NOTICIES


06/10/2021

ITINERARI LITERARI MERCÈ RODOREDA (adaptat per a persones amb discapacitat visual)

Compartir:

INSCRIPCIONS EXHAURIDES

El barri de Gràcia és l’escenari de La plaça del Diamant, la novel·la més universal de Mercè Rodoreda. L’itinerari ressegueix l’espai i el temps en què es desenvolupa la novel·la. Llegirem alguns fragments de l’obra de Rodoreda que ens transportaran al passat, a la història de la Colometa i als llocs on va viure.

NOTICIES


06/10/2021

WALKING TOUR MODERNISME HIDDEN GEMS

Compartir:

INSCRIPCIONS EXHAURIDES

Discover in this panoramic guided tour the hidden gems of modernist architecture in the city of Barcelona. On this tour we will see unique buildings not so well known that stand out for their history, architecture or relevance in the city.

TOUR REALITZAT ÚNICAMENT EN ANGLÈS

NOTICIES


20/09/2021

CASETA KOLONIHAVEN (JARDINS DE PEDRALBES)

Compartir:

Kolonihaven és una tradició danesa que consisteix a llogar una parcel·la als afores de les ciutats, com a hort o jardí d’ús personal, un refugi de la ciutat on està permès construir un pavelló per a estades temporals. L’any 1994, es va demanar a tretze arquitectes de renom internacional que reinterpretessin aquestes cases-jardí. El despatx d’arquitectes EMBT va fer una reflexió al voltant del temps: els cicles de la natura (l’hort) i el temps de la família (espai refugi). El pavelló se situava al costat d’un arbre, i hi interactuava a través d’una estructura de fusta que establia un diàleg entre l’interior i l’exterior. El volum del pavelló, tres peces de diferents alçades, representava el creixement conjunt de la casa i la família al llarg del temps. El concepte de joc relligava el projecte: la planta del pavelló recollia unes traces que havia deixat la filla dels arquitectes jugant amb una cadira; les alçades variables responien a la interacció entre els diferents membres d’una família, i, finalment, l’estructura facilitava el joc entre l’arbre i la casa.

NOTICIES


20/09/2021

INTERVENCIÓ ARTÍSTICA AL CARRER DE SANTA ROSA

Compartir:

Mural efímer (fins al novembre) que reivindica que desenes de milers de llebrers són maltractats a tot l’Estat, anualment, uns gossos que, quan deixen de ser “útils” per a la caça i les carreres, són abandonats o molt maltractats. El mural mostra un paisatge nocturn que transmet pau, felicitat i, sobretot, un desig de llibertat per a aquests animals: tres llebrers feliços passejant amb absoluta llibertat. La tècnica utilitzada, escollida per aconseguir el nivell de detall dels gossos, és amb pinzells i pintura, i tots els dibuixos s’han fet a mà alçada, sense ajuda de cap projecció a la paret.

NOTICIES


15/09/2021

AMPLIACIÓ DE L’ESCOLA TÈCNICA SUPERIOR D’ARQUITECTURA DE BARCELONA (ETSAB)

Compartir:

Ampliació d’un edifici, de planta rectangular i caràcter vertical, per la part sud, amb formes orgàniques i de caràcter horitzontal. El nou volum es desenvolupa en planta baixa i semisoterrani, i s’hi ubiquen les aules teòriques i l’aula magna de la universitat. La majoria de les aules s’orienten a nord (fet que porta l’arquitecte a descartar l’ortogonalitat en favor de l’ús de la línia corba), i les que estan situades a sud s’il·luminen a través de patis que aporten llum indirecta i tamisada. A més, les aules es distribueixen de manera que els alumnes mirin cap al jardí, afavorint sempre una relació interior-exterior de l’edifici amb l’entorn. El tractament exterior de l’ampliació es diferencia de l’edifici existent i adopta la plaqueta ceràmica (pitxolí) com a material d’acabat (un material tradicional que s’adapta bé al projecte), creant un contrast de forma i materials que puntualment interaccionen. L’ampliació connecta amb l’edifici existent a través d’un gran vestíbul d’accés que articula el pas entre els dos edificis. Aquest vestíbul avui s’habilita per a exposicions, activitats culturals… i pren una dimensió pública.

NOTICIES


09/09/2021

MAREMAGNUM

Compartir:

L’edifici Maremàgnum, construït l’any 1995, en un moment de gran èxit de l’entorn del Port Vell, es va remodelar l’any 2006 amb l’objectiu de donar resposta arquitectònica a una actualització de la imatge comercial convencional. El nou projecte, que potenciava les qualitats arquitectòniques del projecte inicial, s’estructurava en dos fronts: d’una banda, introduïa nous materials i una paleta de colors més lluminosos; d’altra banda, creava un atri central que organitzava totes les plantes de l’edifici, hi introduïa llum natural i canviava radicalment la imatge del centre comercial. L’any 2007, amb la voluntat de donar caràcter de punt de trobada a l’edifici, es va fer una reforma a la planta segona del centre. Entre altres aspectes, el nou projecte va crear una plaça-terrassa-mirador central, coberta amb una marquesina lleugera i transparent, per poder-hi portar a terme diferents esdeveniments públics.

NOTICIES


02/09/2021

ANTIGA CASA ANNA DE MÓRA DE BACARDÍ (COL·LEGI DE CENSORS JURATS DE COMPTES DE CATALUNYA)

Compartir:

Casa aïllada amb jardí formada per dos volums rectangulars (un cos principal i un de secundari) de planta baixa i pis units per una galeria arrodonida a la cantonada. La façana principal de l’habitatge s’alinea a l’eix del jardí, fet que s’emfatitza amb una porta d’accés parabòlica molt ornamentada i un balcó a la planta superior, i està acabada amb un estucat llis que contrasta amb l’ornamentació de les cornises i del voltant de les finestres.

NOTICIES


26/08/2021

ESPAI OASIURBÀ

Compartir:

Oasiurbà és una entitat que ofereix serveis tècnics, legals i socials per garantir el dret a l’habitatge digne a les veïnes de la ciutat. Porten processos de rehabilitació amb comunitats, assessories legals, mediacions, reformes i projectes d’investigació amb el recolzament de les administracions per donar la millor resposta a les dificultats actuals tant de l’habitatge com dels comerços i entitats.⁠ Un d’aquests projectes d’investigació es troba al pati del seu espai de treball: un jardí vertical sense substrat que mostra les possibilitats que ofereixen les plantes bromèlies (modalitat pionera en el camp de la jardineria) que, amb una infraestructura molt lleugera i un manteniment mínim, permet fomentar la sostenibilitat de les nostres ciutats.

NOTICIES


02/08/2021

HABITATGES COTXERES DE SARRIÀ

Compartir:

Primer encàrrec d’habitatge col·lectiu d’envergadura que rep l’arquitecte (vint blocs de set pisos d’alçada que es distribueixen en quatre files). El projecte aproxima casa i ciutat per fugir de la monotonia i de les altures deshumanitzadores, i es treballa a diferents escales. A escala urbanística, es reinterpreten instruments tradicionals (com el carrer i la plaça) per tal d’alliberar els habitatges del trànsit rodat i acostar-los al màxim a l’espai verd (dins el conjunt es creen carrers-jardí). El disseny dels blocs és el resultat d’una recerca sobre esquemes experimentats amb anterioritat, amb programes funcionals diversos i una mínima ocupació de l’ample de la façana per part dels habitatges. A escala domèstica, apareixen diferents tipologies d’habitatge, que responen a criteris com la flexibilitat, l’economia, la densitat i l’orientació.

NOTICIES


30/07/2021

EDIFICI D’OFICINES TRADE

Compartir:

Conjunt de quatre torres d’oficines de planta lobulada, tres de les quals estan unides per la planta baixa, que recupera els conceptes del moviment modern per als gratacels de vidre i innova amb un mur cortina expressiu que es corba de manera sinuosa. El projecte és un exemple de les possibilitats de formalització de paisatges urbans des de la mateixa arquitectura (per la forma, per l’efecte mirall de la façana, que interrelaciona el conjunt amb l’entorn…). Constructivament, a l’edifici apareix una contradicció entre la pell envidriada (que aporta lleugeresa a les torres) i els ampits interiors de fàbrica d’obra (un recurs que l’arquitecte aplica en l’arquitectura domèstica).

El projecte de reforma interior d’una de les plantes d’oficines mantindrà al màxim l’esperit de la planta original (recuperarà l’estructura interior perduda de quatre oficines per planta), i s’actualitzaran les instal·lacions i els acabats tenint en compte les necessitats de les oficines del segle XXI.

NOTICIES


30/07/2021

JARDINS MARTÍ-CODOLAR

Compartir:

El banquer i empresari Lluís Martí-Codolar va allotjar una de les primeres col·leccions d’animals d’Europa a la seva finca. Aquest espai, avui és un jardí que combina racons romàntics i on sembla que el temps s’atura. S’hi troba una gran varietat d’arbres i plantes (una pineda i un palmerar); un monument als reis Ferran VII i Alfons XIII; un estany anomenat Rombe, on encara hi viu una colònia de tortugues; un monument en forma de dolmen dedicat a sant Joan Bosco datat del 1890, i l’espai del Cigarral de la Santa, un antic galliner destinat a allotjar animals de la col·lecció zoològica que es va transformar en un espai tranquil que evoca l’ambient d’un pati castellà (1922).

NOTICIES


30/07/2021

HABITATGE-ESTUDI MAS-AQUI

Compartir:

VISITA GUIADA SENSE INSCRIPCIÓ PRÈVIA.

Reforma d’un magatzem d’una antiga editorial, situat en planta baixa, per transformar-lo en habitatge i estudi d’una parella. El projecte transforma espais fragmentats i foscos originals en espais polivalents i fluids, i converteix un antic pati de llums en el nucli de l’habitatge per aportar llum natural als espais interiors. La zona d’estar de l’habitatge comunica a través d’una galeria amb un volum que conté l’estudi i l’habitació principal de l’habitatge. Els dos volums es comuniquen mitjançant un pas de coberta triangular amb tancament mòbil, una solució que ofereix una connexió interior entre els dos volums sempre que es vulgui.