NOTICIES


22/11/2022

TORRE JÚLIA

Compartir:

Es tracta d’un edifici d’habitatges per a gent gran, promogut des del Patronat. Es situa en una parcel·la que va resultar de la construcció de la Ronda i portava anys buit. La nova torre d’habitatges apareix el·legant amb les seves 17 plantes d’alçada, amb passadissos amples com carrers, escales que recorren l’exterior i una coberta amb sol i vistes: tot aixó per crear espais per socialitzar i compartir activitats. A més a més, l’edifici es divideix en tres comunitats, cadascuna amb un espai comunitari propi.

NOTICIES


22/11/2022

MERCAT DE SANTA CATERINA

Compartir:

Construït al solar resultat de la crema del convent de Santa Caterina, aquest és un dels mercats més antics de Barcelona. En la seva última rehabilitació es fa palesa la superposició dels diferents moments històrics: les restes arqueològiques de l’antic convent, la façana de l’antic mercat i la nova coberta amb estructura de fusta i revestiment ceràmic de colors. Al costat, els habitatges per a gent gran formen el conjunt que canvia els paràmetres d’intervenció al barri antic de la ciutat.

NOTICIES


22/11/2022

MIRADOR DEL REI MARTÍ

Compartir:

Situada al costat del Palau del Lloctinent i de l’antic Palau Reial Major, es va construir 150 anys més tard de la mort del rei que el denomina. El gran projecte del rei era la creació d’un gran palau a la zona de les drassanes, però per problemes de tresoreria es van acabar fent una sèrie de reformes del palau ja existent, que van culminar amb la construcció d’una torre rectangular d’estil gòtic, amb cinc plantes i galeries d’arc de mig punt. Es va construir com una torre de vigilància sobre la ciutat i, especialment, per a controlar l’arribada d’embarcacions per mar.

NOTICIES


20/09/2022

CAMPUS DOCENT – SANT PAU

Compartir:

Sant Pau és un hospital universitari amb un vessant docent que es coordina, principalment i des de fa més de cinquanta anys, a través de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Escola d’Infermeria de Sant Pau, centre adscrit a la UAB. L’Hospital té una funció destacada en el programa MIR de formació especialitzada, amb 39 especialitats acreditades. D’altra banda, Sant Pau ofereix màsters i cursos d’especialització per a professionals en actiu.

Dins la programació del Campus Docent, es podrà visitar:

 

NOTICIES


20/09/2022

CAMPUS DE RECERCA I INNOVACIÓ – SANT PAU

Compartir:

La Recerca del Campus Salut Barcelona de l’Hospital de Sant Pau es basa en l’aposta per la innovació i el talent, posicionant el centre dins l’avantguarda en l’àmbit de la investigació científica i apostant pel big data i la intel·ligència artificial com a palanques de transformació en la salut de les persones.

Dins la programació del Campus de Recerca i Innovació, es podrà visitar:

INSTITUT DE RECERCA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU

PAVELLÓ DE SANT MANEL DEL RECINTE MODERNISTA

KÀLIDA SANT PAU

 

NOTICIES


20/09/2022

CAMPUS ASSISTENCIAL – SANT PAU

Compartir:

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau és un hospital de referència en tractaments que requereixen una tecnologia puntera i una alta especialització dels professionals. El seu àmbit d’actuació se centra en la ciutat de Barcelona, tot i que també té una notable incidència a la resta de l’Estat i una important projecció internacional.

Ofereix atenció especialitzada a més de 400.000 persones i disposa de més de 600 llits, 22 quiròfans i 4.200 professionals. L’edifici, obra dels arquitectes Esteve Bonell, Josep Maria Gil, Sílvia Barberà, Josep Lluís Canosa i Francesc Rius, està situat al triangle nord del recinte històric i simula una mà. El bloc principal, de 36.000 m2, concentra l’activitat ambulatòria. Cadascun dels dits, que estan dedicats a blocs d’hospitalització, sumen, en total, prop de 47.000 m2.

Dins de la programació del Campus Assistencial, es podrà visitar:

HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU

 

NOTICIES


20/09/2022

CAMPUS HUMANISTA – SANT PAU

Compartir:

El Recinte Modernista de Sant Pau, de Lluís Domènech i Montaner, patrimoni de la humanitat per la UNESCO des del 1997, ha esdevingut un dels emblemes històrics de la ciutat i una icona del moviment modernista a Barcelona. Avui, el Recinte Modernista de Sant Pau s’ha convertit en un espai on conviuen història i innovació. És un centre de coneixement format per institucions de diferents àmbits, com la sostenibilitat, la salut i l’educació, entre d’altres.

L’espai actualment acull entitats amb vocació social o comunitària i de foment de la cultura, convertint així el Campus Salut Barcelona en una caixa de ressonància social dins d’un entorn arquitectònic i urbanístic inigualable.

Dins la programació del Campus Humanista, es farà:

ITINERARI CAMPUS HUMANISTA

 

NOTICIES


28/08/2022

HABITATGE PASSIVHAUS AL POBLENOU

Compartir:

Rehabilitació d’un habitatge per adaptar-lo a l’estàndard de sostenibilitat d’una casa passiva, certificació que es basa en l’ús de solucions locals de l’arquitectura vernacular combinat amb les tecnologies actuals. El projecte, gràcies a un seguit d’obertures en parets, sostres i armaris, permet conèixer els sis principis d’una casa passiva: bona protecció solar; bon aïllament tèrmic i reducció de ponts tèrmics; ús de finestres eficients; reducció de les infiltracions d’aire, i ús de ventilació controlada amb recuperador de calor. Per tal de reduir l’impacte mediambiental de l’edifici, el sistema prioritza la utilització de materials de baix impacte mediambiental i amb una vida útil llarga, de tal manera que s’aconsegueix reduir les emissions de CO2 un 92% respecte a una rehabilitació convencional.

NOTICIES


20/08/2022

RECINTE SANT PAU – ITINERARI CAMPUS HUMANISTA

Compartir:

Itinerari que inclou la visita a:

ESGLÉSIA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU
Pere Domènech i Roura, 1923-1930

Església dissenyada per Pere Domènech i Roura a partir del disseny que ja n’havia fet el seu pare, Lluís Domènech i Montaner, el 1911. És un exemple clar del moviment modernista català, especialment per la decoració de ceràmica.
La capella consta d’una àmplia nau central, acompanyada de dues de laterals que estan separades amb columnes de maó. Dins s’hi custodien diversos quadres barrocs, i hi destaquen els vitralls de l’absis.

RECINTE MODERNISTA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU
Lluís Domènech i Montaner, 1902-1923; Pere Domènech i Roura, 1923

Després d’acollir durant un segle les instal·lacions de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, arran del trasllat de l’activitat sanitària al nou centre, el 2009, un ambiciós procés de rehabilitació ha permès recuperar el valor patrimonial i artístic del Recinte Modernista de Sant Pau.
Obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que en una primera etapa va inaugurar deu pavellons, entre ells el d’administració, té una gran riquesa ornamental de pedra, ferro i ceràmica.
En una segona etapa, a càrrec del seu fill i també arquitecte Pere Domènech i Roura, s’hi va introduir un estil eclèctic d’elements de disseny més simples (es tracta dels pavellons construïts entre el 1923 i el 1930, com el convent, la farmàcia, la cuina, l’església i la casa de convalescència, que actualment no formen part del Recinte Modernista).
Gràcies a aquesta transformació, el Recinte Modernista ha esdevingut un nou espai de referència a la ciutat de Barcelona, on conviuen la història i la innovació. La restauració dels pavellons modernistes, declarats patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 1997, també ha permès el desenvolupament d’un programa cultural que té com a objectiu principal la reivindicació d’aquest tresor del modernisme europeu.
La figura de Lluís Domènech i Montaner i la seva aportació al moviment modernista, així com el valor patrimonial i institucional de Sant Pau i la seva aportació a la medicina, en són les peces clau.
A més, la recuperació del conjunt modernista ha convertit part del Pavelló de l’Administració en un centre de reunions i esdeveniments. Amb capacitat per a més de sis-centes persones, els espais de l’administració són un emplaçament emblemàtic de la ciutat.
El Pavelló de l’Administració també acull l’Arxiu Històric de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, un dels fons documentals hospitalaris més importants que es conserven en l’actualitat, que abasta obres i documents històrics des del segle XV fins al XX.

NOTICIES


20/08/2022

RECINTE SANT PAU – ESCOLA UNIVERSITÀRIA D’INFERMERIA DE SANT PAU (centre adscrit a la UAB)

Compartir:

L’Escola es va crear segons el Decret del 4 de desembre del 1953, i va iniciar l’activitat el curs acadèmic 1954-1955, funcionant com a Escola d’Ajudants Tècnics Sanitaris (ATS). L’edifici que ocupa l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Pau des de llavors va ser l’antic allotjament de les monges que treballaven al centre hospitalari (el convent). L’any 1977, es va produir la integració dels estudis d’Infermeria a la Universitat, que es va transformar en Escola Universitària d’Infermeria, adscrita a la UAB.

NOTICIES


22/11/2022

HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU

Compartir:

És una de les obres més emblemàtiques del modernisme per les dimensions, la idea de ciutat que proposa, la lectura del Pla Cerdà i la relació peculiar amb la Sagrada Familia. Les obres són possibles gràcies a la donació d’un banquer que va deixar els diners per a la construcció d’un hospital per als qui no podien pagar-se un metge. Destaca el comentari del rei Alfons XIII en el dia de la inauguració de l’hospital, en un any que va coincidir amb l’obertura del Palau Reial de Pedralbes: “Feu un palau per als pobres i una porcatera per al vostre rei”.
Aquest hospital ocupa varies illes de l’Eixample. Alguns elements són comuns a tots els edificis del conjunt: l’ús del maó vist i de les voltes de maó com a element de coberta o el tractament ornamental a partir d’estilitzacions florals aplicades amb ceràmica.

NOTICIES


20/09/2022

RECINTE SANT PAU – HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU

Compartir:

Complex sanitari de quasi 100.000 m2 que es va inaugurar el 2009 i que està format per cinc blocs pràcticament independents, que s’uneixen en un gran vestíbul que, al seu torn, redistribueix les diferents circulacions i relaciona tot el complex hospitalari. Obra dels arquitectes Esteve Bonell, Josep Maria Gil, Sílvia Barberà, Josep Lluís Canosa i Francesc Rius, està situat al triangle nord del recinte històric.

El nou edifici té dues zones clarament diferenciades: una àrea per a serveis i una per a hospitalització, unides entre si per una zona intermèdia que actua com a vestíbul de relació. El bloc principal, de 36.000 m2, concentra l’activitat ambulatòria (serveis i consultes) i assumeix el rol d’edifici límit de parcel·la en el vessant del carrer del Mas Casanovas. La zona hospitalària es configura en forma de dits d’una mà, que s’introdueixen en la zona enjardinada que hi ha entre l’antic hospital i el nou, aconseguint una menor escala de l’edifici i una relació més subtil amb els antics pavellons.

Avui, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau forma part del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).