any 2009, l’activitat assistencial de l’hospital es porta a terme al nou edifici, obra dels arquitectes Esteve Bonell, Josep Maria Gil, Sílvia Barberà, José Luis Canosa i Francesc Rius, que disposa d’unes instal·lacions punteres, una gran vocació per innovar i capacitat per créixer.

En aquesta edició del festival 48h Open House BCN 2022, l’organització ha incorporat la visita de diferents espais que formen el Sant Pau – Campus Salut Barcelona, un projecte multidisciplinari emmarcat en quatre eixos estratègics:

NOTICIES


06/10/2020

BARCELONA SUPERCOMPUTING CENTER (TORRE GIRONA I AMPLIACIÓ)

Compartir:

L’antiga residència d’estiueig de Can Girona (de la qual queden l’edifici principal, rehabilitat com a oficines, una capella, la zona de les cotxeres i les cavallerisses, i un estany amb mirador) allotja el supercomputador Mare Nostrum, un dels més potents d’Europa. Actualment, als jardins de la finca s’ha construït la nova seu per al Barcelona Supercomputing Center, un volum de geometria simple i imatge abstracta que contrasta amb els estils arquitectònics de Torre Girona i del mur patrimonial de la finca. Un element tecnològic enmig d’un jardí.

El nou volum es col·loca en paral·lel a l’edifici existent (amb el qual coincideix en longitud, per crear-hi un vincle formal) i s’estructura en tres grans espais: un volum per allotjar 600 investigadors; un espai en planta baixa amb espais de treball que s’il·lumina mitjançant un gran pati central, i un soterrani que allotjarà a partir del mes de gener un nou supercomputador i que es relacionarà amb l’actual mitjançant un pont que permetrà visitar-los conjuntament.

NOTICIES


06/10/2020

RECINTE SANT PAU – INSTITUT DE RECERCA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU

Compartir:

Edifici contemporani que s’integra al recinte històric de Sant Pau mitjançant una gelosia translúcida de ceràmica que, per la cara exterior, té el color de les façanes del recinte històric i canvia d’aparença constantment al llarg del dia. El nou edifici incorpora els paràmetres més exigents en termes de sostenibilitat i economia circular (edifici desmuntable i convertible, dissenyat amb criteris d’arquitectura bioclimàtica, i edifici saludable i assequible). L’Institut és l’espai de treball per a 52 grups de recerca acreditats, per la qual cosa és un dels centres més actius en investigació translacional i multidisciplinària.