NOTICIES


30/09/2021

MASIA CAN MILÀ

Compartir:

L’origen d’aquest edifici el trobem en l’antiga casa Milà dels Ferrers, d’una família de pagesos molt lligada a la història de Sitges, ja que la tradició explica que l’any 878 va ser un esclau moro dels amos de la casa qui, treballant una vinya, va desenterrar una imatge de la Mare de Déu amb el Nen, una troballa que va suposar la construcció, en aquelles terres, de l’ermita de la Mare de Déu del Vinyet.  La imatge de la masia es deu a reformes i ampliacions posteriors, fetes entre el 1927 i el 1941, projectes de Josep Maria Martino, autor de la caseta de planta baixa que completa el conjunt.  Actualment és de propietat pública, i s’ha reformat per convertir-la en un espai informatiu, amb una proposta de comunicació interactiva per potenciar el coneixement i la difusió del patrimoni cultural de Sitges i de la comarca del Garraf.

NOTICIES


30/09/2021

CASA I JARDÍ DE CAN FALÇ

Compartir:

Coneguda també com a Casa Dalmau, aquest casalot del segle XVI és un dels edificis més antics que es conserven a Sitges. Entre les seves parets s’han viscut moments importants per a la història de la localitat, i la seva propietat ha anat passant per diverses generacions, fins que les darreres propietàries, les senyores Dalmau, la van cedir a la Diputació de Barcelona, que des de fa uns anys s’està plantejant quin és el millor projecte per a aquest espai únic. Estilísticament, l’edifici està lligat a la tradició popular, amb una influència de les petites cases de pescadors que l’envoltaven, una simplicitat que contrastava amb el gran hort i jardí que la casa tenia a la part posterior, un espai que va ser l’escenari triat per grans pintors, com Santiago Rusiñol, Eliseu Meifren o Agapit Casas Abarca. Actualment, l’hort és un parc públic, amb accés allunyat de la casa pairal, i on destaca una plaça dura que no recorda gens la frondositat original. Un espai que, com la casa, s’ha de repensar per retornar-li la bellesa.

NOTICIES


29/09/2021

CAN CODINA

Compartir:

La masia de Can Codina està formada per diversos cossos, dels quals destaca la casa-habitatge principal. Disposa d’una planta basilical amb coberta a dos vessants i murs de tàpia. La decoració interior s’ha conservat d’acord amb la tradició popular catalana, en què destaca una cambra destinada al culte a sant Francesc d’Assís. Es tracta d’una de les masies més antigues de Sant Joan Despí, documentada des del segle XI, i al portal del pati es pot llegir la data 1585, any en què es devia reconstruir.

NOTICIES


22/09/2021

ITINERARI CASES DE COS I BADIUS

Compartir:

INSCRIPCIONS EXHAURIDES

Les cases de cós són el resultat de la reparcel·lació dels terrenys agraris de la zona de Baix a Mar de Badalona, durant la seva urbanització gradual, a partir del segle xviii. Aquesta agrupació en cossos és un dels trets singulars de la ciutat i, tot i que és molt perceptible, fins i tot des de l’exterior cal aventurar-se a l’interior per conèixer a fons la seva història i descobrir els badius que amaga a l’interior.

NOTICIES


21/09/2021

MASIA CAN ZAM

Compartir:

La història d’aquesta masia està molt lligada a la de la ciutat. Situada a prop del Besòs, està formada per dos cossos adossats, envoltats d’un gran parc gestionat per l’AMB. El nom actual de la masia es deu a Bartomeu Busquets, un pagès notable procedent de Badalona i anomenat popularment com a Zam, que va arribar a ser batlle de la vila.

NOTICIES


21/09/2021

MASIA CAN COLL

Compartir:

La Masia Can Coll és una finca dedicada als ceps i les vinyes de pansa blanca i merlot que donen nom al vi conreat en aquesta històrica masia del barri rural de Canyet. Els orígens de la masia es remunten a l’any 1930, quan la família Coll adquireix la finca actual, que en aquell moment es deia El Trull.

NOTICIES


21/09/2021

MAS BOSCÀ

Compartir:

El Mas Boscà és una masia de les més antigues de Badalona, situada en una de les primeres zones habitades de la ciutat. Els habitants inicials de la masia, els Montcerdà, els trobem el 1237. Des de llavors i fins avui dia, els Boscà i els seus descendents han mantingut i conservat el mas. Vinculada sempre al treball de la terra i la vinya, avui la casa vella roman viva, com una illa enmig de la ciutat creixent, en silenci i expectant.

L’adreça correcte de trobada és Carretera de Can Ruti, 23, 08915 Badalona (l’adreça que es mostrava a l’inscripció per Evenbrite no era correcte)

NOTICIES


03/08/2021

ITINERARI LES MASIES SENYORIALS DE SANTA COLOMA

Compartir:

Itinerari que permet recórrer el passat històric de la ciutat a través de les seves masies més destacades, conèixer els seus usos actuals i els nous projectes urbanístics i arquitectònics que s’estan desenvolupant al seu entorn. Les masies que es visitaran seran les següents: Torre Balldovina, Can Mariner, Mas Fonollar, Can Selva i Can Zam. El recorregut s’acabarà a la Masia de Can Zam, amb una visita completa a l’edifici.

NOTICIES


30/07/2021

TORRE GARCINI

Compartir:

Referent de l’arquitectura rural del Guinardó que permet entendre la història del barri i de la ciutat. Es tracta d’una masia antigament envoltada de cultius de blat i vinyes i actualment envoltada d’un jardí. L’edificació és de planta basilical (estructura típica de les masies catalanes), de planta baixa i dues plantes pis d’alçada, i s’organitza en tres volums (amb coberta a dues aigües al cos central i plana als laterals). A l’interior, les golfes s’han habilitat com a habitatge i la planta principal distribueix les habitacions al voltant d’una gran sala. Les reivindicacions veïnals van aconseguir que l’edifici passés a ser propietat municipal l’any 2018 i avui està a l’espera que s’hi construeixi un casal de gent gran.

NOTICIES


06/10/2020

CARRER DE CASES DE CÓS

Compartir:

Les cases de cós són un tipus d’habitatge tradicional de Vilassar de Dalt i de molts dels pobles del Maresme. Es consoliden amb la Revolució Industrial, des del primer terç del segle xix, com a solució al ràpid creixement de la població obrera, i perduren fins a la primera dècada del segle xx. S’estableixen de manera seriada i amb una tipologia unificada al voltant de les fàbriques tèxtils, per tal d’allotjar els treballadors i les seves famílies dins del mateix nucli urbà. El seu nom deriva de la paraula llatina cursum, que significa ‘porció de terra estreta i allargada per edificar-hi una casa’. L’amplada característica es determina en funció de la longitud de les bigues de fusta que s’han fet servir per obtenir una resistència correcta en l’edificació de cases urbanes. Aquest tipus de construcció forma part de la nostra història i és un patrimoni arquitectònic que cal cuidar, no només en l’aparença externa, sinó també a l’interior. Les seves característiques particulars les han convertit en un senyal d’identitat de Vilassar de Dalt. Entre els seus trets distintius, cal destacar les voltes de mocador a la cuina, la gran campana i el forn, les voltes a l’escala, les bigues de fusta, els murs de pedra i els ampits centenaris.

Les cases de cós del carrer de Santa Engràcia 14 i 16 s’han reformat íntegrament, respectant-ne la idiosincràsia i posant valor a la tradició arquitectònica. Ambdues cases daten del 1868 i van ser construïdes per Mateu Serra Tauran, industrial tèxtil impulsor de la fàbrica Les Sedes, de la colònia tèxtil de l’Ametlla de Merola (Berguedà).

Durant la reforma, s’han netejat les voltes i la campana, per mostrar-ne les rajoles artesanals. També s’han reproduït els ampits malmesos de les finestres, a partir de fotografies, i s’ha recuperat el forn, que estava ple de runa. En el terreny estructural, s’han conservat les bigues de fusta, retirant-ne capes de pintura, i s’han mostrat els panys de les antigues parets de pedra. Restaurar aquestes cases per recuperar el nostre llegat patrimonial fa que valgui la pena.

NOTICIES


06/10/2020

CAL NOTARI

Compartir:

Cal Notari és una masia senyorial de tres cossos, amb dues plantes i golfes i sala de lluir sobre la porta principal. L’aspecte final de Cal Notari es va confeccionar amb la reforma del 1717 –enguany en celebrem els 300 anys–, com a mostra la inscripció de la portalada de fusta. En el moment de la reforma, Cal Notari conjuga a la perfecció els usos agrícoles entorn del vi, i l’habitatge familiar i de prestigi social propi de la nissaga de notaris que hi residien. La casa es va reformar l’any 1997 per convertir-la en multihabitatge, conservant espais comuns com el distribuïdor principal, que és l’objecte de visita de l’Open House d’enguany.

NOTICIES


06/10/2020

MUHBA – REFUGI ANTIAERI 307

Compartir:

Som davant la construcció de 200 metres de túnels d’una alçada de 2,10 metres i una amplada variable entre 1,5 i 2 metres, que disposava de lavabos, font, infermeria, sala d’infants i llar de foc, entre altres peces. És un bon exemple dels refugis construïts durant la Guerra Civil a Barcelona i permet sentir la brutalitat de les guerres i l’esforç dels ciutadans en la cerca de la supervivència.