NOTICIES


28/10/2021

12a edició, 65.182 visites

Compartir:

Extraordinari èxit de participació al festival d’arquitectura 48h Open House BCN amb 65.182 visites

Aquesta ha estat l’edició amb més visites dels 12 anys d’història del festival d’arquitectura 48h Open House BCN

Es referma, una vegada més, la solidesa d’aquest Festival.

El 48h Open House Barcelona torna a satisfer els interessos i la curiositat de milers de persones per l’arquitectura, cridats per la possibilitat que ofereix l’Open de poder visitar espais generalment “invisitables” i pels temes de l’any: arquitectura mediterrània i l’arquitecte J.A. Coderch.

Aquest cap de setmana (23 i 24 d’octubre de 2021), s’han realitzat més de 65.182 visites a la 12a edició del festival d’arquitectura 48h Open House BCN. Una vegada més, la inquietud per l’aproximació a l’arquitectura s’ha fet palesa en el marc d’aquest festival. A les ciutats participants: Barcelona, L’Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Sant Joan Despí, Vilassar de Dalt i la ciutat convidada d’enguany, Sitges, s’hi han vist files de gent preparant-se per entrar a edificis amb afany de descobrir arquitectura. Objectiu: entrar per les portes que el Festival els obre i aprendre de la ciutat.

“Probablement, aquesta és la millor edició del 48h Open House BCN, que hem fet fins ara. Ja són dotze anys de creixement: d’activitats, de ciutats i de públic cada vegada més entès i amb ganes de veure arquitectura de tota mena. Celebrem que la ciutadania amb somriures i complicitats comentades, s’ha tornat a mobilitzar amb un caire festiu, pel coneixement de l’arquitectura. D’altra banda, és ineludible parlar de l’equip que fa possible any rere any el 48hOpen House BCN, un petit grup d’una vàlua magnífica que gestiona i mobilitza més de 800 voluntaris, juntament amb patrocinadors i amics el fan possible any rere any. Gràcies a tots.”

Elisenda Bonet, arquitecta. Fundadora i directora del Festival 48h Open House BCN.

Algunes de les raons de l’èxit de la 12a edició del 48h Open House BCN

 • La programació ha ofert 275 activitats (227 edificis – 76 de nous, 151 repetidors -, 27 itineraris guiats, 21 itineraris lliures) en 7 ciutats: Barcelona, L’Hospitalet, Sant Joan Despí, Vilassar de Dalt, Santa Coloma de Gramenet, Badalona i Sitges.
 • Divulgació de les essències de l’arquitectura mediterrània i de la figura i obres de J.A. Coderch (1.335 visites en els edificis de l’arquitecte) destacant EDIFICI D’OFICINES TRADE, AMPLIACIÓ DE L’ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA (ETSAB) i INSTITUT FRANÇAIS DE BARCELONA.
 • S’ha pogut triar entre un ampli ventall de tipologies i mides d’arquitectura. Des d’una ermita fins a un gratacels; des d’un habitatge a una nau industrial; des d’unes cotxeres fins a un centre mèdic…
 • S’ha destacat l’interès pels edificis de gran altura (suma total de 4.913 visites) com la TORRE JEAN NOUVEL (1.436 visites), TORRES VENECIANES (1.421 visites), TORRE URQUINAONA (1.216 visites), TORRE D’AIGÜES DE CATALANA DE GAS, CAMPUS DE LA UPC DIAGONAL- BESÒS, TORRE BARÓ, ITINERARI NOVA FAÇANA MARÍTIMA (BDN), ITINERARI DE CONTRASTOS DE LA PLAÇA EUROPA i GRATACELS DE COLLBLANC (L’H) i PALAU MARICEL (STG).
 • Ha crescut i s’ha vist reflectit el potencial dels recintes amb un total de 6.516 visites. Fins l’any passat només es podia accedir al RECINTE TORRIBERA que, aquest any, ha estat un exemple de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible. Enguany s’han afegit més espais dels recintes i se n’han obert de nous: RECINTE DE L’ESCOLA INDUSTRIAL (3.841 visites), RECINTE DE SANT PAU (1.673 visites) i RECINTE FABRA I COATS (903 visites).
 • Ha augmentat l’interès per les seccions del festival, especialment per la secció Open Social, destacant els habitatges socials amb un total de 731 visites amb els HABITATGES SOCIALS FABRA I COATS (197 visites), HABITATGE COOPERATIU LA XARXAIRE (187 visites), HABITATGES SOCIALS DEL BON PASTOR (118 visites), PIS ZERO – FUNDACIÓ ARRELS i HABITATGES COOPERATIU CIRERERS.
 • L’Open PRO, el bloc comunicatiu en què destaca la participació de professionals arquitecte i compta amb el suport del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), sent els guies d’edificis, s’ha vist reforçat. En aquesta edició han participat 64 estudis d’arquitectura que s’han implicat en la preparació de les visites o en la realització de les mateixes. Dins de les novetats, destaquem la presència de les professionals Núria Oliveras Boix (ATENEU DE FABRICACIÓ DE GRÀCIA), Esther Mir (HABITATGE-ESTUDI MAS-AQUI), Meritxell Moyà (CAMPUS DE LA UPC DIAGONAL-BESÒS) o Daria de Seta (PASSATGE MAS DE RODA).
 • La imatge gràfica. Al públic li ha agradat molt la imatge gràfica: postals que evoquen temps passats, tant pel to icònic com pel format de comunicació que recuperen. Aquell que remet a temps passats, més “slow” i que, alhora, eren font de descoberta d’espais i paisatges urbans, que il·lustraven el que rebia records o noves d’un amic o familiar que viatjava. I no només les postals, també els segells que duien. Link a totes les postals en alta resolució

TOP 10 VISITES de la 12a edició 48h Open House BCN 2021:

 1. ANTIGA PRESÓ LA MODEL (2.842 visites)
 2. CASA SEAT (2.350 visites)
 3. CASA SAYRACH – CASA MONTSERRAT (2.331 visites)
 4. PARC DEL LABERINT D’HORTA (2.111 visites
 5. EDIFICI B. MAS D’EN MIQUEL (1.758 visites)
 6. TORRE JEAN NOUVEL (1.436 visites)
 7. TORRES VENECIANES (1.421 visites)
 8. ARC DE TRIOMF (1.407 visites)
 9. TORRE URQUINAONA (1.216 visites)
 10. CASA ADRET-CASA MAS (1.029 visites)

El més visitat per ciutats:

A Barcelona, els TOP 10 del Festival.

A L’Hospitalet, 1.013 visites destacant: INDÚSTRIA AKROLL, CA N’ARÚS i CAN VILUMARA.

A Badalona, 2.212 visites, destacant: LA CASA DE L’HEURA I LA CASA DELS DOFINS, MUSEU DE BADALONA, SANT JERONI DE LA MURTRA i èxit amb la novetat DIPÒSIT PLUVIAL D’AIGÜES L’ESTRELLA.

A Santa Coloma de Gramenet, 832 visites, destacant: MASIA CAN ZAM, TORRE PALLARESA, COTXERES TMB L9 CAN ZAM i èxit amb la novetat ITINERARI MASIES SENYORIALS.

A Vilassar de Dalt, 2.141 visites, destacant: TEATRE DE LA MASSA, NAU NOVA FÀBRICA DE CAN MANYER i FORNS ROMANS DE LA FORNACA.

A Sant Joan Despí, 2.435 visites, destacant: TORRE DE LA CREU (també amb visites accessibles per a persones amb discapacitat visual), CAN NEGRE i ITINERARI DE TORRENT A PARC. UN RECORREGUT HISTÒRIC PER L’ENTORN DE LA FONTSANTA.

A Sitges, visites 2.488 visites, destacant: HOTEL ROMÀNTIC (CASES DE PERE CATASÚS I JOSEP PLANES. CASA ANTONI CATASÚS), HOTEL EL XALET (CASA BONAVENTURA BLAY – VILLA AVELINA) i CASINO PRADO SUBURENSE. Link a selecció fotos

Dades sobre públic del Festival

Les dades exposades a continuació són resultat de: Mètode: Enquesta. Mostra: 15.180 subjectes.

El públic del festival valora la 12a edició del Festival amb un excel·lent. La nota, 9,3 sobre 10.

El Festival ha incorporat eines intel·ligents a la gestió de l’esdeveniment

En aquesta edició, com a novetat, el Festival ha incorporat una tecnologia de control d’afluència de públic per conèixer en directe el nombre de visitants en cada espai i la mitjana per hora. Aquesta eina ha facilitat la coordinació de voluntariat, comunicar l’estat de cues de les visites i vetllar per la seguretat del visitant, així com els aforaments.

> IMATGE D’UN DELS MOMENTS DE MONITORATGE DE LES 48h

La participació als Concursos del 48h Open House BCN encara és oberta

Fins el 5 de novembre, encara ets a temps de participar als concursos d’aquesta edició: Opengram, Open Foto, Open Sketch realitzant homenatge a obres d’Enric Miralles.

 IMATGES D’OPEN SKETCH

Exposicions en marxa

Durant el cap de setmana s’ha pogut visitar l’exposició del 48h Open House BCN, “Barcelona pionera en mobilitat i arquitectura” a CASA SEAT.
Del 27 d’octubre al 20 de novembre s’exposa, a Can Negre “La teva arquitectura i la meva: set anys del festival d’arquitectura a Sant Joan Despí”.

I ben aviat, la 2a. Edició de l’Open House Worldwide

L’Associació també participarà en la segona edició del festival d’arquitectura Open House Worldwide, que reunirà diferents ciutats del món que formen part de la xarxa internacional Open House per exposar i debatre sobre la temàtica de l’habitatge arreu del món.

Els visitants 2021 s’afegeixen als  562.620 visites quee acumula el 48h Open House BCN i, així, la xifra de visitants de la història del 48h Open House BCN (12 anys) assoleix els 627.802 visitants.