Itinerari que inclou la visita a:
ESGLÉSIA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU
Pere Domènech i Roura, 1923-1930
Església dissenyada per Pere Domènech i Roura a partir del disseny que ja n’havia fet el seu pare, Lluís Domènech i Montaner, el 1911. És un exemple clar del moviment modernista català, especialment per la decoració de ceràmica.
La capella consta d’una àmplia nau central, acompanyada de dues de laterals que estan separades amb columnes de maó. Dins s’hi custodien diversos quadres barrocs, i hi destaquen els vitralls de l’absis.
RECINTE MODERNISTA DE L’HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU
Lluís Domènech i Montaner, 1902-1923; Pere Domènech i Roura, 1923
Després d’acollir durant un segle les instal·lacions de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, arran del trasllat de l’activitat sanitària al nou centre, el 2009, un ambiciós procés de rehabilitació ha permès recuperar el valor patrimonial i artístic del Recinte Modernista de Sant Pau.
Obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que en una primera etapa va inaugurar deu pavellons, entre ells el d’administració, té una gran riquesa ornamental de pedra, ferro i ceràmica.
En una segona etapa, a càrrec del seu fill i també arquitecte Pere Domènech i Roura, s’hi va introduir un estil eclèctic d’elements de disseny més simples (es tracta dels pavellons construïts entre el 1923 i el 1930, com el convent, la farmàcia, la cuina, l’església i la casa de convalescència, que actualment no formen part del Recinte Modernista).
Gràcies a aquesta transformació, el Recinte Modernista ha esdevingut un nou espai de referència a la ciutat de Barcelona, on conviuen la història i la innovació. La restauració dels pavellons modernistes, declarats patrimoni de la humanitat per la UNESCO l’any 1997, també ha permès el desenvolupament d’un programa cultural que té com a objectiu principal la reivindicació d’aquest tresor del modernisme europeu.
La figura de Lluís Domènech i Montaner i la seva aportació al moviment modernista, així com el valor patrimonial i institucional de Sant Pau i la seva aportació a la medicina, en són les peces clau.
A més, la recuperació del conjunt modernista ha convertit part del Pavelló de l’Administració en un centre de reunions i esdeveniments. Amb capacitat per a més de sis-centes persones, els espais de l’administració són un emplaçament emblemàtic de la ciutat.
El Pavelló de l’Administració també acull l’Arxiu Històric de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, un dels fons documentals hospitalaris més importants que es conserven en l’actualitat, que abasta obres i documents històrics des del segle XV fins al XX.