OPEN SOCIAL

Amb els elements arquitectònics, ens proposem fer-nos conscients de totes les peces del joc que donen lloc a les nostres ciutat, on també s’inclouen les persones que desenvolupen les seves habilitats per fer servir amb molt de compte els recursos de la terra, per relacionar-se en equilibri amb la natura, per adaptar-se amb responsabilitat a les urgències actuals. Aquestes preocupacions es reflecteixen en projectes amb suports transversals, ambientalment sostenibles i socialment responsables.

OPEN SOCIAL és un seguit d’accions d’integració i participació per millorar la capacitat de resposta de l’arquitectura davant dels desafiaments d’inclusió social.

La inclusió social és el camí per construir un model de societat justa que vinculi totes les persones i que generi els suports naturals per cobrir les necessitats de tots els habitats de la ciutat per igual. Per això, dins la programació del festival es pot veure aquella arquitectura pensada per a persones i col·lectius de risc (com ara dones, gent gran, persones dependents, infants…).

La secció també dona visibilitat a l’arquitectura cooperativa, que parteix d’una ciutadania proactiva i que allunya la societat de l’individualisme. Durant el festival, es poden visitar projectes pensats, promoguts i dinamitzats per l’acció ciutadana i les xarxes veïnals; promoguts per l’Administració pública, i una mostra d’habitatge amb un model de gestió col·lectiva que involucra els usuaris en un projecte participatiu i els aporta estabilitat.

Programació

L’ACCESSIBILITAT DEL FESTIVAL

El festival facilita les visites als edificis de la programació i l’experiència arquitectònica a tots els públics. D’una banda, el festival disposa d’una cartografia del grau d’accessibilitat de les activitats de la programació, indicant els elements de suport de què disposen;  d’altra banda, aporta un espai de crítica i debat amb continguts, que permeten entendre i aprofundir en la relació íntima que existeix entre l’arquitectura i l’accessibilitat.

El grau d’accessibilitat de les activitats és una valoració global que té en compte l’accés, la comunicació vertical entre plantes i la comunicació horitzontal entre diferents espais. L’associació fa un estudi que analitza el recorregut de cada visita en el marc del festival i defineix l’accessibilitat de les visites (no de l’edifici). 

Com cada any el festival disposa d’una cartografia del grau d’accessibilitat de les activitats de la programació i s’indiquen els elements de suport de què disposen. Els voluntaris assignats a cada edifici disposen d’informació ampliada sobre accessos o recorreguts alternatius.

Com a novetat d’aquesta edició, s’ha afegit informació específica en les activitats considerades “no accessibles” per a que cada visitant pugui realitzar la seva pròpia valoració.

Aquesta edició destaquen, a més a més, tres activitats adaptades:

Visita a Torre de la Creu amb suports tàctils i audiodescripció
Diumenge a les 16h. Punt de trobada Passeig de Canalies, 14, Sant Joan Despí.

Itinerari “Montjuïc i l’Exposició Internacional” amb interpretació en LSC
Diumenge a les 11h. Punt de trobada la torre veneciana de la dreta mirant cap al MNAC.

Itinerari Modernista Jujol adaptat amb interpretació en LSC
Dissabte a les 10h. Punt de trobada s’indicarà un cop feta la inscripció.

Amb el suport de: