NOTICIES


01/08/2022

CAP VÍCTOR CATALÀ

Compartir:

Projecte de secció clàssica de tres naus, semblant a la d’una capella, que s’adapta a l’escala de l’entorn i qualifica l’espai interior: des de fora, l’edifici es protegeix de les vistes amb una façana opaca cap a la carretera (donant resposta a la necessitat de privacitat de l’equipament); a l’interior, el programa s’organitza a peu de carrer, en un esquema de dues línies de consulta que emmarquen un espai central de més alçària que rep llum de nord a través d’una finestra alta (creant una atmosfera íntima, i dirigint la mirada cap al cel). Constructivament, el projecte recupera conceptes tradicionals amb materials com el maó ceràmic per a parets i voltes i la fusta de pi envernissada (tot construït per artesans locals, amb la clara intenció de perdurar en el temps); i amb solucions climàtiques com els gruixos de paret (que afavoreixen la inèrcia tèrmica) i la ventilació natural (a través de finestres a nord).

NOTICIES


25/08/2021

RECINTE SANT PAU – CAMPUS SALUT BARCELONA

Compartir:

Conjunt hospitalari que ocupa un espai equivalent a nou illes de l’Eixample de Cerdà, amb un seguit de pavellons aïllats envoltats de jardins i connectats entre ells a través de galeries subterrànies. En una primera etapa entre 1902 i 1912, a càrrec de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, es van acabar deu pavellons (sis d’infermeria, dos de reconeixement i un d’administració), tots d’estil modernista, amb una gran riquesa ornamental de pedra, ferro i ceràmica. En una segona etapa entre 1914 i 1930, a càrrec de Domènech i Montaner i, partir de la seva mort el 1923, el seu fill Pere Domènech i Roura, s’hi va introduir un estil eclèctic d’elements de disseny més simples (convent, farmàcia, cuina, església, casa de convalescència). Paulatinament, a partir de 1916 i fins el 1930, es van anar traslladant els serveis de l’Hospital de la Santa Creu del Raval al nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que s’aniria actualitzant, al llarg del temps, amb noves edificacions (pavelló de tuberculosos, Fundació Puigvert, institut de recerca, centre Kàlida…). Des de l’any 2009, l’activitat assistencial de l’hospital es porta a terme al nou edifici, obra dels arquitectes Esteve Bonell, Josep Maria Gil, Sílvia Barberà, José Luis Canosa i Francesc Rius, que disposa d’unes instal·lacions punteres, una gran vocació per innovar i capacitat per créixer.

En aquesta edició del festival 48h Open House BCN 2022, l’organització ha incorporat la visita de diferents espais que formen el Sant Pau – Campus Salut Barcelona, un projecte multidisciplinari emmarcat en quatre eixos estratègics:

NOTICIES


06/10/2020

RECINTE SANT PAU – KĀLIDA SANT PAU

Compartir:

Situat en una parcel·la entre el nou Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i el recinte modernista, el centre Kàlida ofereix un refugi a persones amb càncer, els seus familiars i cuidadors. L’edifici es pensa d’acord amb el concepte d’arquitectura per cuidar i s’inspira en la riquesa de materials, textures, colors, geometries i espai verd del recinte original. Es tracta d’un edifici de 400 m² distribuït en dues plantes: a la planta baixa se situen espais flexibles oberts al jardí, 650 m², protegits per vegetació, murs i pèrgoles que els aïllen de l’Hospital i aporten privacitat als usuaris; a la planta primera hi ha les habitacions, que miren a un menjador a doble alçada. La façana es materialitza amb un mur ceràmic que filtra la llum del Mediterrani, ajuda a ventilar i preserva la intimitat, al mateix temps que s’integra al recinte històric a través del color, la textura i la composició.

NOTICIES


22/11/2022

HOSPITAL VALL D’HEBRON

Compartir:

L’hospital és una icona de l’arquitectura del barri i l’origen de la construcció del voltant. Entre els anys 1950 i 1970, es van crear tipologies específiques d’hospitals per a cada regió climàtica espanyola. Així que, tant l’hospital construït al 1955 com el materno-infantil del 1966 formen part d’aquest compendi de dissenys estructurat des del govern central. L’hospital materno-infantil és aquest gratacel circular, un edifici exempt que recorda un enorme fust que sobresurt de l’entorn. El Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus és un parc sanitari de referència on assistència, docència, recerca i gestió van unides. Es tracta de la suma de cinc institucions: l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que treballem plegades per millorar la salut i el benestar de les persones, des d’abans de néixer fins a la vellesa.

 

NOTICIES


06/10/2020

VALL D’HEBRON

Compartir:

El Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus és un parc sanitari de referència on assistència, docència, recerca i gestió van unides. Som la suma de cinc institucions, l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (CEMCAT) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que treballem plegades amb el mateix esperit pioner i un objectiu comú: millorar la salut i el benestar de les persones, des d’abans de néixer fins a la vellesa.A més, som una icona de l’arquitectura del barri i l’origen de la construcció del nostre voltant. En aquesta línia, hem iniciat un projecte de transformació d’aquest gran complex per convertir-lo en un espai més agradable, accessible, saludable i obert a l’entorn i als veïns.

En aquesta edició del festival 48h Open House BCN, es poden visitar els edificis següents:
Visites presencials:
· LABORATORIS CLÍNICS
Punt de trobada: porta d’entrada a l’edifici dels Laboratoris Clínics (Edifici 5A)
Dissabte 22 d’octubre: tres visites a les 11.00 hores, 12.00 hores i 13.00 hores (10 persones per visita)
Diumenge 23 d’octubre: tres visites a les 11.00 hores, 12.00 hores i 13.00 hores (10 persones per visita)

· VALL D’HEBRON INSTITUT DE RECERCA (VHIR)
Punt de trobada: porta d’entrada a l’edifici de Recerca Mediterrània (Edifici 13)
Dissabte 22 d’octubre: Tres visites 16h, 17h, 18h (10 persones per visita)

· VALL D’HEBRON INSTITUT D’ONCOLOGIA (VHIO)
Punt de trobada: porta d’entrada a l’edifici Cellex (Edifici 10)
Dissabte 22 d’octubre: tres visites a les 11.00 hores, 12.00 hores i 13.00 hores (10 persones per visita)

· CENTRE DE SIMULACIÓ
Punt de trobada: edifici de Traumatologia (Edifici 4), a les escales principals.
Dissabte i diumenge, visites a les 10.30, 11.30 i 12.30 h