SANTA COLOMA DE GRAMENET

Des de l’explosió demogràfica dels anys seixanta del segle passat, Santa Coloma sempre ha tingut mancança d’espais de convivència. L’esforç urbanístic per transformar un paisatge massificat i engolit pels edificis i el trànsit rodat és un repte global. Santa Coloma lluita per reinventar-se, amb actuacions inclusives, participatives i sostenibles, on la veu dels veïns cada cop és més present i forta.

Aquest any, al campus universitari de Torribera, el recinte més important de l’arquitectura noucentista a la regió metropolitana de Barcelona, s’incorporen per primera vegada el Pavelló del Verdaguer, l’Escola de Restauració i l’església. Es va tenir una cura especial en la rehabilitació d’acabats i detalls originals de cada edifici, una forma de destacar les particularitats d’aquests fragments que perfeccionen la composició de l’arquitectura.

A més, el treball de l’arquitecte municipal Josep Alemany i Juvé (l’arquitecte de la primera Lleialtat Santsenca, entre altres espais) es remarca amb un itinerari especial per ressaltar els àmbits de coneixement del professional en l’arquitectura a partir de “descontruir” la seva obra. També, aprofitar el festival per visitar un context més diferent que s’aboca en la millora de la biodiversitat en el refugi pròxim al riu Besòs, o la Torre Pallaresa, un edifici d’estil renaixentista situada en el mig d’una vall de Santa Coloma de Gramenet.

Programació