NOTICIES


06/10/2021

EDIFICI PLANETA

Compartir:

L’activitat judicial es va desenvolupar en aquest edifici des de 1985 fins al 2008 quan els òrgans judicials de l’Hospitalet es traslladaren a la Ciutat de la Justícia (inaugurada el 2009). Cedit al Grup Planeta, l’edifici ha estat convertit en un centre de formació i innovació adaptant l’edifici existent a les necessitats dels nou ús i obert a un ampli ventall d’usuaris. Projecte de reforma realitzat per Lagranja Design que ha creat un centre modern, funcional i connectat amb l’entorn immediat. Alguns dels equipaments estan oberts a la activitat i oci de la ciutadania. La façana revestida amb una pell metàl•lica li aporta un aspecte tecnològic fita visual del barri. Conté un gran auditori per diferents cites culturals de la ciutat, així com aulari, sales de reunions, biblioteca i cafeteria.

 

NOTICIES


02/08/2021

INDÚSTRIA AKROLL

Compartir:

Indústria fundada als anys cinquanta del segle XX dedicada a la fabricació de complements metàl·lics per a la moda. L’edifici ha estat rehabilitat i transformat en un espai de creació amb platós audiovisuals, dins el nou Districte Cultural de l’Hospitalet. Un entorn inspirador i versàtil que ha respectat la història de l’edifici i del patrimoni industrial, fins i tot conservant-ne el nom, Industrial AKROLL. L’espai actual s’adapta a les necessitats de productores, directors, fotògrafs i la indústria dels esdeveniments; 2000 m2 en què conviuen passat industrial i present creatiu.

NOTICIES


02/08/2021

CASA ESPANYA

Compartir:

Antiga residència senyorial de planta baixa, pis i golfes amb una façana principal que presenta un acabament d’imitació de carreus, una porta principal d’accés adovellada, llindes dels balcons decorades amb relleus i un matacà central d’estil medieval. La façana lateral és més senzilla, tot i que manté la decoració d’imitació de carreus, i les golfes ventilen a través d’una sèrie d’arcs rebaixats de maó vist. Des de l’any 1972 és la seu principal del Museu de l’Hospitalet.

NOTICIES


02/08/2021

CASA DELS CARGOLS

Compartir:

La Casa dels Cargols es va construir el 1911 a petició de Miguel Ribera i Mora, propietari d’un solar a la cantonada dels carrers del Montseny (abans l’Hospitalet) i del Llobregat, on volia construir una casa unifamiliar. L’obra va ser creada pel mestre d’obres Mariano Tomàs i Barba com a habitatge aïllat envoltat per un jardí. Hi destaca la combinació de colors de les façanes, així com la rica decoració en rajola vidriada, en pedra i de ferro forjat. La Casa dels Cargols és un dels pocs exemples del modernisme a l’Hospitalet. Des del 2009 és la seu de l’Oficina Jove de l’Hospitalet.

NOTICIES


02/08/2021

CAN FAMADES – MASIA MUSEU SERRA

Compartir:

Masia del segle XVII, al límit entre l’Hospitalet i Cornellà, de planta quadrada i coberta amb teulada a quatre aigües. A les façanes destaca la pedra ben escairada a les cantonades, a les dovelles del portal i a l’emmarcament de les obertures, la filera d’arcades de mig punt de les golfes i els rellotges de sol. L’interior conserva la distribució i els materials originals. Des d’inicis del segle XX, els Serra hi van establir el taller i l’obrador familiar de ceramistes. L’interior allotja obres fetes per tres generacions: el modernisme d’Antoni Serra i Fiter, els reflexos metàl·lics d’Antoni, Josep i Enric Serra i Abella, i les obres actuals de Jordi Serra Moragas.

NOTICIES


06/10/2020

ITINERARI ARQUITECTURA DE CONTRASTOS DE LA PLAÇA D’EUROPA

Compartir:

En aquest itinerari podreu descobrir els contrastos que conviuen a la plaça d’Europa, des de la masia fins als gratacels construïts per grans arquitectes, passant per una fàbrica d’estil modernista.

NOTICIES


06/10/2020

ITINERARI INDUSTRIAL

Compartir:

És un Itinerari a peu pels barris del Centre i Sant Josep per descobrir el patrimoni industrial de L’Hospitalet, a través de de la història de les antigues fàbriques aixecades a meitat del segle XIX. Un passeig pel passat fabril de la ciutat de l’Hospitalet, concentrat en el barri de Sant Josep. Aquest barri va néixer arran de l’evolució del nucli històric de Santa Eulàlia, indret vinculat a l’expansió industrial de Barcelona a partir de la carretera de la Bordeta i del barri de Sants. Aquí va ser on les grans indústries del tèxtil de Barcelona van instal•lar els anomenats Prats d’Indianes. Però tot i que el del tèxtil va ser un dels sectors amb més protagonisme a la revolució industrial, no va ser l’únic. Al llarg del recorregut veurem també indústries que es dedicaven a altres activitats, com la ceràmica (Cosme Toda) o el metall (La Farga).

Recorregut:
– Tecla Sala
– CosmeToda
– Germans Albert
– Can Vilumara

NOTICIES


06/10/2020

ITINERARI ARQUITECTE PUIG I GAIRALT – COLLBLANC LA TORRASSA

Compartir:

Coneix els edificis més representatius del districte de Collblanc-la Torrassa i l’obra dels arquitectes Antoni i Ramon Puig i Gairalt. Aquests arquitectes representen l’arquitectura hospitalenca dels anys ’20 i ’30 del segle XX. Fills de l’Hospitalet, van anar evolucionant des de formes modernistes i noucentistes per acabar centrant-se en el seu estil més característic: el racionalisme, propugnat per arquitectes de la talla de Mies Van der Rohe i Le Corbusier. Durant el recorregut visitarem els edificis més emblemàtics dels arquitectes i descobrirem la important tasca d’urbanista que Ramon Puig i Gairalt va realitzar en qualitat del seu càrrec d’arquitecte municipal de L’Hospitalet i la seva atenció a l’arquitectura domèstica – les peculiars cases de passadís destinades a la comunitat obrera.

Recorregut:
– Pont d’en Jordà
– Castell de Bellvís
– Plaça Espanyola
– Casa del Cargols
– Teatre Joventut
– Plaça i Mercat de Collblanc
– Gratacels de Collblanc

NOTICIES


06/10/2020

MÒDUL: PROJECTE DE REGENERACIÓ URBANA DE L’ESPAI DE MATACAVALLS

Compartir:

El projecte vol incidir en la transformació d’un solar en desús del districte La Florida – Les Planes per fer-lo més segur, jugable i inclusiu. Al 2018 un procés participatiu impulsat per l’Ajuntament de l’Hospitalet defineix la recuperació de l’espai i al 2019 la Fundació Contorno Urbano, entitat del barri, lidera el projecte de regeneració de l’espai i crea una xarxa comunitària al voltant del projecte que participa utilitzant una metodologia horitzontal. A principis de 2020 es decideix prioritzar la construcció de l’equipament sociocultural al parc per revertir situacions de desigualtat, dinamitzar l’espai i enfortir el teixit comunitari, que donarà resposta a la falta d’equipaments del barri, ara més urgent que mai degut a la crisi sanitària. Aquest equipament serà autogestionat per la xarxa d’agents i funcionarà com una aula comunitària oberta a l’aire lliure per fer activitats educatives, de lleure, esportives i culturals.

NOTICIES


06/10/2020

GRATACELS DE COLLBLANC

Compartir:

L’edifici “Gratacels de Collblanc”, s’erigí entre 1931 i 1933, per. L’augment massiu de fluxos migratoris va portar a l’arquitecte municipal Ramon Puig Gairalt a projectar aquest model d’habitacle innovador tant perquè representa el concepte de densificació en alçada – de 44,50 m d’alçada insòlita a l’època, essent, en el moment, la casa més alta de Catalunya -, com per les innovacions tecnològiques i avantguardistes properes al moviment racionalista – expressivitat mitjançant fórmules volumètriques i una estructura piramidal -. 11 pisos, 34 cèl•lules d’habitatge, escala lateral amb caixa d’ascensor i patis de ventilació de forma poligonal o rectangulars configuren aquest Gratacel, un símbol de la ciutat, símbol de progrés i modernitat.

NOTICIES


06/10/2020

DISTRICTE CULTURAL – EDIFICI FREIXAS

Compartir:

El Districte Cultural és un projecte estratègic de ciutat que té la cultura i la creativitat com a motors de transformació i desenvolupament social i econòmic. Es tracta d’un dels edificis industrials amb més potencial de la ciutat, i permet veure com treballen artistes i creatius que estan fent de l’Hospitalet un punt neuràlgic i de referència en l’impuls de la creativitat, el talent i la innovació dins l’entorn metropolità.

NOTICIES


06/10/2020

ITINERARI LLIURE LA REMUNTA

Compartir:

Itinerari audioguiat per l’antic recinte de La Remunta, ara parc públic, on descobrireu l’origen a través de la masia, les restes del canal de la Infanta, les ampliacions de la caserna militar i els canvis d’ús de les darreres restauracions.