NOTICIES


03/10/2018

El Mercat d’Horta – Entrevista a Mariano Serrano

Compartir:

El Mercat d’Horta, construït a la plaça Eivissa el 1951 per l’arquitecte Ramon Térmens i Mauri, ha estat un punt d’unió de tots els comerços del barri. Avui parlem amb Mariano Serrano, membre de El Pou -Grup d’Estudi de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada- , per fer-nos descobrir el primer edifici de formigó de la ciutat.

Per què voleu reivindicar la figura de l’arquitecte Ramon Térmens?

El que volem reivindicar és l’obra del mercat d’horta que és una obra important en l’evolució de l’arquitectura de Barcelona i en l’ús dels materials nous com va ser el formigó en el seu moment. És el primer mercat fet en formigó de Barcelona i, possiblement la primera estructura de grans dimensions que agafa protagonisme a Barcelona.

 

Quines accions heu fet? Què fareu durant el festival?

Hem fet una exposició itinerant que l’hem portat a altres barris del districte com a la Biblioteca Can Mariner o el Casal de la Font d’en Fargues. Cada exposició s’ha inaugurat amb una xerrada on s’ha parlat del mercat i de l’arquitecte. A part d’això, al 48h Open House mostrarem l’edifici i esperem muntar l’exposició per completar l’explicació del mercat.

 

Creieu interessant la col·laboració de col·lectius de barri com el POU amb el festival 48h Open House Bcn?

Jo crec que sí, però això ho haureu de dir vosaltres – comenta rient -. La gent dels barris són els que ho coneixen i ho aprecien i, els primers interessats a que es descobreixin edificis com aquest. Aquest mercat, malgrat que nosaltres pensem que mereix tot el reconeixement, ha estat amagat i ningú el coneixia pel seu valor arquitectònic.

 

Què destacaries del mercat d’horta?

El més important és la seva estructura. El Ramon Térmens, que és un arquitecte amb formació noucentista, de sobte comença a treballar a l’exposició de Montjuïc amb Puig i Cadafalch. Després va ser professor d’estructures a la Universitat de Barcelona i quan li encarreguen el mercat, fa una estructura de formigó de grans dimensions, el primer de Barcelona. L’edifici és una nau de 40×40 metres amb una cúpula de 20 metres sobre el nivell del terra, que només es sustenta amb quatre pilars. A més, el mercat està sobre una riera i van haver de fer fonaments fins a 8-10 metres de profunditat per poder suportar tot el mercat.

 

Teniu alguna vinculació personal amb el projecte?

En un moment determinat ens arriba la possibilitat de l’enderrocament del mercat, així que abans vam voler analitzar l’obra arquitectònica, vam entrar i vam alçar el cap al cel i ens vam adonar del que hi havia. Així que vam investigar i ens vam trobar amb els seus néts, Carme i Miquel Colomer que tenen molta documentació i, a partir d’aquí comencem a reivindicar, amb el suport del grup d’arquitectes del Guinardó. Un mercat que havia quedat al marge de les obres d’arquitectura i de construcció. S’han escrit llibres sobre el formigó a Barcelona però no apareix en cap, per tant és una descoberta de 60 anys  però que el descobrirem aquest any.