NOTICIES


14/04/2022

La volta al món en 12 hores!

Compartir:

El passat dissabte 9 d’abril, l’associació 48h Open House Barcelona (OHB) va participar al festival Housing and the People, esdeveniment que congrega a la xarxa els festivals Open House del món! Durant 12 hores, des de les 6 h fins a les 18 h (UTC), vam poder visitar fins a 70 models d’habitatge pioners en el món i experimentar-los en viu!

Si no vas poder connectar-te, l’emissió és al canal de Youtube de Open House Worldwide (OHWW), on podràs explorar totes les intervencions al teu ritme. Cada sessió,d’una hora de durada, ens porta per tipologies d’habitatge noves o avançades per al seu temps, a Barcelona, Basilea, Brno, Colombo, Dublin, Hsinchu, Lagos, Lisboa, Londres, Melbourne, Mèxic, Montpeller, Nova York, Oslo, Praga, València, Viena, Taipei.

A les 16 h, la novena hora de l’esdeveniment, OHB va moderar la sessió i la taula rodona posterior a les visites sota el títol MAL·LEABLE Al MEDITERRANI. De la mà de Javier Burón, gerent d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, i Farshid Moussavi, arquitecta internacional que treballa des de Londres, vam visitar els habitatges a Barcelona i La Folie Divine a Montpeller, dos projectes d’habitatge amb l’adaptabilitat com a motivació.

A mesura que canvien les nostres estructures familiars,les nostres maneres de viure i els nostres requisits domèstics, els models d’habitatge també s’estan dissenyant per a adaptar-s’hi. El centre de l’habitatge és l’ésser humà: cadascun de nosaltres necessita espais únics per una manera de viure, de treballar, de somiar.

Així que comencem amb una ruta ràpida pel model APROP a Barcelona: primer entrem a l’edifici en construcció en Glòries, davant del Museu del Disseny, i acabem al bloc, ja en funcionament, a Ciutat Vella. Burón va explicar l’experiència de l’ajuntament, i es va enfocar en el planejament i les polítiques urbanes per dur a terme aquest model d’habitatge temporal, amovible i escalable. Va posar èmfasi en l’experimentació des d’allò públic per complir reptes de rapidesa, grandària, eficiència ecològica i, fins i tot, reducció d’impostos. Conscient que es tracta d’habitatge d’emergència, va subratllar la industrialització de la construcció, la bellesa de l’arquitectura i el luxe dels espais.

Farshid Moussavi va presentar una tipologia d’habitatge nou, totalment flexible, per a adaptar-se a les preferències i les experiències específiques de cada resident de La Folie Divine. Aquest projecte, comissionat per l’ajuntament de Montepeller, és el primer de dues torres compactes que redefineixen el paisatge circumdant al compactar la seva petjada sobre el terreny. Moussavi va emfatitzar les possibilitats de transformació de cada habitatge: cada inquilí ha adquirit un disseny únic, projectat per ell mateix.

La sessió ens va portar, a través de la història completa d’un edifici, des del planejament urbà fins a la materialització d’una idea per un arquitecte. Comencem el debat amb un dubte: estem llestos, com a humans, com a ciutadans, per a aquesta nova tipologia d’habitatge d’una llar adaptable?

Et convidem a descobrir les propostes d’habitatge en aquestes 12 hores d’emissió del OHWW. L’experiència de Open House Worldwide és una invitació a considerar la vida en comunitat. És una immersió en veïnats diferents, en urbanitzacions que s’han atrevit a canviar l’statu quo. Entenem l’arquitectura de la mà dels qui la produeixen i dels qui la viuen.

Explica’ns: amb quin model d’habitatge et quedes?

#modelhabitatge

Links:

Nuestro video APROP en youtube
Openhouse worldwide - Malleable on the Mediterranean
La Folie Divine Montpellier