NOTICIES


15/11/2019

PILAR CASAS MUR

Compartir:

Pilar Casas Mur (Figueres, 1994), graduada per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès l’any 2018, ha fet un Erasmus a Gant i pràctiques d’estudiant en un prestigiós despatx de Barcelona. Domina els programes informàtics d’aplicació en arquitectura (AutoCAD, Revit, Sketch-Up, Adobe…), té capacitat per gestionar i interpretar la informació de la xarxa i domina el català, el castellà, l’anglès i el francès. En els últims anys d’estudi ha adquirit coneixements que li han fet obrir els ulls davant temes de sostenibilitat social, econòmica i mediambiental, cap als quals li agradaria encarrilar la seva carrera professional. Actualment busca feina, situació normal de desconcert que augmenta quan busca a les borses de treball internacional.

Pilar Casas Mur (L’Hospitalet de Llobregat, 1966) va iniciar la seva carrera professional treballant en diferents departaments de l’administració pública, i des de l’any 2001 dirigeix el seu estudi d’arquitectura, on juntament amb l’energia d’una parella de joves arquitectes desenvolupa diferents tipologies de projectes. L’arquitecta explica que el que se li fa més feixuc és resoldre la paperassa administrativa i la justificació de normatives (que han anat en augment des que va acabar la carrera); per contra, destaca positivament el moment creatiu de la professió, quan s’enfronta al paper blanc a l’inici de cada projecte i esbossa les primeres idees (ho fa amb el mateix llapis que l’acompanya des que va acabar la carrera).

Pilar Casas Mur (Barcelona, 1895-1963), nascuda en una casa-fàbrica del Raval en el si d’una família benestant catalana, va ser una de les primeres dones arquitectes col·legiades del país. Va exercir la pràctica professional en col·laboració amb arquitectes de referència mundial i va treballar intensament en un estudi d’arquitectura a París. La Guerra Civil va estroncar la seva carrera professional i la va abandonar per dedicar-se a la família. Un cop finalitzada la guerra no va poder reincorporar-se al món laboral, i el seu nom i les seves col·laboracions no han quedat registrades enlloc.

Descobrim les Pilars Casas Mur
Hi ha moltes Pilars Casas Mur: aquelles dones que, tot i mostrar interès per l’arquitectura, no van poder estudiar; aquelles que, havent estudiat, mai se’ls va reconèixer la feina, i aquelles que avui just se’ls comencen a valorar els mèrits professionals. Pilar Casas Mur sempre ha volgut que se li reconeguin els mèrits a través de la seva obra, però per primera vegada fa una acció política i ofereix la seva imatge per reivindicar la invisibilitat de la dona arquitecta al llarg dels anys.