NOTICIES


22/07/2022

CASA COLLUMPIO

Compartir:

Habitatge situat entre el turó del Coll i el turó del Carmel, on conviuen construccions humils, masies i cases de començament del segle XX. La casa, amb vistes a la pineda del Parc Güell, emmarca i tanca un tros d’aire en aquest punt de Barcelona. El projecte posa èmfasi en els elements constructius: es construeix un basament pesat (en relació amb el jardí i la terra) sobre el qual es recolza una estructura lleugera d’entramat metàl·lic oberta al paisatge i al sol. A l’interior, els espais circulen al voltant d’una peça central (amb les funcions de bany i d’emmagatzematge) i els mobles, alguns d’obra, acaben de construir els diferents espais. En un intent de restar serietat, els arquitectes decideixen pintar la casa de color groc, fet que, sorprenentment, dona alegria, en consonància amb el verd del paisatge i el blau del cel.

NOTICIES


30/07/2021

CASA FRANCESC CAMA

Compartir:

Bloc d’habitatges d’estil modernista, de planta baixa i quatre plantes pis d’alçada, situat en una parcel·la que fa cantonada. Tot i aquesta ubicació, el projecte renuncia a crear dues façanes principals i s’estructura com un bloc entre mitgeres: una façana principal sobre el carrer Gran de Gràcia i una façana secundària sobre el carrer de Santa Eugènia. La façana principal és simètrica respecte a l’eix vertical de la porta d’accés: a cada banda hi ha dos balcons (convertits en tribunes al pis principal) i el coronament es fa amb dos frontons esglaonats que s’allarguen cap a la façana del carrer lateral (senzilla i plana). A l’edifici destaquen elements ornamentals com els sotabalcons amb trencadís de colors, arrambadors ceràmics, elements de ferro forjat, emmarcats escultòrics de les obertures, esgrafiats de façana amb blanc sobre verd i vitralls de les tribunes, entre d’altres.

NOTICIES


09/10/2020

ON-A HEADQUARTERS

Compartir:

ON-A és un estudi d’arquitectura internacional fundat el 2005 per Eduardo Gutiérrez i Jordi Fernández amb seu a Barcelona. L’arquitectura d’ON-A té el seu fonament en la tecnologia i la investigació. Per això el seu equip creatiu i multidisciplinari combina disciplines com l’I + D en arquitectura paramètrica, eines BIM de gestió i bioconstrucció o la investigació de nous materials i sistemes constructius.
Entre les seves propostes més avançades es troba Nou Parc, un mantell verd per cobrir l’estadi Camp Nou de Barcelona; el parc Pla Groc a Algesires; el Taichung Gateway Park a Taiwan; el projecte per als Jocs Mediterranis Tarragona 2018; o el planejament de ciutat de futur NEOM Mega City.
ON-A Headquarters disposa de 400m2 subdividits en quatre àrees diferenciades. Un espai expositiu dedicat a explicar els 15 anys de trajectòria de l’estudi a través de material visual generat. Una zona dedicada a la impressió 3D en pro de desenvolupar les solucions més innovadores. Un àmbit dissenyat en graderia en què s’organitzen esdeveniments per compartir coneixement i un pati interior en què es posen en pràctica tecnologies noves com la bioconstrucció vegetal urbana.

NOTICIES


06/10/2020

HABITATGE A ILLA ESCORIAL

Compartir:

Aquesta unitat residencial a base de blocs va ser plantejada com a alternativa a l’illa tancada, trencant l’esquema i obrint l’interior com a espai públic relacionat amb els carrers circumdants, tot i que posteriorment es va tancar. Gràcies a la poca profunditat dels habitatges i a la doble ventilació, es va aconseguir millorar molt les condicions higièniques dels habitatges, eliminant els patis interiors i dotant tots els habitatges de molt d’assolellament. L’habitatge que es visitarà s’ha reformat conservant al màxim l’esquema de distribució original en dúplex.

NOTICIES


06/10/2020

LA FALSA CAPELLA GAUDÍ – PARRÒQUIA DE SANT JOAN BAPTISTA DE GRÀCIA

Compartir:

Església d’una sola nau, amb capelles, transsepte i coberta a dos vessants, on destaquen l’altar sacramental, la casa rectoral (al carrer de l’Església) i la capella del Santíssim (situada darrere el presbiteri). El temple presideix la plaça de la Virreina, des d’on se n’aprecia l’alçada, i la façana traça un eix aparent de simetria en aquest espai públic. La façana de la casa rectoral juga amb l’expressivitat dels materials (maçoneria, filades de maó i pedra treballada). La capella del Santíssim, atribuïda a Antoni Gaudí, se situa en un soterrani de 5,2 m d’alçada i està formada per un absis i quatre cúpules recobertes de trencadís amb colors daurats, blaus, marrons, grocs i rogencs.

NOTICIES


06/10/2020

ANTICS TALLERS MANYACH (ESCOLA JOSEP MARIA JUJOL)

Compartir:

L’Escola Josep Maria Jujol integra, com a part de la zona d’esbarjo, les naus modernistes que formaven part del taller de fabricació de mecanismes de seguretat que Josep Maria Jujol va bastir per a l’industrial Pere Manyach. Es tracta d’una gran nau coberta de dents de serra, feta amb voltes amb tirants. Al costat sud, apareixen arrenglerades unes claraboies arrodonides i contrapesos de rajols, que constitueixen els elements més espectaculars de la construcció.

NOTICIES


06/10/2020

ATENEU DE FABRICACIÓ DE GRÀCIA

Compartir:

Rehabilitació d’una antiga nau industrial entre mitgeres del barri de Gràcia per situar-hi un equipament basat en el model FabLab (model que posa a l’abast dels ciutadans noves eines de fabricació digital i formació per al desenvolupament de prototipus i projectes personals). Concretament, el projecte incorpora uns tallers per a ús de maquinària digital, petits espais per a la gestió i la formació, i una àgora (espai obert i flexible) per fer-hi activitats de format divers. L’actuació manté el caràcter de l’espai diàfan original (definit, en gran mesura, per una estructura de fusta a la teulada) i genera nous espais funcionals i flexibles capaços d’adaptar-se a l’evolució de l’equipament. A la coberta, es rehabiliten les antigues encavallades i s’obre una nova lluerna a la teulada per fer entrar la llum a l’interior de l’edifici. A l’interior, es col·loquen uns mòduls autoportants amb estructura d’entramat de fusta construïts al taller i acoblats i revestits a l’obra (mòduls que no contacten amb la coberta i permeten la percepció de l’espai original complet).

NOTICIES


06/10/2020

CASA SEAT

Compartir:

El projecte de la seu de la Casa SEAT s’ha regit dins la volumetria existent del volum inferior (planta baixa i cinc pisos) de l’antic gratacels del Deutcshe Bank, i ha construït un nou passatge per a vianants que comunica els Jardinets de Gràcia amb l’església de Nostra Senyora de Pompeia i fa més permeable l’entorn urbà. Es tracta d’una façana estructural  (superposada als suports perimetrals existents) que forma una retícula compositiva amb grans finestrals sobre l’avinguda Diagonal, i deixa una façana posterior totalment cega sobre el passatge. Una marquesina de sis metres d’alçada que s’obre al con visual del vianant envolta tot el volum.