Música x Arquitectura

MÚSICA x ARQUITECTURA és un projecte que ofereix propostes que relacionen experiències arquitectòniques amb activitats creatives al voltant de la música, expressions artístiques sonores pensades per a explicar l’arquitectura des de la immersió creativa i per a influir en l’experiència arquitectònica del públic.

Es tracta de convidar a gaudir de l’arquitectura i de la música des d’una perspectiva cultural diferent i complementària. 

Creiem en la mescla d’arts. Per això examinem constantment mètodes, pràctiques i estratègies en la recerca de l’arquitectura com a cultura. Encara que aquest projecte és un esdeveniment efímer en el temps i en el seu desenvolupament, s’espera que l’efecte sobre l’espectador sigui a llarg termini: amb aixó, busquem maneres de recuperar el sentit de pertinença, invertir la invisibilitat de l’arquitectura i trencar imaginaris urbans.

L’objectiu principal de MÚSICA x ARQUITECTURA és buscar i compartir expressions sonores artístiques dissenyades específicament per explicar l’arquitectura a través d’immersions creatives. És un to intensiu i una manera d’influir en l’experiència arquitectònica del públic. Amb aquest projecte ens centrem en maneres d’experimentar i comprendre la importància de l’arquitectura i els espais habitats.


Fins ara, aquest projecte només s’ha dut a terme a Barcelona. En cada edició, artistes i teòrics convidats han explicat l’arquitectura a través de la música, la dansa i l’actuació. 

Els artistes van produir peces sonores i visuals relacionades amb espais específics i les seves funcions. Les peces es reproduïen en directe en cada espai escollit. Els teòrics van explicar la influència de la música en l’arquitectura o la forma dels espais per a la música.

Tant els convidats com els espais sempre han sigut diferents, amb la intenció de manifestar i emfatitzar la diversitat de les persones, valorar l’estètica de l’arquitectura, i influir en la qualitat de l’experiència de tot l’entorn.

Edicions passades van tenir lloc en espais amb diferents tipologies, segons els valors que s’acaben d’explicar:

La primera va ser el 2014, en una carnisseria convertida en casa a la Plaça La Virreina, amb Michele.Miquel Architects, Ine Maguire i Concomitance.

El 2018, el Convent de Sant Agustí va acollir l’esdeveniment, un edifici modern amb restes barroces, amb Jaime Tellado (Skygaze), Liquid Drone i Datalash.

El 2019, el Pavelló de Barcelona va ser pres per Ensemble Topogràfic, Francesc Ticó i Gerard Guerra.

L’edició 2020 va ser online, amb un espectacle de Juan J. Ochoa a Cilindre Horta.

El Disseny Hub Barcelona va ser el lloc de l’esdeveniment del 2021, amb Roberto Orenes, Núria Moliner i Datalash.

L’edició del 2022 va tenir lloc a CASA SEAT amb tres peces diferents: els concerts de Ramon Faura i Jason Kolàr, i la instal·lació de Calepinage.

L’any 2023, el projecte es va dividir en dues seccions:

MxA-Vídeo que recull vídeos de caràcter experimental relacionats amb l’arquitectura.

MxA-Concert que consta de l’actuació en directe de projectes locals.

Cada secció es va materialitzar de manera diferent. MxA-Vídeo s’origina amb el CONCURS INTERNACIONAL DE VÍDEO, que obre les portes a la creativitat amb la finalitat de seleccionar obres de vídeo (videoclip, animació, visuals, live cinema, dansa, videojocs, documental) sota els criteris a valorar d’arquitectònic i experimental.

MxA-Concert va ser una convocatòria d’actuació en directe per a projectes de petit format que es puguin emportar a un escenari.

Aquest primer any del concurs internacional, els directes i la projecció de les obres finalistes es van presentar a l’IAAC – Institute for Advanced Architecture of Catalonia.

MxA convida a gaudir de l’arquitectura i de la música des d’una perspectiva cultural diferent i complementària.

 

Amb el suport de: