NOTICIES


24/09/2022

3D LAB SANT PAU

Compartir:

Servei clínic transversal i hub d’innovació, investigació i docència de nova creació que va posar en marxa l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i que es pot conèixer a través d’una exposició instal·lada al mateix hospital.

L’equip de treball del 3D Lab està format per enginyers biomèdics que treballen conjuntament amb especialistes clínics i en diagnosi per imatge a través de tecnologies 3D: planificació 3D i simulació virtual, fabricació additiva mèdica –impressió 3D–, realitat virtual i augmentada, etc. Gràcies a l’aplicació d’aquestes tecnologies, es pot fer una planificació avançada i personalitzada de procediments i cirurgies d’alta complexitat. Així mateix, serveix com una eina per apoderar el pacient i millorar la seva experiència, així com la dels seus familiars, principalment a l’hora d’entendre la patologia o el problema de salut que els afecta i les diferents solucions que ofereixen els professionals.

NOTICIES


20/09/2022

RECINTE SANT PAU – HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU

Compartir:

Complex sanitari de quasi 100.000 m2 que es va inaugurar el 2009 i que està format per cinc blocs pràcticament independents, que s’uneixen en un gran vestíbul que, al seu torn, redistribueix les diferents circulacions i relaciona tot el complex hospitalari. Obra dels arquitectes Esteve Bonell, Josep Maria Gil, Sílvia Barberà, Josep Lluís Canosa i Francesc Rius, està situat al triangle nord del recinte històric.

El nou edifici té dues zones clarament diferenciades: una àrea per a serveis i una per a hospitalització, unides entre si per una zona intermèdia que actua com a vestíbul de relació. El bloc principal, de 36.000 m2, concentra l’activitat ambulatòria (serveis i consultes) i assumeix el rol d’edifici límit de parcel·la en el vessant del carrer del Mas Casanovas. La zona hospitalària es configura en forma de dits d’una mà, que s’introdueixen en la zona enjardinada que hi ha entre l’antic hospital i el nou, aconseguint una menor escala de l’edifici i una relació més subtil amb els antics pavellons.

Avui, l’Hospital de Sant Pau, que encara treballa per adequar els espais per oferir la millor qualitat assistencial, forma part del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT).

NOTICIES


19/09/2022

RECINTE SANT PAU – PAVELLÓ DE SANT MANEL DEL RECINTE MODERNISTA (BARCELONA HEALTH HUB I CENTRE DE VALIDACIÓ CLÍNICA DE SOLUCIONS DIGITALS DE SANT PAU)

Compartir:

Amb una superfície construïda de més de 2.563 m2, és un dels edificis amb unes dimensions més grans del Recinte Modernista. Dotat originalment de dos pisos i semisoterrani, al llarg dels anys l’edifici va patir diverses intervencions, que en van alterar les volumetries i l’aspecte interior i exterior. Però, gràcies a la rehabilitació que es va portar a terme entre els anys 2009 i 2012, ara es mostra amb tot el seu valor artístic original: façana de pedra i maó, rajoles de ceràmica blava decorades amb elements vegetals, teules vidriades a la coberta i pinacles que coronen l’edifici, entre altres elements.

L’últim ús sanitari que va tenir l’edifici va ser el d’acollir les dependències del Servei de Cirurgia General. Actualment, és l’espai que acull el nou Centre de Validació Clínica de Solucions Digitals, que ha posat en marxa l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau conjuntament amb el Barcelona Health Hub, amb l’objectiu d’avaluar i validar clínicament la viabilitat, la seguretat i l’efectivitat de noves solucions digitals en salut i de nous processos assistencials. Alhora, és un dels espais de treball que el Barcelona Health Hub, entitat que aglutina més de 300 grans corporacions, noves empreses i inversors, té al Recinte Modernista de Sant Pau.

NOTICIES


20/08/2022

RECINTE SANT PAU – ITINERARI CAMPUS HUMANISTA

Compartir:

Itinerari que inclou la visita a:

ESGLÉSIA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU
Lluís Domènech i Montaner, 1926

Església dissenyada per Lluís Domènech i Montaner, tot i que les obres les va acabar el seu fill, Pere Domènech i Roura, el 1926. És un clar exemple del moviment modernista català, especialment per la decoració de ceràmica. La capella consta d’una àmplia nau central, acompanyada de dues de laterals que estan separades amb columnes de maó. Dins s’hi custodien diferents obres dels famosos escultors Pau Gargallo i Eusebi Arnau.


RECINTE MODERNISTA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU
Lluís Domènech i Montaner, Pere Domènech i Roura, 1905-1912

Després d’acollir durant un segle les instal·lacions de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, arran del trasllat de l’activitat sanitària al nou centre, el 2009, un ambiciós procés de rehabilitació ha permès recuperar el valor patrimonial i artístic del Recinte Modernista de Sant Pau. Obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que en una primera etapa va inaugurar nou pavellons, entre ells el d’administració, té una gran riquesa ornamental de pedra, ferro i ceràmica. En una segona etapa, a càrrec del seu fill i també arquitecte Pere Domènech i Roure, s’hi va introduir un estil eclèctic d’elements de disseny més simples (convent, farmàcia, cuina, església, casa de convalescència).

Gràcies a aquesta transformació, el Recinte Modernista ha esdevingut un nou espai de referència a la ciutat de Barcelona, on conviuen la història i la innovació.

La restauració dels pavellons modernistes, declarats patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 1997, també ha permès el desenvolupament d’un programa cultural que té com a objectiu principal la reivindicació d’aquest tresor del modernisme europeu. La figura de Lluís Domènech i Montaner i la seva aportació al moviment modernista, així com el valor patrimonial i institucional de Sant Pau i la seva aportació a la medicina, en són les peces clau.

A més, la recuperació del conjunt modernista ha convertit part del Pavelló de l’Administració en un centre de reunions i esdeveniments. Amb capacitat per a més de sis-centes persones, els espais de l’administració són un emplaçament emblemàtic de la ciutat.

El Pavelló de l’Administració també acull l’Arxiu Històric de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, un dels fons documentals hospitalaris més importants que es conserven en l’actualitat, que abasta obres i documents històrics des del segle XV fins al XX.

NOTICIES


20/08/2022

RECINTE SANT PAU – ESCOLA UNIVERSITÀRIA D’INFERMERIA DE SANT PAU (centre adscrit a la UAB)

Compartir:

L’Escola es va crear segons el Decret del 4 de desembre del 1953, i va iniciar l’activitat el curs acadèmic 1954-1955, funcionant com a Escola d’Ajudants Tècnics Sanitaris (ATS). L’edifici que ocupa l’Escola Universitària d’Infermeria de Sant Pau des de llavors va ser l’antic allotjament de les monges que treballaven al centre hospitalari (el convent). L’any 1977, es va produir la integració dels estudis d’Infermeria a la Universitat, que es va transformar en Escola Universitària d’Infermeria, adscrita a la UAB.

NOTICIES


19/08/2022

CASA LES PUNXES X CLOUDWORKS

Compartir:

Espai d’oficines situat a l’edifici emblemàtic de la Casa Terrades, el qual, a causa de l’alineació de la Diagonal, ocupa la totalitat d’una illa irregular de l’Eixample. El conjunt està format per tres edificis independents entre si, resolts amb un llenguatge unitari. D’una banda, l’edifici es caracteritza per l’ús de diferents llenguatges en un únic edifici (es barregen estils del gòtic nòrdic i plateresc amb elements populars catalans, com l’ús de plafons de ceràmica); d’altra banda, pel coronament de les cantonades amb sis torres punxegudes que les emfasitzen.

Les oficines Casa Les Punxes, un espai de coworking i d’esdeveniments, ocupen tres plantes d’aquest edifici: a la planta baixa s’hi situa el lobby, amb una zona de treball flexible; a la segona planta, l’office (amb oficines privades i espai de coworking), i a la tercera planta, a la terrassa, hi trobem un espai de 600 m² per celebrar-hi diferents esdeveniments i sis sales de reunions ubicades a les característiques punxes de l’edifici.

NOTICIES


19/08/2022

BERNADÍ HUB

Compartir:

Espai de treball situat en una planta de dues altures (aproximadament d’uns 1.000 m²) dissenyat per acompanyar i assessorar diferents professionals del sector de l’arquitectura. El projecte s’adapta a les noves maneres de treballar i crea diferents entorns de treball (espais multifuncionals, espais comuns, de cocreació…). El conjunt està pensat des de la il·luminació, la biofília (destaca un jardí vertical exterior), l’acústica (que crea espais confortables) i la sostenibilitat (present en forma de noves tecnologies i materials que vetllen per tenir cura del medi ambient). A més, s’hi incorpora la cultura mediterrània a través de paviments de terracota, una gelosia de fusta, tons càlids i l’ús de plantes autòctones.

NOTICIES


25/07/2022

ATENEU LA BÒBILA I PLAÇA DE SÓLLER

Compartir:

Projecte conjunt de reforma i ampliació d’un equipament existent (l’Ateneu La Bòbila) i de reurbanització del parc de la plaça de Sóller. D’una banda, la transformació de l’edifici de l’Ateneu aconsegueix integrar-lo en l’entorn (els recorreguts quotidians del barri entren a l’edifici, la vegetació del parc li fa de protecció solar i l’edifici resultant deixa de ser un límit per als ciutadans), al mateix temps que es desenvolupa un nou programa amb les entitats veïnals per contribuir a la cohesió social. D’altra banda, el projecte del parc el fa permeable al barri i crea un nou espai públic inclusiu, accessible i segur (el reconnecta amb la vida quotidiana, reactiva la integració social aportant nous espais per a activitats i el renaturalitza).

NOTICIES


22/07/2022

HABITATGE AL PASSATGE DE ROURA

Compartir:

Reforma integral d’un habitatge construït l’any 1930 (habitatge d’una sola planta, amb sostres alts i bigues de fusta) al qual es construeix una remunta l’any 1960 i que, amb els anys, acumula volums disconformes al pati que en redueixen la mida. El projecte elimina aquests volums, que alteraven el pati, i el canvia a un pati mediterrani, plantant-hi nova vegetació, i converteix la terrassa en un oasi al mig de la ciutat. A l’interior, es manté una escala interior feta de volta, es crea una claraboia que la inunda de llum i s’aprofita per redistribuir l’habitatge i adaptar-lo a un nou programa funcional per a quatre persones. Els límits interior-exterior en planta baixa es desdibuixen a través d’un gran finestral que els connecta i d’un paviment continu de formigó polit que s’estén entre els diferents espais.

NOTICIES


22/07/2022

PALAU MONTANER (DELEGACIÓ DEL GOVERN)

Compartir:

Edificació aïllada, referent de palau exempt de l’Eixample dels primers anys, que va començar l’arquitecte Josep Domènech i Estapà (seguint un estil eclèctic i sobri) i van acabar els arquitectes Lluís Domènech i Montaner i Antoni Maria Gallissà (espais interiors i coronament de l’edifici). Aquests darrers, seguint l’estil modernista, van introduir-hi elements ornamentals, com la ceràmica vidriada de l’exterior i els vitralls de la claraboia que il·lumina l’ampli vestíbul interior amb una escala imperial de pedra. Per fer-ho, van envoltar-se dels millors artesans de l’època: a l’edifici s’hi troben col·laboracions amb Lluís Bru (mosaics), Eusebi Arnau (escultures), Gaspar Homar (ebenisteria i teixits), Francesc Tiestos (forja) i Antoni Rigalt (vitralls).

L’any 1950, l’edifici va passar a mans de l’Administració i se’n va fer un canvi d’ús per a oficines. El 1980, s’hi va fer una restauració integral, i els anys 2014 i 2016 s’hi van fer noves actuacions de restauració i rehabilitació de la tribuna posterior, mosaics tessel·lats del paviment, claraboia de l’espai central, vitralls, façanes i tanca de forja.

NOTICIES


22/07/2022

RECINTE DE L’ESCOLA INDUSTRIAL – TALLER DE FUSTERIA I LABORATORI DE QUÍMICA

Compartir:

La fàbrica de Can Batlló va créixer al marge de l’arquitectura existent, obra de l’arquitecte Rafael Guastavino, seguint criteris funcionals i de manera desordenada. Tot i així, les noves construccions no traurien protagonisme a l’arquitectura de l’edifici original. Entre aquestes edificacions, corresponents a una primera etapa de creixement de la fàbrica, s’hi troben els actuals tallers de fusteria i laboratoris de química de l’escola. Es tracta d’un edifici de forma allargassada, d’aquí el sobrenom de La Llonganissa, situat al nord del recinte, que originalment es feia servir com a tintoreria, espai per emmidonar, rentador i assecador. L’any 1913, es van adaptar els espais per a l’Escola Elemental del Treball, i el 1925 s’hi va fer una remunta d’un pis. Avui, acull els tallers de fusteria i el laboratori de química de l’Escola.

NOTICIES


22/07/2022

RECINTE DE L’ESCOLA INDUSTRIAL – EXPOSICIÓ “GUASTAVINO, RUBIÓ I BALDRICH, ARQUITECTES DE L’ESCOLA INDUSTRIAL”

Compartir:

Aquesta exposició mostra la creativitat i l’actuació dels tres arquitectes que han definit el recinte de l’Escola Industrial al llarg dels seus 150 anys d’història (Rafael Guastavino, Joan Rubió i Bellver i Manuel Baldrich) i es completa amb un vídeo de dansa interpretat per la Companyia IT Dansa de la Diputació de Barcelona.
Un primer àmbit, dedicat a Rafael Guastavino, presenta Can Batlló de les Corts, l’esclat de la volta de maó de pla i l’èxit de la Guastavino, Fireproof and Co. als Estats Units d’Amèrica. Un segon àmbit parla de l’obra de Joan Rubió i Bellver al recinte, el respecte a Guastavino i els lligams amb l’arquitectura del gaudinisme. Finalment, un tercer àmbit se centra en el camí cap a la modernitat de Manuel Baldrich dins de la Diputació de Barcelona franquista, explica la seva aspiració a la síntesi de les arts, la proximitat amb l’art d’avantguarda i el projecte fracassat d’un museu d’art contemporani al recinte.