Des del nostre taller (la ciutat de Barcelona), amb compromís cap a la ciutat i la regió metropolitana, amb l’habilitat desenvolupada durant 13 edicions del festival, amb professionalitat i generositat, volem que el pròxim cap de setmana del 22 i 23 d’octubre tots puguem tornar a gaudir de l’arquitectura de les nostres ciutats. Cada any, la programació del festival d’arquitectura 48h Open House BCN destaca un tema perquè els habitants de la ciutat s’interessin i gaudeixin de l’arquitectura de manera diferent. Aquest 2022, el festival commemora els oficis com una manera de reconèixer totes les disciplines i els professionals que fan de l’arquitectura una peça col·laborativa i global. Volem parlar de les parts (professions i oficis) que formen el tot (l’arquitectura). Aquest enfocament en allò que està més enllà de l’edifici –en els oficis, en els processos i en els elements– és una manera d’enderrocar barreres entre dissenyadors i artesans, entre usuaris i arquitectes. Ens interessa que es vegin les persones que fan aquests treballs, generalment ocultes, i proposar-vos una presa de consciència sobre l’arquitectura com una obra cocreada. Volem que aquests professionals i artesans comparteixin amb nosaltres els secrets dels processos de producció col·laborativa. Perquè, al final, els que es dediquen a crear aquest tot que és l’arquitectura són persones que materialitzen aquest entorn on vivim.
LA LLIGA DELS OFICIS
f. Associació per defensar els oficis i els principis de l’arquitectura, amb honestedat i responsabilitat.
Vitralls modernistes, ceràmiques maiòliques, eines de simulació i disseny biofílic, estructures de fusta i de ferro, grans peces d’orfebreria, impressió 3D amb terra, drones de supervisió d’obra o metodologia BIM… L’evolució dels oficis al llarg de la història va des de la imatge d’un artesà en un taller envoltat d’aprenents, fins a la d’un professional situat a qualsevol indret tot pensant edificis amb el suport de les noves tecnologies. El cert és que, en el seu context social i econòmic, tots tenen en comú un compromís cap a allò que estan fent; una motivació per aprendre una tècnica i desenvolupar-la; una habilitat en l’ús de les seves eines; uns valors professionals; la generositat de voler fer bé les coses. El festival d’aquest any és un homenatge a la dedicació ia la responsabilitat dels qui materialitzen l’arquitectura, les persones que aporten el seu compromís, disciplina i generositat en la creació de l’entorn on vivim. Concretem aquesta admiració amb La Lliga dels Oficis, una demostració concisa d’oficis heterogenis que creen múltiples arquitectures, de característiques i possibilitats variades. Tindrem la sort de visitar alguns espais clau en la representació d’aquesta lliga: L’IAAC a Barcelona, l’Institut Provençana, amb el seu Blue Container Project, a L’Hospitalet de Llobregat, Ca l’Amigó a Badalona, el campus de Torribera a Santa Coloma de Gramenet, l’Escola d’Art a Can Negre a Sant Joan Despí, el Teatre La Massa a Vilassar de Dalt, i la Casa Josep Planes Robert a Sitges.
La programació del festival també ressalta diferents edificis de la programació organitzant-los per seccions temàtiques: la secció Open Infraestructures convida a visitar les instal·lacions que donen suport al desenvolupament de les ciutats, com l’antiga fàbrica Enmasa Mercedes-Benz, a Barcelona, les cotxeres del Tram, a Sant Joan Despí, o les oficines municipals El Viver, a Badalona; la secció Open Social mostra l’arquitectura de la ciutat que respon als desafiaments de crear una societat igualitària, com l’Escola La Salle Comtal, el taller Top Manta, a Can Batlló, o l’espai de recursos per a dones La Ciba, a Santa Coloma de Gramenet; i la secció Open Green destaca els edificis pensats amb criteris de sostenibilitat ambiental, energètica i econòmica, com el CEM Turó de la Peira i l’habitatge passivhaus, a Barcelona, o l’edifici Planeta, a l’Hospitalet de Llobregat.
Aquesta edició del festival és presencial i també s’ofereixen visites amb audioguia. A la nostra web trobareu àudios d’edificis, itineraris i oficis com a tema de l’any. Compartim, a més a més, vídeos fets especialment per a aquesta edició: persones reals darrere dels superoficis que expliquen la seva feina i responsabilitat davant la materialització de l’arquitectura.
En resum, allò que perdura en el temps té un significat cultural. L’arquitectura és cultura i el cap de setmana del 22 i 23 d’octubre tornarem a gaudir de l’arquitectura de les nostres ciutats.