NOTICIES


23/09/2022

MERCAT DE SANT ANDREU

Compartir:

Projecte de remodelació del mercat de Sant Andreu, un edifici format per un cos principal (col·locat al mig de la plaça del Mercadal i on es desenvolupa el mercat alimentari) i un local de vendes amb parades no alimentàries que es percep com un passatge cobert entre la plaça i el carrer de Rubén Darío). El projecte es planteja des de les premisses següents: reducció de la volumetria (per reduir l’impacte volumètric de l’edifici sobre la plaça, es manté el perímetre i s’acota l’alçada); transparència de la façana (per integrar l’activitat comercial de la plaça del Mercadal a l’activitat del mercat, es converteix la plaça en el primer passadís del mercat tot mantenint el mateix paviment); voluntat de projecte emblemàtic (voluntat de fer-lo reconeixible des de l’entramat de carrers del barri); tractament de la coberta com a façana.

NOTICIES


12/09/2022

MUSEU TORRE BALLDOVINA

Compartir:

És una antiga residència construïda aprofitant una torre de defensa del segle XI. L’aspecte actual el pren bàsicament durant el segle XVIII, amb un cos de planta irregular, aprofitant antics fonaments. Durant dos segles, va ser residència de la família Sagarra (de l’escriptor Josep Maria de Sagarra), que a inicis del segle XX en va modificar profundament l’estructura i va fer servir el maó vist en arcades neogòtiques, i es disposa perpendicularment a la façana antiga. La restauració (1982) és respectuosa amb els murs originals i no es planteja arqueològicament (escala, muntatge museogràfic…). Actualment, és un museu local pluridisciplinari que té l’objectiu de protegir, conservar, estudiar i difondre el patrimoni cultural i natural del territori, tot col·laborant amb les entitats públiques i privades de la ciutat.

NOTICIES


08/09/2022

ITINERARI MURALISME COM A EINA DE TRANSFORMACIÓ SOCIAL

Compartir:

Explorarem obres d’art públic (muralisme, mosaic) i la identitat de la ciutat, tot passejant per diferents models d’intervenció comunitària lligada a l’art urbà que tenen la voluntat de generar empoderament i pertinença a l’espai públic. En aquesta ruta farem un recorregut per les intervencions que s’han fet els últims anys a la ciutat de l’Hospitalet, coneixerem millor què és l’art urbà, el grafiti i el muralisme comunitari i altres formes d’intervenir sobre la nostra ciutat mitjançant l’art a l’espai públic. https://www.contornourbano.com

NOTICIES


08/09/2022

VITRALLS BONET

Compartir:

Vitralls Bonet és una empresa fundada el 1923. Originàriament, el taller era al carrer d’Astúries del barri de Gràcia. El 2017, es va traslladar a un antic edifici industrial més gran (600 m2) i accessible del Districte Cultural de l’Hospitalet de Llobregat. El nou taller disposa d’espais per a l’exposició, magatzem i tallers separats per a la construcció de vitralls nous i per a la conservació i la restauració de vitralls. La visita permet veure els espais de treball, però també els projectes que desenvolupa, que solen ser peces rellevants del patrimoni vitraller català. Els mètodes i els materials que s’han fet servir en aquest art d’origen medieval, sempre associat a l’arquitectura, en general són poc coneguts. A l’espai d’exposició es poden veure altres obres i objectes elaborats pels artesans del taller, partint de projectes d’artistes com Grau-Garriga, Will Faber, Perico Pastor, Tano Pisano, Daríus Vilàs… La visita al taller J.M. Bonet és una immersió en l’art del vitrall i també una revisió a l’evolució de les arts decoratives catalanes dels darrers cent anys.

NOTICIES


08/09/2022

HABITATGE L’OASI

Compartir:

Oasi és el nom d’un projecte arquitectònic, però prové del procés de recerca de trobar un espai verd, sostenible i amb qualitat de vida en una de les ciutats més denses del país. Als inicis era una botiga de productes de tot a 1 euro que tenia l’objectiu final de convertir-ho en un espai d’ús mixt, on es pogués viure i treballar, però, per sobre de tot, que fos un espai flexible i eficient energèticament. El repte d’aquesta reforma era trobar el punt de flexibilitat i adaptació adient per plantejar un habitatge que s’adaptés als usos d’una parella jove en l’actualitat, però també amb quinze o vint anys de projecció. El resultat és un pulmó verd com a nucli central de l’habitatge que treballa com a espai termoregulador, i la resta d’estances s’articulen al seu voltant nodrint-se de la qualitat de l’aire i de la temperatura que proporciona aquest gran jardí.

NOTICIES


19/08/2022

NNWALLERY: MUR VALÈNCIA-ROGENT

Compartir:

El projecte NNWALLERY, promogut per Núñez i Navarro en col·laboració amb Norma Editorial, transforma murs d’obra en grans murals on artistes urbans vinculats a la ciutat (grafiters, historietistes, dibuixants de còmic…) expressen allò que els inspira Barcelona. Un cop acaben les obres dels edificis, els murals es retiren.

Al carrer de València, cantonada amb Rogent, s’hi podrà veure l’obra de DXTR (Dennis Schuster, Berlín), artista d’estil urbà de projecció internacional que combina aplicacions en murs urbans i campanyes publicitàries per a marques reconegudes. Serà un mural interactiu, de més de 50 metres de llarg i 2,5 metres d’alçada, inspirat en el mític On és Wally: entre múltiples personatges i detalls, el mural amaga tres objectes o personatges que l’espectador pot trobar, capturar en una imatge i enviar a través d’un formulari per participar en un sorteig. Durant el festival, es podrà veure l’artista en directe pintant el mural.

NOTICIES


31/07/2022

OFICINES AL CARRER TRAFALGAR

Compartir:

Reforma d’unes oficines en una planta de 500 m² per a la nova seu d’una companyia suïssa a Barcelona. La proposta es basa a crear un vincle entre els dos paisatges: el paisatge del mar i les dunes mediterrànies es transformen fins a evocar les muntanyes de Suïssa. El projecte crea espais de qualitat, amb un ambient saludable i amb espais de relació entre els treballadors, espais flexibles amb capacitat d’ampliació i una bona acústica. El programa s’organitza en franges: una primera zona de mar amb espais oberts de treball (amb materials i textures mediterrànies que evoquen el blau del mar, la sorra i el verd dels prats); una franja de dunes amb zones de reunió (amb panelats que dibuixen les dunes i es perforen per millorar l’acústica de les sales); una zona de treball dinàmic per a reunions informals, amb accés a la informació digital (materialitzada amb fusta per donar calidesa a l’espai); una última franja amb els serveis de cuina, una àgora i una terrassa (materialitzada amb inspiració de la collita).

NOTICIES


25/07/2022

NAU SAGUNT 22

Compartir:

Transformació d’un antic edifici industrial (amb una alçària interior de 4,4 m, coberta amb estructura metàl·lica i tancaments de totxo massís) en un gran edifici escenari (amb usos com estudis de gravació i espais per a exposicions d’art, concerts, recepcions). El projecte juga amb les relacions interior-exterior: des que es travessa la porta d’accés fins que s’entra a la nau, apareixen diferents recorreguts exteriors; quan les grans portes de la façana principal s’obren, l’edifici i el carrer passen a ser un extensió de l’altre; es creen nous espais buits (patis, claraboies, terrasses) per donar suport a les zones més tancades… Amb l’ajuda dels materials que complementen els espais, cada racó es fa atractiu.

NOTICIES


25/07/2022

HABITATGE 0110

Compartir:

Reforma de l’habitatge del mateix arquitecte, que busca la materialització de l’arquitectura en la qual se sent còmode: figures geomètriques senzilles, que creen espais complexos i on la construcció i els materials acaben de definir els espais desdibuixant-ne els límits. L’espai central és un quadrat (que conté la cuina, la sala, el menjador i altres espais lliures) i al costat s’hi troba un espai triangular que fa un gir a la planta de l’habitatge (accés a la zona d’habitacions). Entre les dues peces no hi ha separació física i únicament s’indica la transició mitjançant un canvi d’alçada del sostre. Els materials que acaben de configurar l’espai són, entre d’altres, una cinta de fusta de roure tenyida de negre que recorre les parets i les uneix, i un pilar central recobert de llautó (vestigi dels murs estructurals preexistents, que s’enderroquen).

NOTICIES


25/07/2022

HABITATGE AL CARRER IGNASI IGLESIAS

Compartir:

Transformació d’un habitatge amb distribució rígida en un que permet flexibilitat en l’ús dels espais i que acompanyarà les necessitats de la família al llarg del temps. El projecte crea un nucli central amb cuina i bany de cortesia, que, combinat amb un joc de portes corredisses, permet encadenar diferents espais (habitacions, cuina, sala d’estar) i fer la volta completa al nucli. D’aquesta manera, l’habitatge es transforma en un espai encadenat de més amplitud que es pot fer servir de maneres diferents. Per exemple, la proposta preveu que les habitacions dels petits de la família es puguin sectoritzar o que la barra auxiliar de la cuina pugui convertir-se en una zona de treball puntual. Els materials i els acabats del projecte en reforcen la idea: el paviment és continu (per no interrompre la seqüència visual d’espais); la caixa central es recobreix amb fusta de bedoll (per donar-li més visibilitat), i les parets, els sostres i les portes es pinten de blanc per emfatitzar-ne la presència.

NOTICIES


21/07/2022

HABITATGE A RONDA SANT ANTONI

Compartir:

Reforma integral que efectua un esponjament de l’espai original des de l’accés fins a la façana. Les zones comunes formen una seqüència d’àrees connectades que generen noves visuals i potencien la il·luminació natural i la ventilació de l’habitatge; mentre que les zones privades se situen adossades a la façana, als patis interiors i a la galeria de pati interior d’illa (des d’on es pot apreciar la longitud total d’aquest habitatge passant). El projecte resultant respira harmonia entre els elements originals conservats (paviments hidràulics, cornises i fusteria exterior) i els nous (mobiliari, fusteria interior i llum indirecta) i reivindica el caràcter atemporal del nou habitatge.

NOTICIES


21/07/2022

COL·LEGI NOTARIAL DE CATALUNYA

Compartir:

La construcció de la seu del Col·legi de Notaris de Catalunya es pot definir en tres etapes: la primera, quan es construeix la primera seu, sobre un solar a cavall entre els terrenys del convent del Carme i d’Elisabets (un edifici de nova planta de caràcter monumentalista i estil sobri, composició simètrica i organitzat al voltant d’un pati central); la segona, quan s’aixeca un segon pis a l’edifici original (millora les condicions de la sala d’actes i la biblioteca, i unifica funcions a cada planta) i s’amplia amb l’adquisició de la finca veïna (fet que millora les condicions de l’arxiu); la darrera, l’any 1992, quan es porta a terme un projecte unitari de reforma i ampliació que relliga els dos edificis (retornant la importància al pati central) i s’estableix un nou diàleg entre allò clàssic i la modernitat.